|
Montowanie systemow alarmowych w mieszkaniach |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam jestem mlody bo mam 21 lat :) i chcialbym otworzyc wlasna firme z alarmami. Chodzi konkretnie o montowanie systemow alarmowych w mieszkaniach biruach firmach sklepach itd. Nie wiem tylko czy jest sens gdyz w tej branzy ma sie powiedzmy jednorazowego klijenta. Nie liczac tego ze od czasu do czasu mozna zmodernizowac system itp. Jak sadzicie ile potrzeba na sam poczatke aby otworzyc taka firme, wiem ze w tej branzy najbardziej liczy sie reklama: internet wizytowki reklamy na slupach lub wiatach. Firme otworzylbym z bratem znamy sie na montowaniu alarmow i chcielibysmy sie zajac montowaniem systemow inteligentnych domow co juz jest drozsza zabawa. Chcialbym zeby wypowiedziala sie osoba ktora miala stycznosc z prowadzeniem takiej firmy lub podobnej ile trzeba zainwestowac wlasnej kasy, ile czasu potrzeba na jej rozkrecenie, no i czy warto. POzdrawiam i czekam na odpowiedz
jeśli chcesz to ja się podzielę takimi informacjami, choć nie prowadziłem takiej firmy, ale jestem, no może bardziej byłedm do niedawna bliskim wspołpracownikiem takiej firmy. I nie jest prawdą, że to tylko jednorazowy montaż i modernizacja ale regularny serwis, czyszczenie i sprawdzanie. I klientami nie tylko będą dla Ciebie domy prywatne ale i co najważniejsze firmy, sklepy itp.
Ciężko powiedzieć ile potrzeba na rozpoczęcie. Napewno nikt tego nie powie z paru powodów. Po pierwsze to nie wiem jaki masz dostep do towarów (jak masz jakieś ciekawe kontakty z producentami to lepiej), jakie masz urządzenia, jakie tereny zamieszkujesz (liczba ludnośći, konkurencja itp)
do tego mozna dorzucić np montowanie internetu wraz z systemami alarmowymi...
dokładnie...najlepiej jest prowadzić kilka "dobrych" pomysłów na zarobienie pieniędzy, gdyż nie zawsze można przewidzieć wielkość rynku na dany towar bądź usługę.
a co z Koncesją MSWiA? Wszak jest to ochrona techniczna objęta ustawą o ochronie osób i mienia. Żeby uzyskać koncesję właściciel firmy, bądź jego przedstawiciel powinien posiadać licencję pracownika zabezpieczenia technicznego. ( odsyłam do Ustawy o ochronie osób i mienia z dnia 22 sierpnia 1997 roku)
w jaki sposób chcesz konkurować z dużymi firmami ochroniarskimi, które zajmują się zabezpieczeniem technicznym i mają upust od producentów sprzętu nawet do 30 %? nie jesteś w stanie uzyskać takiego upustu montując jeden, dwa czy pięć systemów miesięcznie. pozdrawiam
A jak ta licencje moge dostac ile by mnie to kosztowalo. A co do tej znikzki 30% to faktycznie nie bede mial taka mam jedynie 5% ale jakby nie patrzec za jedna godzine pracy bede liczyl sobie mniej niz wiekrze firmy zakladajace alarmy, gdyz wiekrza czesc kwoty idzie dla mnie nie dla pracownikow oplacenie ich itd. wiec chyba powinno sie oplacac tylko najwazniejsze jest zdobycie klijenta. Chyba dobrze mysle co nie
witam, ja pracuje od niedawna w ttakiej firmie, klienci sa wierni, ciagle jakies konserwacje, przeglady i modernizacje, poprostu nie jest tak ze zalozysz alarm i juz tu niewracasz wresz przeciwnie klient uwaza ze to Pan musi konserwowac zreszta niechetnie pokazuje kilku firma swoj dom, zabezpiecznia itp.Co do kapitalu to rzeczywisicce potrzezba tego bardzo duzo, mysle ze 100000zl w zupelnosci by wystarczylo, na koncesje,samochod, narzedzia, sprzet itp. U nas jest tak ze mamy kilka rodzaji central, czujek,kamer itp poniewaz czesto cos niepasuje klient chce inna(bogaci ludzie sa dziwni uwiez mi)takze trzeba miec duzo kasy uwiezionej w towarze.
Moze naklady na poczatku sa duze ale napewno sie oplaca, sa to duze duze zyski. mysle ze pomoglem choc troche pozdrawiam
Na pewno bardzo ważny jest kontakt z dostawcami, po jakiej cenie będziesz kupował towar itd. Faktycznie możesz wpaść w pułapkę jednorazowego klienta, żeby tego uniknąć najlepiej chyba jest poszerzać swoją działalność. Popatrz na takie firmy jak http://www.prof-us.com.pl. Ochrona mienia to nie jest ich jedyna usługa. Wykonują też sprzątanie i zajmują się administracją budynków. Może oprócz sprzedaży alarmów zajmij się też ochrona mienia?
|
|