|
Multiagencja ubezpieczeniowa |
Multiagencja ubezpieczeniowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, jestem studentem (koncze wlasnie 3 rok) i tak sobie mysle ze czas juz zajac sie jakims biznesem i mam taki pomysl na multiagencje ubezpieczeniowa tylko nie wiem czy to wypali poniewaz miasto z ktorego pochodze jest dosyc male, niecale 40 tys, z drugiej jednak strony w miescie w ktorym studiuje jest to Wałbrzych, z tego co slyszalem taka agencja funkcjonuje i radzi sobie bardzo dobrze, z tym ze walbrzych jest prawie 4 razy wiekszy. Jak myslicie w miescie tak malym jak moje taki biznes bylby w stanie sie przyjac. i sprawa nr 2 nie mam specjalnie pojecia jak sie do tego zabrac czy to sie negocjuje z poszczegolnymi firmami ubezpieczoniowymi prowizje czy jest to jakos ustalone jakimis przepisami. Moze ktos z was zetknal sie z tego rodzaju biznesem i moze troche pomóc. Wklad poczatkowy nie jest zbyt duzy, chcemy to otworzyc razem z kumplem a wiec 2 biurka 2 komputery jakis maly lokal i juz, mysle ze 20 tys wystarczy na start z jakas reklema w lokalnym radiu i prasie.
Multi agencja ponosi za soba pewne ryzyko sprawa ma sie tak ze najpierw musisz zdac odpowiedni egzamin bez licencji agenta nie mozesz ruszyc, potem dosyc drogie ubezpieczenie sie na wypadek bledu. Gdybys otworzyl agencje jednego ubezpieczyciela nie musisz sam sie ubezpieczyc bo za twoje bledy bedzie odpowiadala centrala
multiagencja, jak powiedzial speedy, musi byc ubezpieczona od OC. ubezpieczenie kosztuje nawet do 8000 za rok (zalezy od firmy, ale mozna znalezc za okolo 4000). jest to pierwsza jakby bariera, bo pierwszy rok jest najciezszy.
wedle nowych przepisow, aby otrzymac licencje agenta ubezpieczeniowego, nalezy odbyc 150godzinne szkolenie (organizowane przez poszczegolne towarzystwa), a nastepnie zdac egzamin panstwowy KNUiFE (nie jest to jakis nadludzki wysilek). mozna podpisac umowy agencyje z bardzo wieloma towarzystwami, wszystkie wyszkola nas ze swojego produktu. problemem jest natomiast utzrymanie ich wszystkich w ofercie, poniewaz towarzystwa narzucaja plany (nawet okolo 5000zl sprzedazy miesiecznej). jesli nie bedziemy wywiazywac sie z nich to nie przedluza lub zerwa umowe agencyjna z nasza multiagencja. na agencji ubezpieczen da sie zarobic oczywiscie. prowizje ubezpieczen komunikacyjnych oiscyluja w granicach 8-11 % (zalezy od towarzystwa, te mlodsze czy bardziej akspansywne daja wieksze prowizje na zachete). no ale juz np od ubezpieczenia mieszkania mozeby otrzymac nawet 26% (przy sredniej kwocie policy na 150 zl, pieniadze nie sa tragiczne). troche innym tematem sa ubezpieczenia na zycie. ogolnie rzecz biorac jest to akwizycja akwizycja akwizycja. jednakze, gdy znajdzie sie czlowiek odpowiedniego szkicy charakteru to zarobi na tym, naprawde dobra kapuste, bo prowizje otrzymuje sie przez caly czas trwania polisy!! jednakze nad kazdym klientem trzeba pracowac wlasciwie non stop, aby utrzymal polise. aby wyzyc z "zyciowek" tylko trzebaby sprzedawac jakies 3 w miesiacu. miasto 40tys bez zadnych obaw nadaje sie pod taka multiagencje. bez obaw. jesli bedziecie krok do przodu przed innymi lamusami to bedziecie zyli z tego na pewno. w prowadzeniu takiej multiagencji pomocne sa gotowe programy wspierajace. po ich zakupie przypominaja o wszystkim i prowadza baze (nie chce ich reklamowac z nazwy) moim zdaniem dobrym pomyslem byloby przy okazji takiej dzialalnosci dokoptowac jeszcze kredyty i fundusze inwestycyjne i tym sposobem wyroznic sie jako profesjonalna niezalezna placowka finansowa. pomyslcie nad tym. popieram i kibicuje.
Musisz przejść dokładnie teoretycznie w pierwszej firmie 152 godz. a w następnych po 48. Dołóż sobie jakieś kredyty i będziesz miał git. Ja żyje w miasteczku 50 tys. mieszkańców i da się wyżyć. Początki są trudne ale później jakoś pójdzie. Powodzonka
Cześć! Jestem tu nowy więc z góry przepraszam, jeśli takowy temat był już kiedyś poruszany ... Po krótce postaram się wyjaśnić o co mi chodzi. Jestem przedstawicielem ubezpieczeniowo-finansowym w ING Nationale Nederlanden... czyli mówiąc po ludzku agentem ubezpieczeniowym. Praca miła acz stresująca i do końca niepewna finansowo. Zawsze może jakiś kontrakt nie wypalić i wtedy nicy z prowizji. Ja chcę, aby wpływy na moje konto były w miarę regularne ;) Dlatego noszę się z zamiarem otwarcia multiagencji ubezpieczeniowej. Miasteczko małe... jakieś 25 tys mieszkańców. Takich agencji jak na lekarstwo. Licencje od KNF mam. Rynek w miare znam. Jako agent jakos tam sobie radze ... pracuje od wrzesnia. Proszę o pomoc w wykonaniu pierwszych kroków. gdzie sie zglosic po pomoc. Jak wykupic luicencje od towarzystw na swiadczenie uslug, ile to koztuje? Podstawy ... Z gory dzieki !
Witam.
Ciekawi mnie takie zagadnienie, ostatnio skończyło mi się ubezpieczenie komunikacyjne OC. Z uwagi na chęć zaoszczędzenia kilku zł postanowiłem pochodzić oraz trochę pomęczyć miejscowe ubezpieczalnie i przypadkiem znalazłem multiagencję ubezpieczeniową, dodam, że nie spotkałem się w moim mieście z jakąkolwiek inną tego typu lub też nie znalazłem. Pan zaproponował mi najkorzystniejsze rozwiązanie, a w dodatku w jednym miejscu mogłem porównać kilka ofert. Próbowałem zagaić temat z miłym panem jak można się znaleźć w takim biznesie, ale na to już mi nie chciał udzielić informacji :D . I teraz pytanko, jak to ugryźć aby założyć taką multiagencję, bardzo mało jest na forum na ten temat, wyszukiwarka znalazła tylko 4 tematy które mogą być już mocno zdezaktualizowane. pozdrawiam
Z jedna firma jeszcze idzie w miare szybko załatwic ale miec kilkanascie pod swoja domena to juz nie tak hop siup,kazda jest inna i ma inne wymagania, i nie wiem czy czasem nie musisz przejsc szkolen od podstaw,tzn na agenta itd....
znalazłem już drogę do bycia agentem ubezpieczeniowym PZU ogólnikowo jest to opisane na ich stronie http://www.pzu.pl/?nodeid=578 , teraz tylko jak to sie ma do multiagencji??
witam,
po pierwsze musisz w jednej z firm ubezpieczeniowych zrobić tzw. licencję KNUiFE(komisja nadzoru ubezpieczeń i funduszy emerytalnych) - szkolenie trwa 5 dni i kończy się egzaminem, po drugie jeśli chcesz sprzedawać ubezpieczenia różnych firm, to w każdej musisz przejść szkolenie z zakresu ich "produktów" po trzecie musisz założyć DG, po czwarte musisz wykupić ubezpieczenie OC - koszt około 8000 rocznie po piąte twoje zyski ze sprzedanego ubezpieczenia w każdej firmie są inne (najmniej płaci PZU), po szóste musisz mieć lokal w dobrej lokalizacji (najlepiej centrum miasta i na parterze, lokal może być nie wielki ale musi mieć przynajmniej dwa miejsca parkingowe przed wejściem), po siódme musisz zainwestować w xero, fax, komputer z drukarką, artykuły biurowe, no i jakieś meble biurowe po ósme do prowadzenia tej działalności potrzebne są dwie osoby, gdyż będziesz musiał często wyjeżdżać do siedzib firm ubezpieczeniowych, żeby rozliczyć się z polis itd. no i dobrze by było gdybyś odwiedzał rolników, bo na ubezpieczeniach rolnych jest teraz nie zła kasa (rolnicy to naogół prości ludzie (szczególnie ci starszej daty) i ubezpieczenie kojarzy im się jedynie z KRUS-em, ZUS-em i PZU, więc trzeba ich osobiście uświadomić To chyba tyle :) Napisz skąd jesteś, może razem coś zdziałamy (u mnie w mieście jest duża konkurencja w tej dziedzinie, więc trudno było by się przebić)
Witam
Chciałabym otworzyć multiagencję, ale tak naprawdę nie wiem od czego zacząć ?
Widzisz i nie grzmisz przeciez powyżej już odpowiedziano na to pytanie wystarczy przeczytać - moze ja to pwoiem żeby prowdzić multiagencje trzeba sporo czytac choćby OWU ubezpieczeń :) Jest mozliwośc obejścia oc obniża to lekko prowizje bo trzeba odpalić brokerowi ale na początek to dobre rozwiązanie bo same ubezpieczenia to ciezki kawałek chleba - 40tys miejscowość to spoko rynek - u mnie jest tez gdzies tyle i mam spora konkurencje ale funkcjonujemy już od 2003 roku i już jest sporo stałych klientów.
Witam,
z tego co piszecie temat jest bardzo prosty,mam już licencję, polisa nie będzie dla mnie problemem, ale mam kilka pytań praktycznych: 1. Czy jest szansa na utrzymanie obecnego portfela klientów - jestem obecnie agentem na wyłączność jednej z firm. 2. Jak wygląda współpraca z poszczególnymi firmami: a) czy plany nie są za duże jak na jedną osobę? b) 48 godzin szkoleń rocznie na każde towarzystwo (chyba mniej więcej takie jest zalecenie KNF), przy ok 10 firmach to kilka miesięcy szkoleń - czy faktycznie trzeba je przechodzić co rok? 3. Jak wygląda sprawa sprzedaży OFE - czy mogę mieć w swojej ofercie kilka PTE? 4. Czy w ogóle uważacie, że temat jest do ogarnięcia przez jedną osobę - planuję głównie ubezpieczenia życiowe, jednak wiem, że przy okazji sprawy majątkowe sprzedają się same - czy nie zginę pod stertą papierów i dokumentów? z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich na forum.
Witam, jeśli jesteś zainteresowany otwarciem multiagencji, lub też prowadzisz i chciałbyś poszerzyć swoja ofertę o kolejne produkty zapraszam na priv
Pozdrawiam
czy osoby dzialajace w branzy moga odpowiedziec mi na prv jaki miesieczny obrot generuje multiagencja sprzedajaca takie produkty jak: ubezpieczenia komunikacyjne i majatkowe?
z gory dziekuje za informacje
Jest jeszcze jeden problem z multiagencja.
Jesli chodzi o ubezpieczenia kounikacyjne coraz wiecej sprzedaje sie przez internet, telefon, sprzedaz ubezpieczen typu direct. Mam okazje to obserwowac w praktyce w miescie ok 400 000 nastepuje cykliczny spadek sprzedazy. Bylem rowniez kilka lat w Anglii i tam obecnie ubezpieczenia glownie sie sprzedaja przez internet (mowimy caly czas o komunikacyjnych) Pozdr.
Sprawdź również podobne tematy:
- Multiagencja ubezpieczeniowa - i co dalej...
- Multiagencja ubezpieczeniowa w małym mieście? - Poszukuję wspólnika-multiagencja ubezpieczeniowa - Agencja ubezpieczeniowa- współpraca z multiagencją - Multiagencja kredytowo-ubezpieczeniowa na pasażu handlowym - Multiagencja - Współpraca z multiagencją - Podjac ryzyko???? wlasna multiagencja - 3w1 Usługi pocztowe, opłaty, multiagencja Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|