|
Myjnia bezdotykowa samoobsługowa - strona 3 |
Myjnia bezdotykowa samoobsługowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mieszkam w okolo 80tys, miescie. Co do myjni to wiekszosc z nich jest na jednej ulicy. Przy kazdej sa kolejki. Od piatku do niedzieli wjechac sie tam prawie nie da. Uzupelnianie towaru nie jest trudne, ani meczace. Dodatkowo maszyna z odkurzaczem jest dobrym dorobkiem zajmujacym malo miejsca. Jezeli temat sie rozwinie oplaca sie postawic tazke maly cpn gazowy, oraz budke z plynami itd. oczywiscie najlepiej zrobic aby wszystko bylo calodobowo :) istnieje u mnie cos takiego i dobrze sie kreci.
do DAREKS1984
przy 100 autach dziennie masz okolo 11tys zł miesiecznie!!! Dla Ciebie to dadatek?
Witam
Na taką całą budowę trzeba miec strasznie duzy kapitał. A jeśli postawi sie normalne karchery i powiecmy klient przyjezdza placi 10zł i ma 10min na umycie ? Co o tym myśłicie kapitał mógł by być o wiele mniejszy niż te 150-400 tys.
karcher nie wystarczy, jezeli chcesz zrobic cene 1zl za minute. Taka cena obowiazuje na mujniach bezdotykowych, wiec raczej do ciebie nik nie przyjedzie.
Witam zastanawiam się od dłuższego czasu nad otwarciem myjni bezdotykowej. Mieszkam w niedużym miasteczku w którym istnieje tylko jedna myjnia automatyczna. Mam szanse dzierżawy gruntu przy głównej drodze obok marketu. Mam pytanie do osób zorientowanych w temacie. Jakie wymogi musi spełniać taka myjnia powiedzmy 2-stanowiskowa. Jakie są mniej wiecej koszta założenia takiej działalności.. Czy lepiej podjąć współpracę z firmą zajmującą się takimi myjniami jak Abox czy BKF czy może lepiej samemu nad tym myśleć ?? Proszę o wszelkie rady które mogą pomóc w tej tematyce.
temat już był poszukaj..
Temat był ale czy jest gdzieś szczegółowo opisane jakie warunki trzeba spełniać i jakie są koszta używki bo 250 tys za nówke to mało kto jest chętny :)
Jak masz się brać za biznes, to nie wchodź w żadne dziwne umowy. Działaj sam.
Myjka bezdotykowa to bajerka, ale zorientowani będą Cię omijać. Kiedyś robiłem na myjni i też chcieliśmy przejść na bezdotykową, bo szybciej, wygodniej, prościej... ale nie taniej. Do tego zaczęły się problemy, bo kół chromowanych, czy polerowanych nie radzę psikać proszkami, Dimerem czy czyms innym, co stosuje się do takich myjni. Tak samo wszystko co jest ze stopów alu. Środek reaguje z taką powierzchnią i zostawia paskudne ślady. Po drugie nie jest to tak dobre mycie, jak standardowe. Może i nie porysuje lakieru, ale tak naprawdę jak trafisz na myjnię, gdzie nie pracują ludzie z przypadku, to nie ma szans, żeby Ci porysowali lakier podczas mycia. NAJWIĘCEJ RYS ROBI GUMOWA ŚCIĄGACZKA DO WODY, ewentualnie burak, co najpierw umyje Ci auto pod listwami, a później tą samą gąbką ciągnie po masce... Ale to już szpeniury, których niestety jest masa. Na koniec... nie słuchajcie bzdur przedstawicieli, że środek trzeba odpowiednio rozrobić i nie szkodzi klarowi i powłokom, na które dziala. To stara śpiewka nie mająca nic wspólnego z prawdą. Jak już, to radzę Ci otworzyć myjnię normalną - dotykową i dobrze poczytać o technice mycia auta (poruszanej też na tym forum). Ludzie docenią profesjonalizm i efekt, bo ten będzie napewno dużo lepszy niż po bezdotykówce. Koszt? Najgorzej z ekologią - odolejacze, osobne szambo. To podstawa. Później potrzebne Ci tylko 2 karchery niekoniecznie na ciepłą wodę, bo większość środków bezdotykowcyh wręcz zaleca stosowania zimnej wody, bo faktycznie działają wtedy lepiej. Do natryskiwania wystarczą Ci bańki na spryskiwanie drzew. Nie trzeba specjalnych pistoletówm czy całych kombajnów karcherowych. Na dwa stanowiska, jeśli bedziesz wynajmował lokal, to podejrzewam, że powinieneś zamknąć się w 50'000zł. Oczywiście biorę pod uwagę dostosowanie go do wymogów ekologicznych.
Na wstępie dzięki za udział w temacie ;)
Mi chodzi tylko i wyłącznie o informacje do myjni bezdotykowej. Nie ręczna nie automatyczna tylko bezdotykowa taka jakie spotyka się na stacjach orlena, shella itd. Stawiasz boxy z automatami na kase. Ile wrzucisz kasy tyle masz minut. Sądzisz że taką myjnie 2 stanowiskową już otworze za 50 tys ?? Jak myślisz czy firmy zajmujące się takimi myjniami będą miały w swojej ofercie używki za mniejsze pieniądze ?? Właśnie mam problem z dowiedzeniem się jakie wymogi środowiskowe musze spełniać :/ nie moge znaleść nigdzie takich informacji. Może sa osoby na forum które są w temacie ale boją się pomagac "konkurencji" może jeśli napisze że ja myśle nad miejscowością parenaście kilometrów od Krakowa to ktoś podpowie co i jak.
Na myjnie jest ogromny popyt - rynek ciagle nienasycony, bo czasy mycia pod blokiem się kończą. Sama chciałam otworzyć myjnię, ale markowe są strasznie drogie, więc postanowiłam moją działkę wydzierżawić: w Radomiu skrzyżowanie ruchliwej Wernera i trasy Kraków-Warszawa (E7)2400 m2. Naprzeciwko stacja benzynowa i McDonald's. Punkt super na myjnię czy komis samochodowy - poszukuję chętnych bo mnie wydatek 400000 na 3-stanowiska myjni przerasta...
Też jestem zainteresowany tym tematem ale zastanawiam się czy otwarcie takiej myjni na własna rękę z używkami itd. nie wyjdzie sporo taniej. Maszyny widziałem po 20-30 tys, całe boxy np.2-3 kolo 10tys. Sprawa pozwoleń i podgrzewania to inna bajka w której nie jestem zorientowany.
...no to ja wam pewnie odpowiem na kilka nurtujacych pytan...
kupujac dzialke pod myjnie (bo od tego trzeba zaczac) nie musi ona byc zaopatrzona w gaz z sieci,bo mozna na placu zainstalowac banke z gazem wtedy koszty wzrosna o 10% lub wkopac w ziemie zbirnik z olejem ale to juz nie tak latwo.kupujac dzialke tj.np dzisiaj to od zakupu do urochomienia myjni minie srednio poltora roku lub dwa a w najlepszym przypadku pierwsze auto umyjecie na swieta pod koniec roku. jesli chodzi o sprzet uzywany to odradzam...to nie jest samochod!cykl zycia tego produktu waha sie od 2 do max 5 lat w zaleznosci od intensywnosci uzytkowania.pozniej nalezy je wymienic lub przeprowadzic remont kapitalny stad tez tyle jest tych uzywek w ofercie,bo majac samochod do kapitalnego remontu ale jeszcse na chodzie to wiekszosc woli go sprzedac niz remontowac (w tym przypadku akurat porownanie do samochodu zdaje egzamin:)).kupujac taki sprzet uzywany trzeba miec pojecie na temat automatyki,elektryki,elektroniki i przynajmniej elementarne wiadomosci z chemii. cena gazu tylko od 2004 roku wzrosla ponad dwukrotnie.ceny paliw tez sa ciagle niepewne.moze byc jeszcze zasilanie energia elektryczna ale to juz tragedia a ceny rosna w zawrotnym tempie a takich szczegolow jest mnostwo,ktorych na tym forum w zadnym watku o myjni nikt nawet nie poruszyl. ...a ja sie wycwanilem i znalazlem sposob na ominiecie calej uciazliwej biurokracji.uruchamiam myjnie w istniejacym budynku 460m/2,dzialka 31 arow z dojazdami.budynek z bramami wjazdowymi i wyjazdowymi.pewna firma oferuje myjnie w technice umieszconej na stelazu malowanym proszkowo z obudowa lub bez.umieszcza sie ja w oddzielnym pomieszczeniu technicznym.panel sterujacy ze stali nierdzewnej znajduje sie w czesci przeznaczonej do mycia. dzieki takiemu zabiegowi sa same plusy: -czas...nie trzeba zadnych zezwolen na budowe.jedynie ochrona srodowiska moze zazadac od nas dostarczenia dokumentacji o zainstalowaniu separatora. -minimalizacja kosztow poczatkowych...koszt zakupu myjni w moim przypadku 3 stanowiskowej bez systemu ogrzewania posadzki wraz z transportem i montazem to okolo 155000zl netto w zaleznosci od okresu w ktorym skladamy zamowienie (jednak zdecydowalem sie na ogrzewanie posadzki.w wersji pierwotnej ze wzgledu na to,ze jest to budynek zamkniety zdecydowalem sie na nadmuchy). -serwis...dzieki umieszczeniu techniki w oddzielnym pomiesczeniu obsluga serwisowa przebiega sprawniej nie kolidujac z klientami chcacymi umyc swoje auto. w tym przypadku czas skraca sie do okolo 3 miesiecy od zlozenia zamowienia do otwarcia (te myjnie nie stoja na polce w sklepie...trzeba je wyprodukowac na zamowienie) jak bede mial czas a cos jeszcze sobie przypomne to nasmaruje na forum pzdr wszystkich wlascicieli brudnych samochodow:):) (ale wazelina):D
aha...z tym budynkiem to raczej oferta dla osob majacych w posiadaniu taki obiekt badz tez posiadajacych odpowiednie fundusze na zakup takiego budynku ale zapewniam was,ze zakup przekroczy budwe myjni od podstaw.noo...ale z drugiej strony jak ma sie taki budynek to nie dosc ze tanio i szybko postawicie myjnie to jeszcze gdy ten bydynek posiada dodatkowe pomiszczenia to mozecie podlaczyc tam jakas inna dodatkowa dzialalnosc.
Przyznam fajnie to wykabinowałeś adicross. Robiąc to w budynku oszczędzasz kase i czas na podgrzewaniu myjni.
Możesz powiedzieć jaka firma oferuje takie myjnie ?? 3 stanowiska wychodzą sporo taniej od tych markowych w boxach. Koszt i tak spory jednak w porównaniu do tej samej wielkości to opłacalny.
ta firma tez ma dobra marke.jest to firma BKF.w jednym z miesiecznikow (chyba auto moto) wygrala zestawienie z karcherem,ehrle i jeszcze jakas inna.nie pamietam teraz jaka.w zeszlym roku sprzwdawalem samochod jednemu z przedstawicieli na polnocna polske firm BKF i karcher i stwiedzil ze BKF ma lepsze myjnie.polecil mi zebym sprawdzil sam myjac tam samochody...no i mial racje...:)
Sprawdź również podobne tematy:
- Myjnia bezdotykowa samoobsługowa+odkurzacz
- Car Wash- bezdotykowa samoobsługowa myjnia samochodowa - Myjnia bezdotykowa + myjnia parowa - Myjnia samoobsługowa - Myjnia samoobsługowa hydropress - Myjnia samoobsługowa jednostanowiskowa - Myjnia samochodowa samoobsługowa. - MYJNIA SAMOOBSŁUGOWA - SPRZEDAM - Myjnia SAMOOBSŁUGOWA typu Karcher Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|