|
Myjnia bezdotykowa samoobsługowa - strona 4 |
Myjnia bezdotykowa samoobsługowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Dzięki za informacje i powodzenia w rozwoju biznesu ;)
nie dziekujhe spajki zeby nie zapeszyc...no i nie jest to takie latwe jakby sie moglo zdawac.nie dosc,ze trzeba wydac na to fortune to jescze wygrac batalie z urzedasami.o ile kase mozna miec to urzedy nasze to przeklenstwo.jeden mnie juz pocieszyl w zeszlym miesiacu,ze jak dobrze pojdzie to pierwse auto umyje sie na boze narodzenie 2009 a firmy sprzedajace myjnie twierdza,ze 1,5-2 lat od momentu zlozenia wniosku o pozwolenie na budowe do otwarcia (MOWA TU O BUDOWI MYJNI OD PODSTAW-dlatego dobra alternatywa jest istniejacy budynek).
Możesz przybliżyć do po jakich urzędach trzeba wędrować aby rozpocząć budowę myjni ?? W sumie chyba jeszcze nikt tego nie opisał na forum.
urzad miasta,nadzor budowlany,energetyk,mpgk,ochrona srodowiska...nie wiem co jeszcze moze czekac na drodze do budowy myjni.w przypadku myjni w budynku tylko ochrona srodowiska i to niekoniecznie.
witam wszystkich.mam tez plany zwiazane z myjka bezdotykowa,czyli samoobslugowa.mam grunt przy trasie przelotowej nie duzej miejscowosci ale te 20 tys to jest spokojnie grunt mam wlasnosciowy,wiec jeden problem z glowy,ale jest tez drugi poroblem czyli inwestycja i tak sobie wpadlem na pomysl o myjni bo miejsce jest super,wiec czemu nie??mam tylko pytanie do internautow ,ludzi ktorzy wiedza cos wiecej na temat takiej inwestycji,czyli jakie firmy sa jednymi z lepszych w tej branrz i czy dofinansowanie z uni europejskiej wchodzi w rachube?z tego co widzialem na forum to koszt takiej myjki to okolo 150 do 300 tys zlo.moje pytanie jest od czego musialbym zaczac jezeli chcialbym rozpoczac taka inwestycje?wszystkim za pomoc z gory dziekuje
Powiem krotko. Duzo zalatwiania w sprawach papierowych, urzedowych itd
Mozna sie zniechecic... 1wsza sprawa musisz sprawdzic czy jest plan zagospodarowania przestrzennego i pod co na tej twojej dzialce. Jelsi jest pod uslugi to mozesz zaczynac jesli nie ma w ogole planu to musisz uzbroic sie w cierpliwosc... z rok moga ci zajac same formalnosci warunki zabudowy pozniej pozwolenie uzgodnienia z wszystkimi swietymi itd.
jezeli chodzi o dofinansowanie z ue to zapomnij.przez ostatnie dwa lata nikt nie dostal a im pozniej tym mniejsze szanse na dofinansowanie tak wiec lepiej nie bierz tego pod uwage tym bardziej,ze z samym dofinansowaniem zejdzie z rok,pozniej ewentualnie warunki zabudowy drugi rok,pozwolenia,przylacza itp itd i zdazysz sie zestarzec albo w tym czasie w twojej miejscowosci powstana dwie myjnie samoobslugowe a ty bedziesz w polowie drogi i bedzie za pozno zeby sie wycofac...i po ptokach (ale czarny scenariusz mi wyszedl hehe...ale za to bardzo realny).z leasingiem tez ciezko.nie chca dawac na tego typu inwestycje.dlatego ja np startuje z gotowka.a jesli chodzi o cene to nie 150-300 tylko minimum 300 w gore.chybaze liczysz same urzadzenie w badziewnej wersji modulowej i to jeszcze na dodatek w okrojonej najtanszej wersji (nawet nie standardowej) to moze wyjdzie ze 150 + zjebany VAT.do tego wiata 50-70 netto,przylacza i dojazdy okolo 40 netto,roboty budowlane okolo 40 netto i wyjdzie ci drugie tyle na dwa stanowiska jesli myslisz o czterech to pomnoz wszystko przez dwa.oczywiscie wszystkie te proste wyliczenia sa mocno usrednione.w zaleznosci od dzialki,firmy i wersji myjni rozbieznosci w tych wyliczeniach moga byc delikatnie mowiac DUUUUZE!!!
Ogolnie zgodze sie z przedmowca
tylko mam pytanie dlaczego piszesz ze modol to badziewie? Na myjnie ponizej 4 stanowisk jest to optymalne rozwiazanie jak dla mnie. Masz jakies info na ten temat ze to gowno? co do ceny to sama myjnia 3 stanowiska to wg dzisiejszego kursu EUR (oczywiscie jesli chcesz dobry produkt to musisz placic w EUR) to bedzie nieco ponad 300 tys zl + do tego roboty ziemne jakies ok 70-100 tys... do tego pozwolenia, przylacza, kostka, projekty, pierdoly itd. Ogolnie mozna liczyc 500 tys zl bez dzialki. Jak masz dzialke w dobrym punkcie to jestes wygrany jesli nie masz to nie warto zaczynac bo nic ciekawego juz nie znajdziesz w normalnej cenie (czyli ponizej miliona zl) oczywiscie mowie o duzych miastach. Bo pewnie jeszcze jest jakas luka w mneijszych ale z tego co wiem tez nie bardzo mozna cos znalezc
tzn moze nie tak do konca gowno ale na pewno wersja modulowa jest duzo slabsza od wersji kontenerowej.modul jest bardziej awaryjny,trudniejszy w serwisowaniu,ma mniejsza zywotnosc a same urzadzenia maja mniejsza kulture pracy.
zeby dostac dobry produkt nie musisz placic w euro.jedno z drugim nier ma nic wspolnego.BKF np zachodnioa firma (technologia ehrle) a placi sie w zlotowkach.hydropress dobra firma i chyba najtansza (bo polska) tez placi sie w pln. a dlaczego ponizej czterech stanowisk kontener mialby byc nieoptymalny?plyna z tego same plusy.poza tym np hydropress sprzeda ci myjnie na 2 stanowiska w kontenerze wszystko ze stali nierdzewnej a nie badziewnej malowanej taniej niz konkurencja w wersji modulowej.jesli kupisz modul malowany proszkowo to musisz sie liczyc z tym,ze za dwa lata bedziesz je wymienial.poza tym serwis hydropress pojawi sie w ciagu 12 godzin od zgloszenia awarii (masz to na pismie w umowie).masz panel dotykowy i sterowanie myjnia przez internet bez dodatkowych doplat i oplat.licznik jest z odliczaniem sekundowym co baaaardzo ulatwia i umila mycie klientom.nie musza sie spieszyc,bo widza ile maja jeszcze SEKUND a nie minut do konca.wszystko to sa mniejsze lub wieksze detale,ktore roznia od siebie w kazdej firmie.dlatego przed wyborem firmy lepiej zrobcie sobie za i przeciw kazdej myjni wtedy bedzie latwiej wybrac odpowiedni wariant zeby pozniej nie pluc sobie w brode. tak jak kolega eska napisal jest to impreza srednio za 500-600 tys zl bez dzialki.wg moich wyliczen bez gotowki na budowe myjni wzglednie wlasnej dzialki lepiej nie porywac sie z motyka na ksiezyc,bo sa to niemale pieniadze i ryzyko tez niemale (konkurencja i ciagle drozejace media).ale podziwiam niektorych niepoprawnych optymistow.jesli jakims cudem ktos dostanie leasing (w co szczerze watpie) przykladowo 200000zl na 5 lat to rata bedzie wynosila okolo 4500-5000zl + reszta kosztow tj.ponad 10000zl i wez tu zarob niech przyjda dwa lub trzy miesiace slabsze i co...lezysz.a jak w ciagu tych 5 leasingowych lat powstanie jedna,dwie lub wiecej myjni w okolicy co jest bardzo prawdopodobne to co...sznur i do lasu. ...i nie sluchajcie przedstawicieli firm ktorzy przescigaja sie w wymyslaniu kitow dla potrzeb naiwnej klienteli.a te prognozy i kalkulacje mycia z "sufitu spisane"to juz zenada.takie kalkulacje przeprowadza sie SAMEMU z obserwacji. ...eska na jakim etapie jestes z myjnia,bo umnie lipa?stoje w miejscu jak na razie jeszcze pewnie ze dwa tygodnie.na dobre pewnie ruszy sie dopiero po swietach:/pzdr...
a tak na marginesie to patrzac na dzisiejszy kurs euro to zaluje,ze nie zdecydowalem sie w czerwcu lub lipcu kiedy euro bylo po 3,2.tylko ciekawe czy mozna bylo podpisac umowe zabezpieczajac sie przed wahaniami kursu?no ale jeszcze nic straconego.wg analitykow jesli euro przebije sie w najblizszych tygodniach ponizej punktu wsparcia ponizej 4,4zl to bedzie spadalo az do nastepnego punktu jakim jest 3,4zl.to moze na wakacje bedzie w sam raz:):)
Wlasnie mialem Ciebie zapytac o to samo - na jakim etapie jestes.
ja walcze juz ok roku... z pozwoleniami, warunki zabudowy teraz czekam na pozwolenie itd. Duzo tej papierologi i duuuzo czasu jesli dzialka nie ma zagospodarowania pod uslugi. Dlatego odradzam sie w to bawic za duzo czasu i nerwow "zeby dostac dobry produkt nie musisz placic w euro.jedno z drugim nier ma nic wspolnego.BKF np zachodnioa firma (technologia ehrle) a placi sie w zlotowkach.hydropress dobra firma i chyba najtansza (bo polska) tez placi sie w pln" BKF jest firma Polska... oni sie odlaczyli od ehrle bo zobaczyli ze jest dobry biznes na myjniach i zrobili prawie to samo w polsce. Tyle ze prawie robi roznice. Ehrle ma 40 lat tradycji a bkf dopiero startuje (nie mowie ze nie maja dobrej oferty i podejscia do klienta) i oni maja 'skladaki' te myjnie oni nie produkuja tylko skladaja z roznych elementow od roznych poducentow. Wiec dla mnie to jest jzu nie halo impreza. Tyle ze cena konkurencyjna no i w PLN (duzy plus). Bo zadna firma ci nie zagwaruntuje kursu. Ja jak bralem to EUR bylo wlasnie w okolicach 3,0 wiec roznica miedzy BKF nie byla duza. Teraz EUR jest wiadomo po ile i wiadomo po ile bylo... a kase trzeba im placic. Wiec nie przewidzisz tego ile zaplacisz za calosc... To jest duzy minus ale pozatym firma mysle ze same plusy ma. Najszybszy serwis, duzo odddzialow - a to najwzniejsze bo myjnia zarabia tylko jak dziala. A widza myjnie hydropress ktora co 2-3 dni ma zamkniete jakies stanowisko (bo jest u mnie taka myjnia jedna) to mi sie odechciewa. Warto pogadac z wlascicielami myjni konkretnych i ci powiedza co i jak. Mi BKF odradzali wlasciciele tych myjni bo ciezko z serwisem bardzo dlugo sie czeka. Hydropress na jakis wloskich czesciach no i psuje sie z tego co wiem Ehrle jest drozsza od wszystkich ale masz dobry produkt. I widac ze ludzie to biora bo jesli bys chcial zamowic od nich myjnie to nie jest takie proste. Oni maja w dupie klientow bo maja ich tylu ze moga sobei wybierac bo maja zamowien na iles czasu do przdu. a taki BKF nie ma klientow wiec w chodza ci w dupe i obsluga jest naprawde dobra w porownaniu do ehrle. No ale to juz kto co lubi i jeszcze co do tego zeby brac nierdzewke itd. Na moje najlepiej brac jak najtaniej z uwagi na to ze za 10 lat ta myjnia idzie na zlom tak czy siak. Obojetnie jakie cuda sobie nie zamowisz - taka ma zywotnosc, max 15 lat. Zreszta moduly sa chyba tylko ze stali nierdzewnej nie mozna innych zamowic jak i lance. Reszte wg mnie mozna olac - tak jak lepsze banery jakies kolory dodatkowo platne albo inne cuda. Bo wg mnie myjnia ma dobrze myc i tyle jak powymyslasz sobie cuda to zaplacisz sporo wiecej a wiadomo ze konkurencja bedzie coraz wieksza w tym biznesie. aha i jeszcze sprawa tego serwisu w hydropress - ok moze i jest w umowe 12 godz tylko ze to nic nie zmienia gdyz. Przyjechac oni moga ale kiedy naprawia to juz tego nikt ci nie powie i nie zagwaratuje, ze przez te 12 godz zrobia. Przyjada popatrza i czekasz, czekasz. W ehrle masz w umowie ile moze max trwac naprawa. Nie wiem jak w hydropress - ale to jest najwazniejsze, nie reakcja serwisu tylko kiedy naprawia. Takze warto sie zastanowic przed wyborem, pogadac, pomyc samemu na roznych poobserwowac. Nie radze sie spieszyc. Ja tez bylem zdecydowany na BKF juz mailem nawet projkekt od nich kupiony ale zrezygnowalem po namysleniu. Wzialem ehrle - jak bedzie okaze sie. Tyle ze jeszcze dluga droga przedemna... 50 % mam juz wplacone za myjnie. Jesli nie uzyskam pozwolenia na budowe te 50 % mi oddaja. Dlatego ze warto sobie takie cos zastrzec w umowie zeby pozniej sie nie okazalo ze jednak nie dostaniecie pozwolenia (wiadomo jak jest w naszym kraju) a polowa ceny udupiona...
to ja juz nie wiem jak to jest z tym bkfem.w bkf myjnie slaskie mowili (i chyba w hydropress tez) ze jest kilka oddzialow na polske i ze to firma zachodnia.mniejsza z tym.istobal ma jeszcze dluzsza tradycje niz ehrle co nie znaczy,ze jest lepszy (za to jest drozszy od ehrle :)) jak i ta firma,ktora jest krocej na rynku nie musi byc gorsza.wystarczy np ze ma centrale w polsce i szybciej reaguje na potrzeby klientow tak jak np hydropress,ktory kilka lat temu wprowadzil juz panele dodytkowe i sterowanie przez internet,bkf dopiero zareagowal i wprowadzil w tym miesiacu chyba a ehrle chyba jeszcze nie ma.ja obserwuje caly czas hydropress i jeszcze nie widzialem zeby cos wysiadlo chybaze szybko naprawiaja.a co do tych czesci wloskich to sie nie zgodze.jedyne co moze byc wloskie to farba albo jakies plastiki,bo urzadzenia sa z najwyzszej polki-amerykanskie pompy CAT,dunskie pompy pomocnicze GRUNDFOS,szwajcarski zespol grzewczy HOVAL i sterowniki MOELLER.w bkf i istobal masz piec dwufunkcyjny,ktory znacznie zmniejsza zuzycie gazu.
nie wiem jak sytuacja z zamowieniami w bkf ale w hydropress tez nie jest latwo.tylko na ten rok na rqazie maja ponad 40 zamowien a w ehrle maja w dupie,bo maja zdecentralizowana obsluge klienta zeby nie bylo wiadomo do kogo sie dobrac jak cos padnie.dzwonisz do centrali to cie wysylaja do jakiegos przedstawicielstwa,ktore okazuje sie spolka zoo i to na dodatek franczyzowa,w ktorej kolezka odbiera tel i mowi,ze sie nie orientuje,i ze przekaze to koledze,ktory zaraz oddwoni...mija kilkanascie dni i dzwoni kolo z innej spolki nawiasem mowiac tez franczyzowej pytajac o co mi chodzi...no porazka.to ja juz widze jak sie pozniej uklada wspolpraca.mycie nie rozni sie od konkurencji,urzadzenia tez,cena tez poza christ i hydropress jedynie podejscie strasznie ciezkie do tematu wiec podziekowalem.moze bede zalowal ale zobaczymy w trakcie.a tak w ogole to CHRIST tez ma dobre ceny i duzo odzilow serwisowych w polsce. co do zywotnosci to w nifilsku i karcherze twierdza ze dwa lata i urzadzenia do kapitalnego remontu lub do wymiany. rama modulu jest ze stali nierdzewnej a reszta czyli cala obudowa malowana proszkowo dopiero za doplata jest ze stali nierdzewnej. a jesli chodzi o reszte to zgodze sie z toba,ze mozna olac.konstrukcje mozna samemu wyspawac za 1/3 ceny.myjnia sluzy do mycia a nie jest budowla na pokaz.mozna w ogole nie stawiac wiaty,bo przeciez nikt w deszczu nie bedzie myl samochodu ale z drugiej strony wiata to troche taka reklama dla myjni. ile w ehrle max moze trwac naprawa? i dlaczego musiales wplacic 50% (pewnie zaliczka jak wszedzie) skoro nie masz jeszcze pozwolenia na budowe.
No z ehrle faktycznie nie jest latwo sie dostac. Dlatego trzeba sie nieco postarac ;)
A wplacic nie to ze musialem tylko chcialem zeby nie tracic czasu. Bo taka myjnia to 3 miesiace zanim ci wyprodukuja a w tym czasie kiedy oni produkuja (jak dostana 2ga rate 39%, pierwsza wynosi 10%) ja czekam na pozwolenie. Warunki zabudowy mam poztywne. Ehrle mi wspomaga to w urzedach maja swoje dojscia wiec moge byc spokojny raczej. A jesli sie nie uda i nie uzyskam pozwolenia to oddaja mi ta wplate ktora wnioslem. Bo reszte wplaty robie juz po uzyskaniu pozwolenia na budowe Ja bralem myjnie bezposrednio z niemiec. Przez polskiego przedstawiciela gdyz wtedy nie place vatu i mam odrazu 22% taniej na wejscie. Dlatego tez musialem sie spieszyc bo Rainer Ehrle zadko wyraza zgode na cos takiego. Ale przedstawiciel moj ma dobry uklad z niemcami wiec moglem tak zamowic.
no wlasnie.nie dosc,ze maja malo kompetentnych ludzi to jeszcze daja najmniej informacji na temat swoich myjni w obawie,ze klienci zbyt dokladnie porownaja relacje pomiedzy cena jakoscia i parametrami z konkurencja.inni sie tego nie boja i wysylaja na maila oferty z dokladna specyfikacja z najmniejszymi szczegolami a co wiecej wysylaja droga pocztowa darmowe katalogi,w ktorych jest duzo ciekawych dodatkowych informacji.a dlaczego?...odpowiedz nasuwa sie sama...
moja zona prowadzi dzialalnosc w branzy odziezowej i miala do czynienia z firmami o takim podejsciu do biznesu wiec z doswiadczenia wiem,ze wspolpraca nie uklada sie jak nalezy a same firmy albo upadaly albo przezywaly inne problemy. ja mysle,ze ten nieprofesjonalizm bierze sie z problemow interpersonalnych dlatego (jesli moge) radze ci wychowac sobie ich od samego poczatku zeby nie bylo pozniej problemow. ...zaplacisz w niemczech w cenie netto ale w polsce i tak musisz uiscic podatek w wysokosci 22% VAT....
Witam
Panowie co do myjni to należy się parę słów wyjaśnień . Producentów jest kilunastu na naszym rynku i wszyscy mają tradycję jedną z najważnejszych spraw to jest cena ponieważ 4 stanowiskową myjnię przy obecnym kursie euro można kupić za 350 tyś zł. Druga sprawa to podzespoły tak naprawdę to wszyscy tylko składają te myjnie , żadna z tych firm nie produkuje pomp , systemów grzewczych , filtrów i podzespołów tylko wprowadzają swoje oprogramowania i składają już z gotowych elementów więc cena zależy od marży ,a producenci to : EHRLE BKF ISTOBAL DIBO AKUAGRUP AUTOEQUIP KARCHER ALTO itp
Sprawdź również podobne tematy:
- Myjnia bezdotykowa samoobsługowa+odkurzacz
- Car Wash- bezdotykowa samoobsługowa myjnia samochodowa - Myjnia bezdotykowa + myjnia parowa - Myjnia samoobsługowa - Myjnia samoobsługowa hydropress - Myjnia samoobsługowa jednostanowiskowa - Myjnia samochodowa samoobsługowa. - MYJNIA SAMOOBSŁUGOWA - SPRZEDAM - Myjnia SAMOOBSŁUGOWA typu Karcher Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|