|
Myjnia bezdotykowa samoobsługowa |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam!!! Z tego co widziałem ten pomysł był juz poruszony ale żadnych konkretnych wypowiedzi nie było. Dzis postanowiłem troche ten temat przejrzeć, dowiedzieć sie jak plasuja sie ceny urządzeń i zabudowy takiej myjni. Wysłałem maila do pewnej firmy. Pytałem sie o czterostanowiskowa myjnie - dwa urządzenia dwustanowiskowe. Okazało sie ze cena to ok 500 000 PLN plus oczywscie działka o powierzchni min 500mKW. Moim zdaniem zapotrzebowanie na takie myjnie jest stosunkowo duże. Mycie samochodu zajmuje od ok 4 do 10 minut, cena jest taka jak czas, a myjący moze sobie sam umyć swoje cacko
Witam
Jestem zainteresowany tematem myjni bezdotykowch samoobsługowych , sam nigdy nie korzystam z myjni ale będąc na stacji paliwowej widząc jak to się myje chciałem skorzystać z tej usługi, tylko pojawił się problem, kolejka była zbyt długa. Narodził się pomysł jakby tak sobie taką myjkę wystawić. Mam więc parę pytań: jaki w przybliżeniu mógłby być koszt takiej inwestycji a jakie zyski zakładając że jestem bez kasy. Wszystko musiałbym skredytować np .EFL (Europejski Fundusz Lizingowy ) , 50% na ten cel podobno można dostać dotacji z Unii. Są firmy które sprzedają takie myjnie wraz z lokalizacją i załatwiają wszelkie formalności tylko jak to wygląda w praktyce . Proszę o jakieś podpowiedzi.
Witam pana
u nas w gorzowie istnialo wiele myjni na kazdej stacji wiele znanych pewnien pan postanowil otworzyc sobie myjnie samoobslugowa taka do ktorej wrzucasz pieniadz i masz okreslony czas przewaznie wychodzi to ok 5 zl za cale umycie samochodu ze wszytkim powiem panu ze ten czlowiek trafil w 10 z biznesem bo co tamtedy nie przejezdzam sa kolejki i wszyscy korzystaja z tej myjni pozdrawiam
Dziękuje za odpowiedz szkoda tylko ze tak mało jest zainteresowania tym
tematem .
A co zrobisz zimma ?
Musisz zarobic tyle kasy zeby przetrwac minimum te 3 miesiace. Pozd...
czesc
mysle ze pomysl niezły. w miastach ludzie nie maja mozliwosci zeby samemu umyc sobie auto, wiec klientow powinienes miec. problem faktycznie moze byc zima, ale jezeli bedziesz miec jakies pomieszczenie zadaszone (np jakas hala) a w srodku bedzie w miare ciepło i bedzie do dyspozycji ciepła woda. to moze załatwic problemy braku klientow zima pozdrawiam
O jakim problemie zimą mówicie? Bo u mnie w mieście zima a kolejki do myjni aż miło. Myśle że problem zimy to żaden problem. Czasem pistolet przymarznie po nocy no ale wkońcu nie ma takiej dziury której nie można odetkać ;)
To znakomity pomysl, poczytales troche kolego o kosztach takiej myjni. Ja interesowalem sie tym, z tego co sie dowiedzialem to kosztbezdotykowej myjni to rzad 150 - 400 tys zł.
Troszke duzo jak dla mnie, do tego oczwiscie musisz doliczyc miejsce, czyli kupic grunt albo wnajac. Nastepne wielkie koszty. To dobry pomysl jezeli kogos stac na taki wydatek. Pytanie: Ile zarabia sie na czysto na jednym myciu, ile aut musi zostac umyte zeby zarobic normalne pieniadze. Po jakim czasie zwraca sie inwestycja?
witam
z doswiadczenia moge powiedziec ze myjnie reczne ciesza sie wieksza popoularnoscia niz bezdotyk, a dlaczego ? bo taka myjnia nie myje dobrze i niszczy lakier, wiekszosc klientow z takiej myjni przechodzi na reczna a co do zimy, masz troche wiecej wydadkow i troche slabiej ale jezeli masz dobre miejsce to nie ma zadnych problem z przetrwaniem tego
Witam
Wiem że ten temat był już poruszany ale jakoś nie cieszył się dużym zainteresowaniem. Może teraz ktoś będzie zainteresowany pomocą w odpowiedzeniu na kilka pytań związanych z tematem. Jestem uczniem szkoły średniej który nie chce wyjeżdżać do Angli aby pracować jak większość młodych zdolnych polaków. Tak się zastanawiałem czy w Polsce można coś osiągnąć poprzez własne pomysły, własne dążenie do celu. Przyszło mi na myśl otworzenie samoobsługowej myjni bezdotykowej. Minusem mojej miejscowości jest liczba mieszkańców. Przekracza ona 10 tys. Mieszkańców + pobliskie miejscowości które niestety są wsiami gdzie każdy myje samochód na „placu”. Moja miejscowość to typowe blokowisko. Istnieje tutaj myjnia ręczna która już zaczyna upadać (kiedyś była czynna codziennie a teraz 2 lub 3 dni w tygodniu). Pomysł ten wpadł mi do głowy gdy w pobliskim mieście (tj. jakieś 25 km. Od mojej miejscowości) gdzie jest ok. 160tys mieszkańców prosperuje w tej chwili kilka tego rodzaju myjni. Chciałbym się dowiedzieć czy taka myjnia ma racje bytu w tak malutkim miasteczku, powiedzmy ze dwa stanowiska by wystarczyły, bo jedna to chyba za mało aby ludzie nie stali w zbyt dużych kolejkach. Jaki jest koszt samego sprzętu raz z zabudową dwustanowiskowej tego rodzaju myjni. Oczywiście do tego koszty budowy dojazdu, małego parkingu i oczywiście budki w której byłby umieszczony cały sprzęt tj. pompy, zbiorniki itd. Do kosztów oczywiście musiałbym doliczyć koszt monitoringu bo chyba nie opłaca się na tym oszczędzać zwłaszcza że ludzie bywają rożni a w szczególności młodzież, bo skoro taka myjnia ma być czynna 24h/dobę to taki sprzęt się zwróci prędzej czy później…. Jakie są koszty wszystkich pozwoleń, ochrona środowiska itd… Kupno działki wliczyłbym w koszta całej inwestycji. Ten biznes ma to do siebie ze nie trzeba zatrudniać wiele osób, wystarczy ze zatrudniłbym sam siebie, wszystkie zusy i inne srusy z tego opłacił i tyle by chyba wyniosły koszta obsługi, zwłaszcza że teraz są możliwości doglądania swojej działalności przez Internet. Ile musiałbym mieć codziennie klientów aby biznes się opłacał? Muszę jeszcze doliczyć koszty reklamy + strona internetowa która raczej nie gra tutaj dużej roli ale może się przydać do przyciągnięcia kilku dodatkowych klientów. A teraz najważniejsze…. Ile jestem w stanie wyciągnąć z dotacji? Bo przeczytałem że 50%, ale czy istnieje możliwość otrzymania 100%? Jak to wygląda z kredytem? Wystarczy tylko dobry biznesplan? Czy wart o powierzyć całą organizacje biznesu firmie acc.pl która taką propozycje ma na swojej stronie internetowej? Pozdrawiam i z góry dziękuję wszystkim za jakąkolwiek odpowiedź ;) Mateusz
Dużo nie pomogę, ale kilka słów mam do powiedzenia:
-jeśli jesteś uczniem i jeśli zamierzałbyś iść na studia to ubiegaj się o kredyt studencki, dużo może nie dostaniesz, ale zawsze to jakiś pieniądz. -10 tysięcy ludzi trochę mało mi się wydaje -strona internetowa raczej nieprzydatna do tego typu działalności -u mnie są takie myjnie (120 tys) najpierw postawiono 6 stanowisk, potem dostawiono jeszcze sześć i powstała jeszcze jedna taka myjnia z czterema stanowiskami. Powiem szczerze, że ma to wzięcie, czasem nawet długie kolejki są, że trzeba stać po 30 minut lub nawet dłużej, nawet w nocy są klienci. -do myjni dobrze byłoby dorzucić odkurzacze.
Z tego co piszesz to wynika ze jedno stanowisko przypada na 7.5 tys. Mieszkańców… wiec czy aby na pewno moja miejscowość jest za mała?
Dzięki za odpowiedź!
No w sumie to masz rację :-) Taka myjnia to fajna rzecz bo nawet za 5 złotych można już umyć auto, a w myjni automatycznej trzeba zapłacić kilkanaście. Też jestem ciekaw jaki jest koszt jednego takiego stanowiska.
Tak jest to niski koszt bo za 5 zł, jesteśmy w stanie umyć auto, ale czy się opłaca za te 5 zł dać możliwość komuś umyć ten samochód… Proszę o wypowiedzi na ten temat osób które siedzą w temacie z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
I jeszcze jedno pytanie odnośnie, wszystkich pozwoleń, co oprócz ochrony środowiska musze zapewnić?
|
|