|
Myjnia ręczna - strona 2 |
Myjnia ręczna
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Każda myjnia musi napewno posiadać separator. Przy ogólnych kosztach myjni akurat nie będzie to główny wydatek. Co do takiej skromnej myjni to nie wiem czy sie tyczy, ale jeśli chodzi o myjnie bezdotykową to napewno trzeba sprawdzić plan zagospodarowania terenu, żeby sie dowiedzieć czy mozna na danej działce postawić myjnie, potrzebna jest zgoda na budowę, projekt i musi być odpowiedznio utwardzone i podgrzewane podłoże (wbrew pozorom spory wydatek - dla myjni bezdotykowej koszt w okolicach 100tyś zł).
No tak ale czy do takiej działalności jest potrzebna kasa fiskalna??? Bo jeżeli ktoś sobie zażyczy paragon albo fakturkę to co wtedy??? Wie ktoś jak to wygląda??
ja tez mysle o takim biznesie 2 stanowiskowa samoobslugowa tyle ze boje sie ze mi ja szybko zdemoluja gowniarze - ciekaw jestem ile kosztowalby monitoring i na jakiej to zasadzie jest ? wogole to szukam wspolnika taka myjnia jak sie wstepnie dowiadywalem to prawie 200 tys zl plus podlaczenia i przygotowanie terenu separatory itp no i jeszcze trzeba znalezc miejsce (wydzierzawic)
panowie to jest droga przes menke zalezy na kogo sie trafi ja trafiłem na szłuzbiste i czepia sie nawet ze w projektcie brakuje kropki niewiem czy uda mi sie czy ktos by mi mugł pomuc ustalic orjetacyjnie biznes plan zgury dziekuje
Własnie zakładam myjnię.... kwitów co nie miara........... po kolei:
1 umowa przedwstępna o dzierżawę miejsca na myjnie 2 zakładasz działalność gospodarczą tj wniosek w gminie US regon ZUS 3 z geodezji (urząd miasta) lub od właściciela miejsca bierzesz plan działki 4 idziesz z tymi papierami do WPiK i składasz wniosek o wydanie wrunków dostawy wody i odprowadzania scieków 5 ustosunkowywujesz sie do tych warunków (odmulacz, separator od 4,5 tys pln w góre) 6 WPiK zatwierdza 7 ochrona środowiska (urząd miasta) i pozwolenie wodnoprawne oraz operat wodnoprawny (ok 1500 pln) 8 pieczątka na wniosku w ochr srodow o zarejestr dział gosp i wpis do ewidencji 9 jak wszystko poszło ok to myjesz jak nie to wracasz do pkt 5-6 i tak do bólu az dadzą spokój albo sam zrezugnujesz:)
Witam wszystkich forumowiczów.Jestem tutaj nowy.Chciałbym otworzyć w przyszłości własny biznes i dlatego zrejestrowałem się tutaj licząc na pomoc.Od pewnego czasu zastanawiam się nad otwarciem myjni ręcznej.Wiem,że ten pomysł może się wydawać banalny i zapewne był już poruszany na tym forum,ale mam pewne wątpliwości i pytania, na które chciałbym znależć odpowiedzi.Biznes ten chciałbym otworzyć w 5tyś.miasteczku,w którym jeszcze taka myjnia nie działa,więc wydaje mi się,że to jest dobre miejsce,ponieważ nie ma konkurencji,z którą trzeba by rywalizować o klientów.W grę wchodziło wynajęcie lokalu w tym miasteczku,lecz z tego co się zdążyłem zorientować to jest jeden lokal,który by być może spełniał wymagania pod tą działalność,lecz jest już zajęty.Więc teraz rozglądam się za działką budowlaną,na której mógłbym wybudować taki lokal.Pierwsze pytanie brzmi następująco.Czy na działce budowlanej można wybudować lokal,w którym prowadzona była by tego typu działalność gosp?Czy działka taka musi mieć jakieś specjalne przeznaczenie?Jakie są wymagania i przepisy,aby taką działalność gosp.zacząć w małym miasteczku?Czy jeżeli udam się do urzędu miasta to dostanę odp.która działka budowlana spełnia takie kryteria aby móc na niej wybudować lokal pod działalność gosp.?
Mam nadzieję,że ktoś z forumowiczó będzie w stanie na nie odpowiedzieć.Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi,porady,linki do stron internetowych.Pozdrawiam i życzę wszystkim szczęścia w biznesie.
Witam
Od jakiegos czasu zainteresowany jestem otwarciem recznej myjni samochodowej i powoli wcielam w zycie ten pomysl. Powiem szczerze jestem troche zielony w tym temacie. Bardzo prosilbym was o jakies informacje co do wyposazenia takiej myjni ( gdzie kupic mozna sprzet, jakiej firmy sprzet, co konkretnie potrzeba aby myjnia mogla funkcjonowac). Lokal juz mam. Prosilbym was o jakies informacje a najlepiej o kontakt osob , ktore maja juz za soba otwarcie takiej myjni. Kontakt: GG 4273240 umowy6MALPAwp,peel POZDRAWIAM
Wiem ze temat byl juz walowany pare razy ale informacje w nich sa zbyt ogolnikowe albo na tyle juz stare ze duzo sie zmienilo przez ten czas. Wiec zapraszam do dyskusji...
masz swiętą racje ja walczyłem od pażdziernika 2006 r apozwolenie dostałem 13 styczia 2009 r a WYGRAŁEM Z BIUROKRACJĄ
ale w koncu sie udalo
ja wlasnie zlozylem wniosek o wydzierzawienie gruntu od urzedu miasta z tego co mi powiedzeli to moze trwac nawet 2 m-c powinno to byc zalatwione od miejsca
mysle ze to opłacalny biznes. Ostatnio byłem w Częstochowie i dokładnie taka myjnia (działająca na zasadzie karcher + wiatka + kilku chłopaczków do odwalania brudnej roboty) miała całkiem niezły przemiał.. Siedziałem sobie w salonie forda jakies 1.5 H (salon naprzeciwko myjnii ) a oni przez ten czas umyli z jakies 10 samochodów. Wszystko chyba zależy od lokalizacji....
chciałabym sie dowiedzieć jak wygląda sprawa z odprowadzaniem ścieków z takiej myjni bo też zamierzam wejść w ten interes :) mam miejsce na to tylko nie wiem co z ściekami :( jeśli ktoś się orientuje to proszę o odpowiedź
Kilka dni temu byłem w Plejadzie w Sosnowcu - tam na parkingu stoi duży namiot na 3 stanowiska samochodowe i funkcjonuje tam myjnia samochodowa - dodam tylko że biznes ten jest całe 12 miesięcy w roku.
Myjnia funkcjonuje na parkingu. Mam kilka pytań na które może ktoś udzieli mi odpowiedzi. 1. Ile kosztuje wynajem lub dzierżawa terenu przy takich sklepach jak KAUFLAND czy REAL. 2. Jakie warunki trzeba spełniać aby móc w pełni prawnie korzystać z takiej myjni - chodzi mi tu głównie o odpływy oraz sprawy wodn-kanalizacyjne. 3. Czy sanepid również ma coś do tego typu działalności ? 4. Jak sądzicie czy w mieście 70 tyś, gdzie są 2 myjnie automatyczne (BP,SHELL)(nie ma innej ręcznej) (nie ma również myjni samoobsługowej) taka myjnia ręczna ma rację bytu ?? 5. Czy łączenie tego typu działalności powiedzmy z wymianą opon ma sens - oczywiście osobny namiot lub miejsce do tego przeznaczone ?? 6. Jakie są koszty (chodzi mi o już użytkowaną myjnie) takiego przedsięwzięcia jak w/w myjnia? 7. Ile chciałbyś/chciałabyś zapłacić za usługę mycia samochodu ? 8. Jakie dodatkowe usługi można wprowadzić do takiej myjni ? 9. Jakie są koszty postawienia takiego namiotu, kupienia sprzętu ? Może ktoś się orientuje 10.Jaki sprzęt polecacie ? 12. Czy znajdę pracowniką na umowę zlecenie oraz ze stawką 7 zł netto ? 13. Czy usługa 14,00 zł za mycie samochodu jest stawką wygórowaną ?? 14. Czy będe musiał zatrudnić stróża który będzie tego pilnował ?? Czy warto np. wynająć agencję ochrony aby działała na zasadach "interwencji" ?? To narazie tyle jeśli chodzi o moję niejasności. Orientuje się troszkę w temacie - ale to troszkę to może być za mało. Proszę o opinie oraz krytykę pomysłu - ta ostatnia zawsze daje najwięcej do myślenia. Proszę zabrać pod uwagę to, iż w mieście nie ma takiej myjni, a na inne myjnie czasami jest taka kolejka że czeka się po kilkadziesiąt minut. Mycie na myjniach typu np. BP to koszt ok 18-20 zł. Aha bym zapomniał - tam w Sosnowcu działa to na takiej zasadzie - że idziesz do sklepu i zostawiasz samochód na te kilka-kilkanaście minut. Czasami klienci czekają aż samochód się umyje. Chciałbym działać na podobnych zasadach - jak konkurencja zza miedzy.
Oczywiście w temacie - chodzi o Myjnię ręczną -
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|