|
Myjnia ręczna - strona 3 |
Myjnia ręczna
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Ludu drogi , chociaż mi na 7 pytanie odpowiedzcie. Ja być wdzięczny za każde słowo :)
Ludu wiem że taki post się już pojawił - jednak nie było tam tylu pytań :P
dajcie jakieś info - chociaż odpowiedzcie szczerze na kilka pytań :) Ludu - pomocy !!
Ja ci odpowiem na to co wiem, na inne pytania nie, nie chcę Cie wprowadzać w błąd:
14. Czy będe musiał zatrudnić stróża który będzie tego pilnował ?? Czy warto np. wynająć agencję ochrony aby działała na zasadach "interwencji" ?? stróża to zależy jakiego, przypuszczam że budżet będziesz miał okrojony na to, więc odradzam (znam kilku, każdy w nocy coś popija, nie co dziennie, ale są przypadki) Agencja i po problemie. 13. Czy usługa 14,00 zł za mycie samochodu jest stawką wygórowaną ?? Jest ok. 12. Czy znajdę pracowniką na umowę zlecenie oraz ze stawką 7 zł netto ? Jasne, znajomy robi za 5 zł netto / godzina. Poza tym, prawie codziennie przechodzę koło myjni, co idę i wracam nie mniej niż 3 samochody (oczywiście inne, nie te same). Wczoraj stało ich chyba z 7 czy 8 więc interes się kręci, w tym że jest to przy dość ruchliwej ulicy. A myjnia ma może z 4 - 5 miesięcy. Powodzenia, pozdrawiam
Dzięki Przemek - a nie orientujesz się jaką oni ceną dysponują za mycie samochodu oraz jakie dodatkowe usługi jeszcze mają ??
Nie, przejdę się jutro i się dowiem.
Dzięki wielkie za pomoc.
Miasto w którym chciałbym otworzyć myjnie liczy 70 tyś mieszkańców.
Myjnie chciałbym zlokalizować na jednym z parkingów sklepu KAUFLAND lub REAL. Z moich wyliczeń wynika - że na takiej myjni można nawet dobrze wyjść zakładająć że: 1. Ma się dwóch pracowników. 2. Pracują na umowę zlecenie. 3. Stawka za 1 h - 5 zł netto. 4. Pracują po 10 h/dzień 5. W ciągu dnia myjesz od 20-35 samochodów. A więc: Koszty (w skali miesiąca): Pracownicy 5zł x 10h x 30 dni =1500 zł x 2 osoby = 3000 zł. Opłaty (dzierżawa + media) - ok. 2000 tyś. Akcesoria - 300 - 500 zł. Łącznie: ok. 5300,00 zł. Przychody (w skali miesiąca): Zakładając poniższy cennik: Mycie podstawowe - karoseria + wycieraczki - 15,00 zł x 20 samochodów dziennie x 30 dni = 9000 zł. Mycie + woskowanie + wycieraczki = 18,00 zł x 8 samochodów dziennie x 30 dni = 4320 zł. Mycie + wycieraczki + odkurzanie = 22,00 zł x 6 samochodów dziennie x 30 dni = 3960 zł. ŁĄCZNIE: 17280,00 zł. Przychody - koszty = Zysk 17280,00 - 5300,00 = 11980,00 zł. Oczywiście nie wliczałem kosztów rozpoczęcia działalności czyli: kupna namiotu na min. 3 stanowiska. Myjek ciśnieniowych KARCHER - min. 4 szt. Domek drewniany/magazyn - 1 szt. Doprowadzenie prądu oraz kanalizacji. Wyposażenie pracowników (buty,peleryny przeciwdeszczowe) Akcesoria do mycia samochodów -ok. 10 kpl. (wiadra,gąbki,piana aktywna, wosk itp) Kasa fiskalna Oczywiście również nie liczyłem kiedy dana inwestycja mi się zwróci. Nadmieniam iż w mieście są tylko dwie myjnie przy stacjach BP oraz SHELL - koszt mycia na takiej myjni to ok. 20,00 zł.
Oczywiście też zapomniałeś w kosztach policzyć takie coś pt ZUS oraz VAT :-)
i juz wlasnie w tym momencie Twoje wyliczenia mocno uciekają w dół ... jak robisz kalkulacje to rób to bardziej pesymistycznie patrząc niż miałbyś być póżniej zawiedziony
ZUS ?? Jeśli chodzi o Umowę zlecenie czy o dzieło płacisz tylko podatek ... nic nie pisałem o ZUS-ie.
u nas jest taka myjnia ręczna ale tam 1zl= 1min a na shellu za mycie auta masz 12zl ale raczej nie widze zeby ktos tam byl...
Z jakiego jesteś miasta ?? Myjnia 1 min - to raczej myjnia bezdotykowa !!! Shell - mało osób teraz myje na automatach - podobno szczotki rysują karoserię.
Oczywiście siebie samego na własnej DG też na umowę o dzieło zatrudnisz? troche ostudzę Twoje wyobrażenia o dziesiątkach tysięcy na czysto z myjni,do kosztów dorzuć jeszcze prąd,ogrzewanie,wode,dzierżawę terenu... :-) proszę Was piszcie realistyczne wyliczenia a nie tak jak Wam się podoba. Marcinpaco skoro nadal sądzisz że będziesz miał 10k pln z tego tak jak wyliczyłeś to śmiało ruszaj z tym no chyba że sam wątpisz w to co piszesz...
no a taka myjnia co jest na shellu to jaka to jest myjnia??
Nie wiem na ile będzie miarodajne to co napiszę, ale mam nadzieję że w niczym nie zaszkodzi.
Kilka lat temu mój znajomy znajdował się w trudej sytuacji finansowej - miał spory kredyt i na dodatek stracił pracę. Pracodawca który pozbawił go chleba nie okazał się jednak taki najgorszy i zaproponował byłemu pracownikowi że odda mu w dzierżawę dawną przyzakładową myjnię samochodową, która kilka miesięcy wcześniej została zamknieta z powodu utraty rentowności. Znajomy stanął przed ogromnym dylematem, ponieważ myjnia wymagała pewnego wkładu finansowego na regenerację i przywrócenie do stanu używalności ( podejrzewam że to koszta zbliżone do tych jakie Ty musisz ponieść startując z nową myjnią). M.in. musiał zakupić nowe karschery , kasę fiskalną, wymienić kilka części w maszynie i wyposażyć odpowiednio zaplecze socjalne. Na domiar złego, już wtedy w naszym mieście fukncjonowały 2 myjnie, co na 25 - tysięczne miasto wydaje się być wystarczające. Z powodu braku innych perspektyw znajomy postanowił postawić wszystko na jedną kartę, bo i tak był już w bardzo trudnej sytuacji. Wziął się w garść, zdobył pieniądze, wykrzesał z siebie resztki motywacji i zabrał się ostro do roboty. Z pomocą kilku przyjaciół postawił firmę na nogi i zaczął podliczać koszta. Nie zatrudniał pracowników, sam harował od rana do nocy. Pod koniec miesiąca po wszystkich podliczeniach jego zarobek wyniósł około 1600 zł na czystko. Dużo czy mało? Dla niego było to zdecydowanie za mało ponieważ potrzebował kasy na spłatę zaległych należności w banku. Na jego szczęście znaleźli się ludzie którzy z własnej woli zajęli się promocją jego myjni. Znajomy właściciel firmy poligraficznej wydrukował mu sporą liczbę ulotek które potem powkładał za wycieraczki samochodów w centrum miasta. Po kilku miesiącach zaczął wstawiać do myjni jakieś małe gadżety w postaci gazet motoryzacyjnych, breloczków, kosmetyków samochodowych i innych bajerów. Wkrótce potem wykończył ładnie poczekalnię dla kierowców, wstawił spory LCD i kilka foteli. Coraz bardziej rozszerzał swoją ofertę m.in. o mycie bezdotykowe, pranie tapicerki, odkurzanie, mycie silnika oraz ogólne przygotowanie auta do sprzedaży. Teraz facet rzeczywiście zaczął na tym zarabiać. Spłaca długi i powoli wychodzi na prostą. Z tego co wiem zarobki są w zależności od pory roku, w zimie jest najciężej ponieważ mało kto myje wtedy auto a koszta ogrzewania są ogromne. Pozdrawiam
Widać, że żadnego biznesu nie robiłeś. Chcesz płacić pracownikowi 5 złotych? Licz, że będziesz płacił 10 (powiedzmy brutto). Poza tym, jeśli mówisz 5zł netto, to dodaj podatek chociaż o tej kwoty. 2000 dzierżawa+media? Jak za wodę i scieki zapłacisz mniej niż tysiąc (pamiętaj, że liczyć będą Ci więcej ze względu na rodzaj ścieków), to albo się będziesz cieszył z niskich kosztów, albo smucił z braku klientów. Koszt samej elektryczności oceniałbym na 500 miesięcznie - przecież nie kupisz myjki za dwa tysiące złotych, bo nic Ci ona nie da. Na myjnię potrzebny Ci jest porządny sprzęt, który wytworzy odpowiednie ciśnienie i dodatkowo podgrzeje wodę (wosku na gorąco zimną wodą nie nałożysz). Takie urządzenie troszkę prądu ciągnie (już sama grzałka ma niemały pobór). Jeśli zaś chodzi o dzierżawę, to szczerze wątpię, żeby taki Real oddał Ci kawałek swojego parkingu za mniej, niż cztery tysiące. No! Chyba, że skończyłeś wypasione szkolenie NLP i wmówisz im, że opłaca im się mieć na parkingu taką myjnię... Jeśli chodzi o akcesoria, nie wypowiem się, bo nie wiem, co masz na myśli. Dodaj 800 złotych ZUSu (przez pierwsze dwa lata będzie tylko 300, ale liczyć trzeba większą kwotę). Podsumujmy: Pracownicy: 20RBH dziennie*30dni=600RBH*10=6000zł Media: Optymistycznie 2000zł Dzierżawa: 4000zł ZUS: 800zł Łącznie: 12800zł Przychód OSZACOWAŁEŚ na 17280zł. Odejmij od tego VAT, a zostanie 14160zł (celowo nie uwzględniam odliczeń wydatków od VAT). Prosta matematyka: 14160-12800=1360zł BRUTTO! Odliczamy podatek dochodowy i wychodzi nam, że zarabiasz 1100 zł (tysiąc sto polskich nowych złotych). Stąd: Albo spodziewasz się pięć razy większej ilości klientów, albo wygrałeś w totka i szukasz hobby, albo idź na BP zapytać, czy szukają pracownika myjni.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|