|
Myjnia reczna.... |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Od pewnego czasu mysle o zalozeniu myjni recznej ale nie mam ppojecia ile potrzeba pieniedzy aby wystartowac w tej branzy ceny maszyn sa mi znane ale nie wiem co i jak z pozwoleniami i kosztami prowadzenia takiej dzialalnosci. Jesli ktos jest zorientowany w temacie prosilbym o info. Dodam jeszcze ze jest to miejscowosc ok 15 tys ludzi na trasie przelotowej.
Jak chcesz zrobic dobre pieniadze to w sezonie letnim tylko panie topless...
Kupujesz namiot-plandekę, na dwa samochody - koniecznie z przegrodą (wydziałem takie na allegro za 10.000), do tego myjki ciśnieniowe -(nowe od 5ty. sztuka- ale możesz kupić używane - połowę tego). Pamiętaj o takich szczegółach jak -kącik do czytania, dystrybutor z wodą, może jakaś kawa, herbata + gazeta -coby się klientom nie nudziło i miło spędzali czas.
W 20 tys. powinieneś się zmieścić. MIeszkam w miejscowości 10tys. mieszkańców i takowy interes dobrze prosperuje (z tym że w starej hali i w dodatku bez ciekawego zaplecza dla klientów o którym wspomniałem). Ceny: 12zł -mycie podstawowe, z szybami 15zł, 25 całość.
Orientuję się trochę bo sam zamierzałem otworzyć.
Żeby auto było dobrze umyte to musi być myjka z podgrzewaczem wody od 8000zł (nowa).Niezbędny jest osadnik bo bez tego to przy pierwszej kontroli zamkną Ci interes , albo zakład kanalizacij wcale z Tobą nie podpisze umowy.Podłoże w myjni musi być "nieprzesiąkliwe" i musi być odpływ brudnej wody do tego osadnika.Na ten namiot co pisze poprzednik to też musisz mieć pozwolenie z Powiatu z "budowlanki" bo oni traktują to jako wiatę a ta musi mieć zezwolenie.W innym przypadku to będzie to samowola budowlana(nawet jak nie będzie na stałe przytwierdzone do podłoża).Zostaje tylko prąd i możesz działać. U mnie (80000 miesz) działa 12 myjni i ja kolejnej nie otworzę.Ale jeżeli u Ciebie nie ma konkurencji to działaj bo pewnie warto.Powodzenia.
ciekawe
namiot 10k myjki 15k (raczej minimum dwie co) wyposazenie 5k pozwolenia 3k srodki czystosci 1k prad 2-3k razem jakies 35k za mycie samochodu 15zl koszty stale to jakies 5k 5k/15zl=333 zeby pokryc tylko koszty miesieczne musisz umyc 333 samochody zeby wyjsc na plus dodaj 2000 samochodow mowisz 15 tys. mieszkancow, powiedzmy ze samochod ma 80% co jes optymistycznym zalozeniem, zatem samochodow mamy 12k powiedzmy ze 30% z nich bedzie mylo sie u ciebie zatem masz szanse na jakies 1,5-3k klientow, trzeba tez uwzglednic ze nie kazdy myje samochod czesto interes troche zwariowany choc jak widac ma szanse ;)
Niezwykle optymistycznym ;-) Do całkowitej liczby ludności wlicza się także dzieci i starców ;-) Poza tym zazwyczaj jest (o ile jest) jesden samochód w rodzinie. Przyjmując za przeciętny model rodziny trzyosobowej mamy 5 tysięcy potencjalnych właścicieli samochodów. Gdyby nawet przyjąć ten optymistyczny wariant 80% to daje nam 4 tysiące samochodów a nie 12 tysięcy ;-)
Mam pytanie czy takie urządzenia karchera nie wystarczą :
http://www.karcher-mjm.pl/index.php?vie ... d=1&item=5 lub http://www.karcher-mjm.pl/index.php?vie ... d=1&item=6 Czy do ręcznej myjni samochodowej serio niezbędny jest wydatek w wys 4-12 tyś na profesjonalne urządzenie z podgrzewaniem wody, czy aby nie wystarczą tańsze urządzenia do których linki podałem??? Jaka to właściwie różnica? Przecież samochód umyty urządzeniem za niecałe 800 zł wyglądał będzie tak samo jak ten umyty urządzeniem za 10 000 zł ???
panowie to jest droga przes menke zalezy na kogo sie trafi ja trafiłem na szłuzbiste i czepia sie nawet ze w projektcie brakuje kropki niewiem czy uda mi sie czy ktos by mi mugł pomuc ustalic orjetacyjnie biznes plan zgury dziekuje
Własnie zakładam myjnię.... kwitów co nie miara........... po kolei:
1 umowa przedwstępna o dzierżawę miejsca na myjnie 2 zakładasz działalność gospodarczą tj wniosek w gminie US regon ZUS 3 z geodezji (urząd miasta) lub od właściciela miejsca bierzesz plan działki 4 idziesz z tymi papierami do WPiK i składasz wniosek o wydanie wrunków dostawy wody i odprowadzania scieków 5 ustosunkowywujesz sie do tych warunków (odmulacz, separator od 4,5 tys pln w góre) 6 WPiK zatwierdza 7 ochrona środowiska (urząd miasta) i pozwolenie wodnoprawne oraz operat wodnoprawny (ok 1500 pln) 8 pieczątka na wniosku w ochr srodow o zarejestr dział gosp i wpis do ewidencji 9 jak wszystko poszło ok to myjesz jak nie to wracasz do pkt 5-6 i tak do bólu az dadzą spokój albo sam zrezugnujesz:)
|
|