|
Myjnia samobsługowa- 2 lub 4 stanowiska - strona 13 |
Myjnia samobsługowa- 2 lub 4 stanowiskaBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Południowe centrum Polski, 200 tys. mieszkańców w samym mieście + okolice.
A czy ktoś z Was rozmawiał z koncernami paliw o wynajmie powierzchni przy stacjach na których nie mają myjni? Np. Statoil, PKN Orlen, Lukoil, Neste itp.?
Firma F-1 Polska dziękuje za zainteresowanie naszym produktem.
Biologiczne myjnie samochodowe znane sa w świecie od 10 lat.W Polsce jest to jeszcze bardzo mało znana metoda,ale to dobrze dla tych, którzy będą piewrsi. Sposób działania: Po naniesieniu środka do czyszczenia np..lakieru rozpuszcza składniki brudu, które sa tłuste,piasek otacza cienka warstwa naszego środka a lakier otrzymuje powłoka chroniącą go przed rysami. Następnie ściereczką z mikrofibry lub gąbką ściągamy brud i czysta ściereczka polerujemy lakier. Mycie ,woskowani ,polerowanie wykonuje się jako jedna czynność,dla początkujących to 30minut,dla jednej osoby. Srodki testowałem efekt jest znakomity i utrzymuje się dość długo Korzyści i przewaga nad myjniami z użyciem wody. Powiem krotko myjesz gdzie chcesz, kiedy chcesz, Procedury założenia tradycyjnej myjni sa długie i wymagające. Wynajem dostosowanych pomieszczeń kosztuje,rachunki za woda również. Po myciu naszymi środkami pozostają brudne ściereczki , które oddajemy do pralni. 1 litr koncentratu to kosz 60zl 1 litrze koncentratu umyjesz 12-14 średnio zabrudzonych samochodów,nie tylko umyjesz, ale i wypolerujesz. Posiadamy pełną gamę biologicznych środków do pielęgnacji samochodu. Przyszli twój klienci -firmy z flotami samochodowymi -salony samochodowe -wypożyczalnie -warsztaty lakiernicze -osoby prywatne Myjnia Stacjonarna -garaże i parkingi w centrach handlowych -parkingi w biurowcach -hotele Centrum Mycia i Pielęgnacji Firma F1 Clean posiada środki do mycia i konserwacji - lodzi i jachtów -dywanów, -markiz,parasole przeciw słoneczne -elewacji i dachów domów (grafitti) Całkiem duża grupa osób oni wszyscy mogą być twoimi klientami
Witam.
Chciałbym zapytać jakie są przykładowe ceny dzierżawy terenu, np częsci parkingu pod supermarketem i dla przykładu od prywatnej osoby.
Na podstawie wiedzy z firmy Istobal, BKF i Ehrle należy założyć ok. 5000 mieszkańców w promieniu 3 km od myjni na jedno stanowisko, najlepiej blisko blokowiska. Według takiego klucza oferujemy działki pod myjnie bezdotykowe - w tej chwili w Jarocinie, Poznaniu, Wronkach i w Łodzi.
Czy uważacie, że należy wziąć pod uwagę jeszcze inne okoliczności?
Witam,
a więc tak. Przeglądnąłem cały temat od deski do deski. Interesuje mnie abyście skorygowali moją wiedzę odnośnie posiadania myjnia bezdotykowej 2stanowiskowej: 1) Planuję otworzyć myjnię w ZAKOPANEM. Miasto ma ok 35tyś km. Liczę nie tylko na miejscową zmotoryzowaną część miasta ale i turystów którzy przyjeżdżają w dość dużych ilościach do naszego miasta. Mowa tutaj o odwiedzinach rzędu kilkuset tysięcy+ w roku. 2) Myjnia 2 stanowiskowa powinna wystarczyć na tak niewielkie miasto. 3) Na rozpoczęcie działalności trzeba wyłożyć na nową myjnię ok 300-350tyś zł już z przygotowanym gruntem i postawioną myjnią. 4) Dofinansowanie unijne należy starać się po zakończeniu inwestycji. Szanse na uzyskanie dofinansowania to 50/50. 5) Koszty to ok 30% zysku. Powiedzmy że udałoby się zrobić tak: - na dobę ok 40aut (zbyt optymistycznie?) - Średni czas mycia samochodu – 7 min - Cena 50 sekund mycia = 1,00 zł 1 min = 1,20 zł 7 min = 8,40 zł 7 x 0,31 = 2,17 zł (koszty) 8,40 zł – 2,17 zł = 6,23 zł (zysk) Kalkulując dalej liczymy: 40aut x 7min x 30dni = 8400zł z jednego stanowiska. 8400zł x 2 = 16800zł za dwa stanowiska Koszt: 8400 - 30% = 5400zł miesięcznie x 2 stanowiska = 10800zł miesięcznie Koszt dzierżawy i kredytu: 10800zł - 3000zł dzierżawa - 4000zł kredyt = 3800zł zysku. Kalkulacja powyżej jest raczej pesymistyczną wizją ok 2 samochodów na godzinę więc odpowiednio można tą cenę powiększyć o wielokrotność liczby auta na godzinę. Dobrze rozumiem i kalkuluję? 6) Ostatnia sprawa to pozwolenia. Co należy mieć oprócz pozwolenia na budowę i podłączenie się do kanalizacji? Będę wdzięczny za odpowiedź. Mój e-mail: plasma1 (małpa) o2 (kropka) pl bądź oczywiście w temacie żeby mogło pomóc innym.
Kolego zapomnij o takiej kalkulacji....
Koszty licz na poziomie 50% wiosna lato. Musisz wiedziec że w zimie koszty przerosną zyski i do interesu dokładasz. Aż boję się pomyslec co będzie działo się z tą myjnią w Zakopanem (czyt. górach) tam zima trwa dłużej i jest znacznie bardziej mroźna. (W zimie koszty przerażają). pozatym sredni czas mycia to 7 minut piszesz ale musisz wiedziec ze auto na stanowisku spędza duzo wiecej czasu ok 20min z czego mycie to jest tak jak piszesz ok 7min. (reszta to wyjscie wejscie szukanie drobnych, wycieraczki itp....) Acha w zimie beda dni że na myjnie zajedzie 1 klient dziennie. A tej zimy były tygodnie z takim obrotem. A są i dni gdzie bedziesz miał kolejke. Twoje wyliczenia są optymistyczne
Wynajmę działkę pod z pozwoleniem na budowę 4 stanowiskowej myjni bezdotykowej EHRLE w Lublinie, dobra lokalizacja, pow. 440 mkw 2500 zł Jeżeli ktoś jest zainteresowany, proszę o kontakt na PW
Mieszkam w 50 tys mieście, gdzie w ostatnich miesiącach powstały dwie myjnie bezdotykowe, pierwsza jedno stanowisko druga dwa stanowiska. Posiadam działkę 40 ar blisko centrum miasta przy warsztacie samochodowym i wulkanizacji. Co sądzicie o postawieniu 2-4 stanowisk myjni bezdotykowej ? Jest to dość spora inwestycja dla mnie dlatego proszę o wasze zdanie.
Mieszkam w mieście 26tys. mam działkę na wyjazdówce z tego miasta spory ruch i też myślę o takich myjniach ale w moim mieście jest już ich 3 przy Kauflandzie, Biedronce i gdzieś na obrzeżach miasta. Te 2 pierwsze to dość dobra lokalizacja, porównując z moją stały ruch na trasie itd. I teraz do was pytanie czy jest sens robienia takiego czegoś przy mojej lokalizacji ?
Wydaje się, że biznes opłacalny na potęgę!!
Nie widać inwestorów, którzy masowo plują sobie w brodę:) 250 tys. za myjnie na start to w sumie cena bardzo łakoma, jedynie sprawa utrudniona to miejsce gdyż ciężko załatwić sobie jakiś teren a jeżeli już to ostra kasa za sam teren i tu jest jedynie hamulec dla inwestorów TEREN, którego nie ma. Sam o tym myślę i nawet w małej miejscowości gdzie pracuje jedna bądź dwie myjnie szczotkowe czy przypadkiem myjnia bez dotykowa nie zrobi im ostrej konkurencji chyba tak!!
Mam upatrzonych kilka działek pod budowę myjni jednak nie wiem do kogo one należą. Jak można się tego dowiedzieć? W miejskim wydziale geodezji?
Odkopuję "stary" temat...
Czy myślicie, że ten interes "myjki bezdotykowe" są jeszcze opłacalne...? Z swojej obserwacji, jak i obserwacji swoich klientów (prowadzę warsztat samochodowy), klienci narzekają na ciągłe kolejki na myjkach. Rok temu odpuściłem temat, ale teraz jak już złapałem trochę $$ chcę do niego powrócić... Myjki nie chciałbym stawiać obok warsztatu ponieważ jest on postawiony nie przy głównych przelotówkach-przyjeźdzają do mnie stali klienci których wcześniej obsługiwał mój ojciec...mniejsza z tym Jestem z Okolic Warszawy (do centrum 25 KM)... ale widziałem ostatnio kilka potencjalnych i odpowiednich miejsc do tego typu działalności .... tylko czy Warto jeszcze w to inwestować ?? Będę wdzięczny za odpowiedz..radę.
jest oddzielny wątek poświęcony myjnią bezdotykowym i z tego co tam zaglądam szału nie ma na tego typu biznesie - duży koszt inwestycji powolny zwrot poniesionych nakładów. a jeżeli chcesz myjnię zauważyłem że ostatnio dużym zainteresowaniem cieszą się myjnie parowe - w wersji mobilnej bądź też stacjonarnie
miałem na myśli myjnie samoobsługowe ... tzn, te gdzie lata się dookoła samochodu z lancą od Karchera - takie jak produkuje np BKF/myjnie bezdotykowy modułowe ,mnie interesuje 4 stanowiskowa.
Moja wina, źle się wyraziłem.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Myjnia samobsługowa- 2 lub 4 stanowiska - strona 13": - Myjnia mobilna/ myjnia parowa/ auto-detailng - stanowiska warsztatowe - Dotacja na wyposażenie stanowiska. - dofinansowanie stanowiska pracy - Myjnia mobilna (myjnia bezwodna)
|
|