|
Myjnia samobsługowa- 2 lub 4 stanowiska |
Myjnia samobsługowa- 2 lub 4 stanowiska
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam!Zastanawiam sie ostatnio nad otworzeniem myjni samoobsługowej na 2 lub 4 stanowiska w bardzo dobrej lokalizacji z ogromną ilością przejeżdzających aut każdego dnia(nawet czesto korki)Nie ma tu takiego czegos w okolicy.Lokalizacja pod Warszawa.Stosunkowo niewielka inwestycja,ktora az tak bardzo nie absorbuje czasowo.Co sądzicie?Proszę o komentarze.
Stosunkowo niewielka inwestycja? Jesli myslimy o takiej samej myjni to nie sa male pieniadze, jednak kazdy ma inne do tych podejscie - dla jednego 100 tys PLN to majatek, dla drugiego drobne, jak i wyzsze sumy. Ogolnie biznes godny zastanowienia, jednym z najwazniejszych jednak czynnikow jest lokalizacja. Mowisz, ze masz dobra lokalizacje to jest dobry poczatek. Jakimi finansami dysponujesz?
Pozdrawiam, LB
Nikt wiecej sie nie wypowie?Nie mieliscie z tym stycznosci?
u mnie w miescie jest taka myjnia(ok 80 tys.mieszkańców) i powiem ci że ruch jest na niej ciągle no chyba ze przez tydzień ciągle pada deszcz:-) jest na niej 6 stanowisk.mnie ten temat też interesował ale jak sie dowiedzialem ze taka myjnia kosztuje kolo 650tys to sobie odpuścilem:-( gdzieś w jakiej gazecie mam wszystko opisane i pisze tam ze zwraca sie po około półtora roku.
Określenie "pod Warszawą" nie daje lokalizacji atrybutu atrakcyjności. Duże natężenie ruchu jest oczywiście zaletą, lecz sprawdziłbym konkurencję w odległości 2-5 km.
hej. myjnia samoobsługowa to rewelacja, w moim miescie (ELBLĄG) działa jedna taka ma bodajrze 8 stanowisk i codziennie jest strasznie dluga kolejka
Rowniez interesuje sie budowa takiej myjni. Mieszkam w 20-tys miescie gdzie sa trzy myjnie przy stacjach oraz jedna, rowniez automatyczna poza stacja. Recznej nie ma wiec mysle ze klienci by sie znalezli. Na tak dawno firma ehrle http://ehrle.pl przeslala mi katalog z oferta. Postawienie myjni na dwa stanowiska wraz z dowozem i montazem jej elementow to koszt ok. 230tys zl. Myjnia ta sklada sie z dwoch zadaszonych stanowisk wraz z powierzchniami reklamowymi na sciankach, kontenera technicznego oraz odkurzacza. Ciekawym rozwiazaniem moze byc rowniez montaz z boku myjni stanowiska z podestem przystosowanym do mycia tirow. Zastanawiam sie po jakim czasie moge spodziewac sie zwrotu kosztow takiej budowy, jakie sa potrzebne pozwolenia dla prowadzenia takiej dzialalnosci i czy ciezko takowe uzyskac? Z gory dziekuje za odp.
Podbijam temat:)
Czy w takiej miejscowosci przy tej ilosci myjni automatycznych budowa bezdotykowej ma jakis sens? Mam juz na oku dobrze polozona dzialke przy glownej drodze gdzie ruch jest dosc spory.
Sprawdzilem konkurencje w okolicy czyli promieniu 5-7 kilometrów-są 2 myjnie, pierwsza: "garażowa ręczna" praktycznie nie widoczna bez żadnego szyldu,na ciasnym podwórku,;druga: ręczna z 3 stanowiskami-niezle prosperujaca,ale stosunkowo droga.
Chyba jeszcze tego nie pisalem,ale dzialka na ktorej mialaby ta myjnia ewentualnie powstac znajduje się w sąsiedztwie stacji gazu LPG a za stacja jest maly pawilon handlowy(fryzjer,apteka,solarium,sklep spożywczy).Jakieś 2 km dalej jest stacja benzynowa,ale nie ma na niej myjni.W około jest sporo jest firm które dysponują sporymi flotami samochodowymi(jedna firma ma ich ok.100 licząc tylko osobowe).
Czy ktos w ogole jak kalkulowac oplacalnosc takiego interesu?Mowimy oczywiscie o myjni czynnej 24h.Zazwyczaj 2 zł kosztują 2 minuty używania automatu(bez znaczenia czy to płukanie,szampon czy cos innego).Mamy 2 stanowiska.Jak szacowac oplaty za wode,amortyacje maszyn nie wspominajac juz o zyskach:)? Ma ktos jakies podpowiedzi.
witam
widzialem wiele takich myjni na zachodzie. mysle ze to dobry pomysl na biznes. chcialbym sie dowiedziec jakie sa koszty takiej inwestycji i jakie bylyby koszty gdybym sfinansowal ja z kredytu?
Poniżej przedstawiam trochę informacji,ktorych udało mi się ostatnio zebrać z różnych firm oferujących myjnie samoobsługowe,skupiałem się na myjni 2-stanowiskowej.
Otrzymałem kalkulacje/oferty z kilku firm.Koszt takiej inwestycji to 200-250 tys.PLN + ok.50 tys przygotowanie działki(kostka,posadzka przemyslowa na samych stanowiskach,separator,utwardzenie gruntu itd.)Koszty to 25-30% miesięcznie od obrotu(chemia,utrzymanie czystosci itd).Jeśli lokalizacja jest dobra to zwrot inwestycji w 2-2.5 roku maksymalnie 3 lata.Oczywiscie nikt nigdy nie udzieli nam gwarancji,ze w danej lokalizacji zarobimy tyle i tyle-taki biznes. Wiem,że w jednym miejscu w Polsce(pod jednym z najwiekszych polskich miast) zostala niedawno otworzona myjnia 2-stanowiskowa przy stacji Orlen.Średni miesięczny obrót to 25.000-27.000 PLN,koszty 25% czyli zysk:powiedzmy 18.000-19.000 i to już jest wynik naprawde bardzo dobry. Jeśli działka na której powstaje myjnia nie należy bezpośrednio do inwestora a jest dzierżawiona to zazwyczaj podpisuje się umowę o dzierżawę na 10 lat.Podkreślam zazwyczaj,można pewnie i na 5 lat(specjalisci twierdzą ze zdecydowanie za krótko) a moża i na 15 lat. Najczęsciej korzysta się z działek od 1000 do 3000m. Uzupełnianie chemii w automatach można bez problemu zlecić firmom zajmującym się sprzedażą chemii samochodowej.Przyjezdzaja,uzupelniaja wszystko i po kłopocie. Podałem kilka mam nadzieje przydatnych informacji.Podkreslam to są kalkulacje,w jednym miejscu moze to wypalic w innym moze mniej. Pozdrawiam
Powiem szczerze - myjnia samochodowa to kiepski biznes. Mam myjnie ręczną (jedno stanowisko) w mieście 50tys mieszkańców - jest ustawiona przy ruchliwej ulicy prowadzącej z centrum miasta do obwodnicy.
Koszty miesięczne prowadzenia takiej działalności: - 2 ładne dziewczyny myjące i sprzątające samochody - ok 3200 zł brutto - miesięczny zapas środków do mycia samochodów (woski, szampony, kosmetyki) - ok 1500 zł brutto -dzierżawa wyspecjalizowanego pomieszczenia ok 100m2 + woda + prąd - 2000 zł brutto w sumie miesięcznie ok 6700 zł brutto Miesięczne przychody prowadzenia myjni: - maksymalnie można obsłużyć w ciągu dnia (12 godzin pracy) ok 40 samochodów osobowych przy myciu podstawowym (nakładanie aktywnej piany, spłukiwanie, szczotkowanie, spłukiwanie, nakładanie hydrowosku, spłukiwanie, wycieranie do sucha) - koszt usługi 15zł * 40 samochodów = 600 zł - lub ok 27 samochodów przy myciu rozszerzonym (mycie podstawowe + odkurzanie całego samochodu) - koszt usługi 20 zł * 27 samochodów = 540 zł - albo ok 20 samochodów przy myciu w pełnym pakiecie (mycie rozszerzone + mycie szyb + mycie plastików na połysk lub mat) - koszt usługi 25 zł * 20 samochodów = 500 zł To wszystko były maksymalne wartości przy pracy non stop, a w rzeczywistości wygląda to trochę gorzej: - w dni z ładną pogodą - przychód średni ok 250 - 300 zł (wyjątkiem są soboty - gdy jest ładna pogoda przychód średni wynosi ok 450 - 500 zł) - w dni pochmurne, ale bezdeszczowe - przychód średni ok 100 - 200 zł - w dni deszczowe - przychód średni ok 0 - 50 zł Po 6 miesiącach prowadzenia takiego interesu nic nie zarobiłem, ale również nic nie straciłem. Warto zwrócić uwagę na koszty sprzętu: Profesjonalna myjka ciśnieniowa ok 9500 zł brutto Jak wygląda sytuacja myjni samoobsługowych to nie wiem, ale podejrzewam, że jest podobnie.
Mam znajomego ktory otworzyl dwie takie myjnie(2-stanowiskowe) na początku tego roku i jest bardzo zadowolony.Stwierdzil,ze jest nawet wyjatkowo pozytywnie zaskoczony.Twierdzi,ze jego zysk to średnio 12-14 tys na czysto z jednej myjnii.Ja mu do kieszeni nie zaglądam,ale znam go bardzo dlugo i nie jest on osobą,ktora mowi cos zeby tylko powiedziec.Zachęca mnie do inwestycji w cos takiego.
ja tez jestem coraz bardziej przekonany do tego pomyslu. mieszkam jednak w miescie 15 tysiecznym i nie wiem na jakie przychody moglbym liczyc. czy po splaceniu raty kredytu cos by jeszcze zostalo. a z tego co pisza forumowicze to kredyt (koszt uruchomienia) bylby nie maly ( ok 200-250 tys zl)
Sprawdź również podobne tematy:
- Myjnia mobilna/ myjnia parowa/ auto-detailng
- Stanowiska warsztatowe - Myjnia bezdotykowa + myjnia parowa - Myjnia mobilna (myjnia bezwodna) - Dofinansowanie stanowiska pracy - Dotacja na wyposażenie stanowiska. - Stanowiska serwisowe w salonie samochodowym - Pytanie o doposażenie stanowiska pracy - Dofinansowanie nowego stanowiska pracy Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|