|
MYJNIA SAMOCHODÓW CIĘŻAROWYCH |
MYJNIA SAMOCHODÓW CIĘŻAROWYCH
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam mieszkam w 100 tysięcznym mieście na pomorzu środkowym gdzie znajduje sie tylko jedna taka myjnia widzę że ruch jest tam ogromny W związku z tym wpadłem na pomysł żeby otworzyc taką działalnosc. Posiadam własny kapitał oraz myślę o otrzymaniu dotacji z Urzędu Pracy.Czy ktoś posiada informacje odnosnie takiej działalnosci- jakie wymagania? itp itd prosze o pomoc
dzięki
kolego ja pracuje w takiej myjni... powiem tak masz kapitał w wysokości co najmniej 600 tys złotych?? jak tak to teraz zastanów się nad lokalizacją... pamiętaj sama hala do mycia nie wystarczy, potrzebny jest "jakiś zajazd" by te samochody trochę przeschły bo rzadko się zdarza, że od razu jadą w trasę po myciu... poza tym jakiś bar by się przydał bo np do mycia zestawu ciągnik + naczepa to często w myjniach kierowcy dostają bony obiadowe gdzie zjedzą, zrobią pauzę podczas której umyty zostanie samochód... wtedy im się będzie opłacało... a co do mycia aut to pamiętaj że bywają okresy suche i soczyste... i pamiętaj samo opłukanie auta nie wystarczy musisz mieć kwas do aluminium bo bardzo zwracają uwagę by baki im się ładnie świeciły ;] chemia do mycia auta tez powinna być dobrej jakości by to ładnie schodziło z aut a jak jest plandeka zasyfiona na amen to bez dobrego środka ani rusz... oszczędzasz = mało zarabiasz. a co do kapitału to podałem 600 tys zł oczywiście jak montujesz szczotki automatyczne do mycia tirów bo jak chcesz ręczną myjnie otworzyć (a działają takie) to ciężko będzie... chcesz więcej pytań to odezwij się na priv bo nie śledzę tego wątku
dodam tylko... lepszym biznesem na 100% będzie OSKP czyli okręgowa stacja kontroli pojazdów... dobra lokalizacja to klucz do sukcesu. na dobrej myjni zarobisz netto 15000tys zł na miesiąc (przy dobrych wiatrach) a na dobrej stacji kontroli pojazdów nawet 40000 tys zł netto... to nie są liczby z kosmosu... popieram je własnym doświadczeniem
taka myjnia hmm.
a ile za umycie DOKŁADNE takiego tira weźmie firma? Odliczając koszty wody, środków itp to tam dużo chyba nie zostanie?
wszystko zależy od ruchu... woda hmmm jest używana kilka razy gdyż przechodzi przez układy filtracji... chemia koszt 3000zł na okres 4 miesięcy + inne środki = 10000zł na okres 4 miesięcy + woda to jakieś wychodzi 5000zł na miesiąc to są Twoje wydatki + kasa dla pracownika 2000zł (więcej nie weźmie bo wiem to) = 4500zł na miesiąc. A teraz przychody... dziennie umyj 7 tirów = około 800zł ... teraz przez miesiąc daje 800zł * 27 dni = 21 600zł - 7 000zł = na czysto wychodzisz 14 600zł ... całkiem całkiem a teraz czas spłacić myjnie która kosztowała 500 000zł ... 500 000 / 14 600 = całe 35 miesięcy spłacania ;] więc jeżeli nie masz kapitału to nie warto chyba że postawisz myjnie przy przejściu granicznym, która będzie otwarta 24h na dobę wtedy możesz liczyć na zyski w granicach 80 000zł na miesiąc.
Witam!
Od pewnego czasu prowadzę mała działalność transportową, mam własną "baze" warsztat ale brakuje mi jeszcze myjni do samochodów ciężarowych , wulkanizacji i ewentualnie stacji paliw. Teren pod taka inwestycje moim zdaniem jest świetny, jest to droga po trasie Warszawa- Białystok , a poza tym dla mnie będzie o wiele bardziej opłacalne gdyż nie będę musiał komuś płacić za umycie 40 składów (ciągnik siodłowy z naczepą : plandeka, chłodnia) . Szukałem dużo w internecie na temat myjek i przepraszam jeśli temat sie powtarza. Potrzebuje porady jaki sprzęt wybrać, jakiej marki, czy pomysł jest opłacalny, jakie rodzaj pomieszczenia ( murowany czy konstrukcje) i ogólne informacje na temat myjni. Co jest potrzebne, czy dostane dofinansowanie z ue ( prawdopodobnie ludzie ze wsi maja większe szanse dostania dofinansowania, a ja jestem zameldowany na wsi). Morze ktoś się orientował w temacie myjni, proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "MYJNIA SAMOCHODÓW CIĘŻAROWYCH": - Serwis samochodów ciężarowych - warsztat samochodów cieżarowych - Mechanik ASO Samochodow Ciezarowych UK - Sprzedaz samochodów ciężarowych - Szrot - kasacja samochodów ciężarowych
• Strona 1 z 1
|
|