|
Myjnia samochodowa - strona 11 |
Myjnia samochodowaBiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Również pytanie co do separatorów. Kiedyś znalazłem post kogoś kto ma 3 myjnie w Krakowie, w jednej z nich nie oferował mycia silników dzięki czemu nie miał konieczności montażu separatora substancji ropopochodnych. Czy ktoś zna ten temat, czy można w taki sposób obejść montaż separatora? Tylko proszę o odp. kogoś kto siedzi w biznesie, a nie kogoś kto wyczyta głupoty na innym forum i je tu wypisze. Co do tego co napisał Pietruszka - jesteś pewny, że wymóg separatora jest spowodowany tym, że na samochodach osiada "ropopochodny" pył z asfaltu itd ? Jesteś pewny czy Ci się wydaje, że stąd ten separator ?? Nie kwestionuję, tylko nie jestem w stanie znaleść przepisu prawnego, który by mówił, że montaż tego urządzenia jest wymagany ponieważ auta są pokryte substancjami ropopochodnymi z asfaltu itd., a nie np. montaż separatora jest wymagany ponieważ więszkość myjni z założenia oferuje mycie silników i podwozia co w oczywisty sposób powoduje zawartość substancji ropopochodnych w ściekach. Tak więc ostateczne pytanie, jak wygląda konieczność montażu separatora gdy nie oferuję mycia silnika i podwozia oraz używam "biodegradowalnych" szamponów, kosmetyków itd. Pozdrawiam.
Witaj,
Definicja: Separatory koalescencyjne substancji ropopochodnych przeznaczone są do oczyszczania wód deszczowych, roztopowych i procesowych z terenów, które są zagrożone skażeniami tymi substancjami. Typowe zastosowania tych urządzeń to: stacje paliw, myjnie samochodowe, parkingi, drogi, stacje przeładunkowe, hurtownie paliw i inne obiekty, na których występuje permanentne zagrożenie skażenia wód substancjami ropopochodnymi oraz zawiesiną. Norma: PN-S-02204:1997 Dochodzą do tego jeszcze lokalne wymagania środowiskowe (niestety dla każdego niemal miasta jest inaczej), opracowanie projektu wod-kan. wykonanie zgodnie z projektem i odbiory końcowe :) POZDR
mówicie o ekologi o separatorach itd. a dzisiaj widziałem na ulicy maszyne co myje słupki i znaki drogowe ,i wszystkie chemikalia idą w glebe
Witam,
Nie da się zrobić wszystkiego by było super ekologiczne ale można minimalizować negatywne skutki oddziaływania na środowisko. Dlatego między innymi powstają myjnie, czyli miejsca gdzie można bezpiecznie dla środowiska umyć auto. W moim mieście zakaz mycia aut pod blokiem lub na własnej posesji istnieje od 1995 roku i jej przestrzeganie jest egzekwowane. Poza tym działania zmierzające do dbania o środowisko naturalne zaczynają się właśnie w takich miejscach jak myjnie. Tylko niestety świadomość ekologiczna naszego społeczeństwa jest na tyle nikła, że większość ludzi poprzez swoją niewiedzę i małą ilość proekologicznych odgórnych wskazówek zadaje właśnie pytania typu "a po co to czy tamto". POZDR
witam
mam pytanie dotyczace separatorów-mam mozliwosc przejecia istniejacej myjni recznej ,która niestety nie ma separotorów i moje pytanie brzmi czy ja jako nowy własciciel nie bede zmuszony do ich załozenia?czy moze sa jakies przepisy ,,uni,, ze do któregoś roku wszystkie myjnie będą musiały posiadac separatory?dotychczasowa myjnia wszystkie płyny bezposrednio rzuca do kanalizy-prosze o szybka odpowiedz-z góry dziekuje
Witam,
Mam do sprzedania używana myjnie portalową WashTec SoftCare EVO model 24. Była używana niecały rok, data produkcji 2/2009 Myjnia jest kompletna z całym osprzętem, dokumentacją i została zdemontowana ponieważ stacja gdzie pracowała zbankrutowała. Cena: 30 000 Euro netto wraz z dostawą (Koszt nowej samej myjni to ok. 65 000Euro) Więcej informacji pod numerem 604517307 Specyfikacja na stronie WashTec'a
Jaki jest koszt otworzenia myjni na 3 stanowiska pod supermarketem. myjnia tradycyjna.
a jaki myjni samoobslugowej?? Auto sa chce za to 700 tys zl. czy da rade zrobic sporo taniej??
podbijam.
jesli nikomu nie chce sie dawac na tacy gotowej odpowiedzi to chociaz powiedzcie prosze co powinna posiadac taka myjnia na 2- 3 stanowiska.
Witam.
Obserwuje od czasu długiego tematy na tym forum odnośnie myjni. Kolego bullett widzę,że jesteś w temacie Auto Spa. Ja również wgryzłem się w temat i jestem po rozmowie z przedstawicielem tej firmy. Pamiętaj,że to cena netto te 700 tyś. Czy można zrobić taniej? Uważam,że postawiłbyś (strzelam 20%) taniej bo oni jakąś prowizję z budowy zapewne mają, nie mówiąc o prowizjach z uruchomienia kredytu oraz opłatach franczyzowych jednorazowych - 10 tyś od stanowiska i comiesięcznych - 500 zł od stanowiska co miesiąc. Za to dostajesz myjnię "pod klucz" i masz wszystko w nosie.Więc coś za coś. Jeśli nie masz swojej działki, jeśli nie dysponujesz gotówką na postawienie takiej myjni to wydaje się jedyne słuszne rozwiązanie wchodzenie we franczyzę.Natomiast odpycha kwota jaką człowiek musi płacić przez lat 6 (mam tu na myśli okres spłaty rat leasingowych, które najbardziej uderzają po kieszeni bo "pożerają" 50-60% przychodu comiesięcznie). Oni z takich franczyzobiorców mają najwięcej dla siebie. Kontakt z firmą oceniam jako b.dobry. Mieszkam w aglomeracji na śląsku gdzie jedna ich myjnia już funkcjonuje jakiś czas, druga jest w budowie no i właśnie ta budująca się pozostawia wiele do życzenia. Dla mnie miejsce niezbyt odpowiednie,za to parę km dalej można wybudować przy drugim,większym Tesco drugą (mają wolną lokalizację wg mnie bardziej atrakcyjniejszą). Trochę mi to zalatuje jakby im zależało na ilości, a nie jakości. A jakie Ty masz kolego doświadczenia/przemyślenia z tym Auto Spa?
ja odpuscilem temat myjni bezobslugowej po rozmowie z kolega, ktory powiedzial, ze myjni jest coraz wiecej i ze nie jest to biznes jak kazdemu sie mysli, ze postawi i nic nie bedzie robil tylko kase zbieral.
a myjnia samoobslugowa niestety kosztuje duuuuuzo drozej niz tradycyjna. mysle ze nalezalo by sie pokusic o kalkulacje kiedy koszt utrzymania pracownika/ów przewyzszy koszty wybudowania samoobslugowej myjni. Wiem, ze mozna duzo taniej niz auto spa. wczoraj wrocilaem z kolobrzegu, tam widzialem 2 (moze jest wiecej) super nowoczesne samoobslugowe myjnie. Jedna z nich zrobila na mnie kolosalne wrazenie. 7 stanowisk w tym jedno dla autobusow, ciezarowek itp, ze specjalnym rusztowaniem do mycia dachow. Do tego rewelacyjna maszynka do trzepania i prania dywanikow. Ale ruchu specjalnego tam nie mieli mimo ze turystow pelno i w sumie dobrze po trasie obmyc auto chociaz z komarow na masce.
Zapewne kwoty o których mowa w tym biznesie to kwoty ogromne. Dla kogoś kto ma "kapuste" i już jakiś interes/interesy otworzenie myjni to bez porównania mniejsza strata w wypadku gdy się nie powiedzie. Mówią i piszą ludzie,że dobra lokalizacja to 70% sukcesu - zwłaszcza teraz gdy myjni sporo... Jednak sądzę,że mimo dużego nasycenia rynku są jeszcze miejsca gdzie nasycenie jest spore. Może większość tych ludzi, którzy tak negatywnie oceniają sprawę zwyczajnie posiada myjnie, która już straciła swoje lata świetności - wyrosła w międzyczasie w pobliżu konkurencja i klienci mają większy wybór i są bardziej wybredni, itp. ? Coś mi się nie chce wierzyć,że wciąż powstające myjnie powstają bo ktoś nie ma co robić z kasą albo ma nadmiar gotówki i sobie postanawia pewnego dnia "ach zbuduje jednak tą myjnie tam"... Naprawde czytałem mase opinii i można zbzikować,a najlepiej na wyobraźnie (przynajmniej moją) działa ta kwota za myjnię czterostanowiskową (prawie na "full wypasie") od firmy Auto Spa,a mowa tu o "bańce" - 1 000 000. Trzeba mieć jaja,żeby w to wejść w czasach dzisiejszych,a że oni stawiają wciąż myjnie i franczyzobiorcy w partnerstwo z nimi wchodzą więc można powiedzieć,że nie brakuje mimo wszystko ludzi z jajami u nas w Polsce :)
Myślę, że nie chodzi tu o "ludzi z jajami" tylko ludzi myślących, którzy dokładnie analizują, szukając dobrego rozwiązania. Jeden zbuduje myjnię markową 4 stanowiskową za - tak jak mówisz 1 000 000- a drugi poszuka solidnej firmy, która nie będzie miała wybujałej marży i zbuduje w takim samym lub lepszym standardzie 4 stanowiska za 200 000 zł + budowlanka (kontener, wiata, podjazdy).
Prawda jest taka, że ostrożny inwestor najpierw zbuduje myjnię dwustanowiskową za 100 000 + budowlanka około 100 000(kontener, wiata, podjazd) a później dobuduje sobie kolejne dwa gdy interes wypali a dwa stanowiska nie będą wystarczające. Ludzie cały czas otwierają myjnie, i myślę, że Ci którzy nie przepłacą w zakupie myjni będą dobrze zarabiać. Powodzenia
Planuję otworzyć myjnię samochodową-bezdotykową.
Posiadacie może kontakty do hurtowni w których mogę kupić środki chemiczne? Czy firmy te przywożą je same czy przesyłają kurierem? Proszę o pomoc. Ewentualnie pw.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Myjnia samochodowa - strona 11": - Myjnia samochodowa w UK - Myjnia samochodowa samoobsługowa. - Myjnia samochodowa TOPLESS - Ręczna myjnia samochodowa - mala myjnia samochodowa
|
|