andrzejp napisał(a):czy wykonalnym jest zarejestrowanie się jako bezrobotny tuż po maturze (zakonczeniu edukacji w trybie dziennym w liceum) zanim ewentualnie dostanę się na studia dzienne i w tym czasie starać się o ów dotację?
Czy podchodzi to pod 'oszustwo' ? ;)
Oczywiście. Jest to całkowicie legalne.
andrzejp napisał(a):ponadto nie wiem czy wyciągnąłem z Waszej polemiki dobry wniosek:
Jeśli poczekam z rozpoczynaniem tejże DG to za jakiś czas może ruszyć nowy program dofinasowywania dla 'takich jak ja' z UE na który będę mógł się załapać? Rozsądnym jest zaczekanie na konkrety dot. takiego projektu?
Wiadomo już, że na pewno taki program będzie. Nie wiadomo tylko dla kogo konkretnie i na jakich zasadach. Nie jest także znana wysokość wsparcia. Jeżeli nie pali Ci się do zakładania działalności albo te 13,5 tysiąca to dla Ciebie za mało możesz poczekać. Jeżeli nawet dadzą Ci za rok trzy razy tyle to istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że i tak wcześniej zarobisz więcej ;-)
A realny termin otrzymania dotacji na start z nowych funduszy to późna wiosna/lato 2008 roku.