|
Na co moze liczyc firma istniejąca pół roku - strona 2 |
Na co moze liczyc firma istniejąca pół roku
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Mam jeszcze takie pytanie. Dotałam dzisiaj telefon rzekomo do człowieka który zajmuje się pisaniem podań o dotacje, po rozmowie telefonicznej z nim przestałam wierzyć że w naszym przypadku jest to faktycznie realne (chodzi mi min. o samochód) na firmę. Dostałam informację że na sam samochód to na 99.9% nie dostanę pieniążków, musi to byc dodatek do jakiejś inwestycji - to jeszcze by było do przełknięcia, bo przydałby nam sie sprzęt do pomiarów nowszej generacji i pare innych rzeczy. Dowiedziałam się,że zwracają od 50%-70% kosztów, ale nie warto pisać na 70% bo jak będą musieli wybierać komu dać takie pieniążki to wybiorą tego co napisał 50%, a nie tego co 70%, ale to jeszcze nic, najgorsze jest to że ten człowiek powiedział że inwestycja jest realna jeśli będziemy się starać o 200 tysięcy złotych , mniej nie ma co , czyli musimy mieć wkładu własnego 100 tysięcy a drugie sto ewentualnie nam zwrócą, po tych słowach załamka całkowita. Dalej pytałam się ile takie przygotowanie kosztuje , otrzymałam odpowiedź, że samo napisanie podania to nie jest duża suma, ale rozliczenie ( przy założeniu że pieniążki dostaniemy) to już będzie więcej kosztowało ( nie wnikałam ile). Stanęło na tym że ewentualnie jak się zdecydujemy to mamy się zgłosic początkiem maja lub końcem kwietnia, bo narazie nie ma konkretnych wytycznych co do przyznawania pieniędzy. Ale pocieszające jest to że może będzie jakis program dofinansowujący małe firmy i może będzie mozna pisać na mniejsze kwoty. Bardzo proszę o odpowiedż WojciechH, ponieważ wiem że zajmujesz się tego typu sprawami, bo jak to faktycznie tak wygląda to nie będę więcej drążyc tematu. Pozdrawiam i zgóry dziękujęę za odpowiedź.
To niestety prawda. Może nie jest to 99,9% ale tak 95% na pewno. W każdym razie zawsze istnieje te 5%. Lub 0,01% ;-)
To akurat pozbawione sensu ponieważ wysokość dofinansowania nie podlega ocenie i nie ma wpływu na miejsce na liście rankingowej.
Bierze % od przyznanej dotacji więc chce jak najwięcej ;-) Minimalnie można się było starać o 20 tys. Jednakże to faktycznie trochę bez sensu ale ze względu na to, że jest mnóstwo załatwiania i roboty i te 20 tys tego raczej nie wynagrodzą. Przy wsparciu w okolicach 50 tys juz można spokojnie się w to pchać. Chociaż jeden mój klient stwierdził, że za mniej niż 300 tysięcy dotacji to by mu się nie chciało ;-) Pozdrowienia dla niego :D
Przy 200 tys to nawet 10 tys nie jest dużą sumą ;-)
Szkoda. Fajnie byłoby pośmiać się z konkretnych kwot :D
I będą dopiero w październiku jak ostatnio podała szanowna pani minister.
To żadna pociecha - wcześniej były same dla MSP i można było się ubiegać od 20 tys :D
Dziękuję za szybką odpowiedź, odezwę się do Ciebie jak bedzie coś wiadomo z tymi wytycznymi na pw:-)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Na co moze liczyc firma istniejąca pół roku - strona 2": - Na co może liczyć taka firma - Z kąd moze dostac dotacje firma istniejaca 3miesiace >> - Na jakie kredyty może liczyć mały przedsiębiorca - na jakie dotacje moze liczyc zatrudniona osoba? - Istniejąca firma - dotacja na rozwój
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|