|
Na czym polega limit aktywacji?? |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Kupujac na gieldzie jest musze podac limit aktywacji-na czym to polega?? dzieki
wiesz co?! znalazłem coś takiego:
Limit aktywacji – jest to dodatkowy warunek określany opcjonalnie przez inwestora w zleceniu. Zlecenie z limitem aktywacji ujawnia się w systemie giełdowym kiedy TKO (teoretyczny kurs otwarcia) lub kurs ostatniej transakcji osiągnął poziom określony limitem aktywacji. Limit aktywacji w zleceniu kupna musi być równy lub niższy od limitu zlecenia, a także wyższy od kursu ostatniej transakcji na danym papierze. Limit aktywacji w zleceniu sprzedaży musi równy lub wyższy od limitu zlecenia i niższy od kursu ostatniej transakcji. TKO – teoretyczny kurs otwarcia. Kurs ustalany na podstawie złożonych zleceń prezentowany przed ogłoszeniem kursu z fixingu na otwarcie, na zamknięcie i z notowań jednolitych. Ale co gorsza niewiele z tego zrozumiałem. Może tobie się uda
Przeciez to proste:
1.Sprzedaż - jeżeli według Twoich analiz kurs po przekroczeniu jakiegoś poziomu w dół będzie spadał to dzięki lim.aktywacji zlecenie zostanie wykonane po przekroczeniu tego poziomu - ma to na celu ograniczenie strat. 2.Zakup - jeżeli według Twoich analiz kurs po przekroczeniu jakiegoś poziomu w górę będzie rósł to dzięki lim.aktywacji zlecenie zostanie wykonane po przekroczeniu tego poziomu - ma to na celu uczestniczenie w trendzie wzrtostowym kursu.
Niestety dalej nie rozumiem
to jakbyś mógł tak obrazowo - łopatologicznie mi wytłumaczyć jakie to ma zastosowanie. np akcja spółki kosztuje 25zł chce kupić akcje przy limicie ceny załóżmy 24 zł i po co i jakiej wartości mam ustalić limit aktywacji?
np.
Cena akcji - 25zł ZAKUP Zakładasz że jak cena akcji przekroczy 26zł to wejdzie w trend wzrostowy i będziesz zainteresowany kupnem. Limit aktywacji ustawiasz na 26zł a limit realizacji na 26 lub więcej (np. 27zł). Jak cena przekroczy 26 zł automatycznie dokona się zakup i będzię zrealizowany do limitu realizacji (czyli do 27zł). Zamiast limitu realizacji możesz wstawić PKC (czyli zlecenie będzie realizowane po każdej cenie po przekroczeniu 26zł). SPRZEDAŻ Kupiłeś akcje po 25zł. Chcesz się zabezpieczyć i uciąć ewentualne straty. Ustawiasz limit aktywacji na 24zł. Gdy cena spada (zamiast według Twoich oczekiwań rosnąć) do poziomu 24zł to zlecenie się ukatywania i akcje zostają sprzedane. Prościej nie potrafię, jak czegoś nie rozumiesz - pytaj.
teraz to jest dla mnie jasne
Dzięki wielkie! Nie wiem czy będę to stosował (bo nie znam się na tyle na analizach, by móc jednoznacznie rozpoznać trend wzrostowy) ale jak teraz wiem o co w tym w ogóle chodzi to teraz inna rozmowa.
Wazna rzecza w przypadku zlecen z LimAkt jest to ze zlecenia te sa niewidoczne w arkuszu dopoki kurs ostatniej transakcji nie osiagnie poziomu LimAkt ktory ustawiles.
|
|