arek_kielce napisał(a):Dobry69 napisał(a):2.Drugi sposób, moim zdaniem o wiele lepszy to program EFS/ZPORR Priorytet 2, Działanie 2.5. .... dotacje inwestycyjna w wysokości 6000zł.
Kwota dotacji inwestycyjnej w 2.5 to nie 6000 a 20 000,00 PLN.
|
Na dobry pomysł zawsze znajdzie się kasa. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Kwota dotacji inwestycyjnej w 2.5 to nie 6000 a 20 000,00 PLN.
Witajcie.
Moj ojciec ma firme budowlana od 2004 roku. Zainspirowana waszymi wypowiedziami zaczelam sie zastanawiac nad dotacjami z unii. W zwaiazku z tym mam pytanie: - Przypuszczam, ze firma ojca moglaby dostac dofinansowanie z agencji rozwoju regionalnego ( Podkarpacie), nie wiem tylko z jakiego "dzialania" moglby skorzystac. Jest jakies dofinansowanie dla malych i srednich przedsiebiorstw- firma ojca do tej kategorii sie zalicza. Mam na mysli otzrymanie dofinansowania na zakup maszyn, itp. za wszystkie porady dziekuje.
Znalazlam "dzialania"2.5 i 3.4. Nie wiem czy dobrze mysle, ale dla firmy ojca jest to Działanie 3.4 - "Mikroprzedsiębiorstwa".
Jesli tak, to czy ktos mial juz do czynienia z procedura otrzymania tego dofinansowania? Jakie dokumenty skladac trzeba? Czy kazdy otrzymuje dofinansowanie? Ogolem interesuje mnie wszystko zwiazane z tym zagadnieniem. pozdrawiam
Większość dofinansowań jest dla MSP. Niestety teraz taka pora, że skończyły się środki na lata 2004-2006 a te z 2007-2013 nie zostały jeszcze uruchomione. Więcej - na razie praktycznie nic na ten temat nie wiadomo. Konkretne informacje pojawią się zapewne koło połowy roku czyli jak dobrze zawieje jest szansa, że pierwsze konkursy ruszą w 3 lub 4 kwartale. Do tego czasu nie ma nic z czego mogłaby skorzystać taka firma.
Za długo tosta jadłem ;-)
3.4 jak najbardziej Gdyby jeszcze było. Ostatnie konkursy już dawno zakończone. Wymagane dokumenty to wniosek i załączniki. Do każdego działania podobne choć istnieją różnice. Oczywiście złożenie wniosku nie równa się otrzymaniu dofinansowania. Środki dostają tylko najlepiej napisane wnioski (celowo nie piszę najlepsze pomysły) ;-)
Wojciech jeżeli bierzesz tylko % z przyznanej dotacji to ja prosze o wiecej szczegółów ponieważ chętnie skorzystam.
Jakich szczegółów..? :-)
WojciechH dziekuje za informacje.
pozdrowienia
Czy jesli skorzysta się z funduszy na rozpoczącie działalnosci ,to można korzystać poźniej również z tych dla małych firm? Czy są może jakieś ograniczenia...typu ,ze jedna firma nie moze skorzystać wiecej razy niż np.2 z finansowania z Unii??
Są ograniczenia kwotowe ale ciężko je wykorzystać ;-)
Pytanie do WojciechH. Wysłałem juz PW.Ale moze tak dostane szybciej odpowiedż Prowadzę Salon Urody od15m-cy.Myśle dodatkowo o akademii fryzjerskiej,czy są i jakie szanse na dofinansowanie mojego pomysłu?
i ja mam pytanie do pana Wojtka :)
dowiedzialam sie wczoraj, ze nie mozna uzyskac dofinansowania z efs na handel uzywanymi rzeczami. Czy to prawda? Czy jezeli chcialabym otworzyc sklep z odzieza uzywana, markowa i ze swietnym pomyslem na aranzacje.. to nie mam szans na dofinansowanie takiego przedsiewziecia??
WOJTEK H pisał:
Dużo więcej programów jest skierowanych właśnie do firm już istniejących. I tu mi możesz pomóc podaj jakis szlak, link nakieruj mnie w dobra stronę. Z góry dziekuję
Do Magdy:
Tak naprawdę to bywa różnie. Największe rozbieżności mamy w 2.5 bo różni Beneficjenci wykluczają sami różne rodzaje działalności. Niektórzy nie wspierają np działalności opartej na handlu. Generalnie nie ma takiego ograniczenia. Do Marka S: Obecnie nie ma sensu linkować stron do starych programów i działań bo i tak wszystkie się pokończyły. trzeba czekać na konkrety odnośnie nowych środków na lata 2007-2013. Wtedy będzie można cos linkować i dawać rady :-) Na razie to wciąż jedna wielka niewiadoma.
Dzieki za szybka odpowiedz :)
|
|