Witam.
Pomimo tego, że już od dłuższego czasu czytam różne tematy na forum, dzisiaj po raz pierwszy sam zdecydowałem do Was napisać. Najsampierw napiszę kilka słów o sobie, na imię mam Artur, za 2 tygodnie będę pisał maturę (skończyłem LO o profili matematyczno-fizyczno- informatycznym) i oczywiście jeśli będe miał dobry wynik z egzaminu dojrzałości to wybieram się na studia dzienne...
W dziedzinie finansów "siedzę" od 1 roku, inwestując swoje zoszczędzone lub zarobione pieniądze m.in. w fundusze inwestycyjne lub ostatnio monety kolekcjonerskie. Nie będę tutaj się rozpisywał o swoich zainteresowaniach, etc. bo nie po to jest to forum, więc przejdę do sedna sprawy, mianowicie, ostatnio bardzo trendy jest portal internetowy nasza-klasa, i jestem bardzo ciekaw na jakiej zasadzie kilkuosobowa grupa studentów zarobiła tyle milionów złotych (1 miesiąc temu w.w portal był wyceniany na 150 mln PLN). Na forum przeczytałem, że rozchodzi się o to, iż jest tam zarejestrowanych kilka milionów ludzi, i za każdą osobę (dokładnie za dane osobowe "jednostki" przepraszam za wyrażenie) firmy konsultingowe płacą 20 zł, co by się zgadzało: 7mln x 20 zł= 140 mln zł (teraz jest juz tam zarejestowanych 11 mln użytkowników). Czy to rozchodzi się tylko o to, by mieć jak najwięcej zarejestrowanych na swojej stronie osób? A co z ochroną danych osobowych, na jakiej zasadzie są one udostępniane tym firmom konsultingowym. Jakiś forumowicz na "naszym" forum napisał, że takie rzeczy z danymi osobwymi to możliwe są tylko w Polsce, ale nie miał racji, na co mogą podać pełno przykładów, choćby działający w USA na podobnej zasadzie co nasza-klasa portal facebook. Student z Harvarda założył właśnie taką stronę internetową i jest obecnie najmłodszym miliarderem na świecie (ma 23 lata i jego majątek jest wyceniany na około 1.23 mld $). Wiem, że nie wszyscy mają tyle szczęścia, co założyciele np. naszej-klasy, ponieważ np. w Polsce wcześniej już były założone podobne serwyisy, o których prawie nikt nie wie.Czy to rozchodzi się tylko o jak największą liczbę zarejestrowanych osób? A, co jeśli np. moją stronę internetową odwiedziałoby miesięcznie 1 mln osób, ale nie byliby oni zarejestrowani? Czy miałbym również duże dochody? Wiem, by mieć wysokoą liczbę odwiedzin, to trzeba mieć pierw dobrą reklamę.. (pisze, to by mnie nikt nie poczuał, że jak np. założe strone, która będzie mieć liczbę odwiedzin 1mln/miesiąc, to wówczas podgadamy...). Założyłem ten temat, ponieważ dysponuję gotówką rzęduhwilę obecną 10 tys. zł, mam kilka pomysłów na portale internetowe, i może mi szczeście dopisze..., jak to powiedział pewien mądry człowiek, ".., jeśli nie masz własnego świetnego pomysłu na biznes, to kopiuj inne wspaniałe pomysły..." coś w tym stylu.... Byłbym zapomniał, mam jeszcze ostatnie pytanie, co jeśli nie umię napisać zaawansowanego skryptu do strony internetowej?? Mogę takie zadanie powierzyć firmie informatycznej, a co jesli "ukradli" by mi mój pomysł?
Z góry dziękuję za Państwa pomoc i pozdrawiam. Artur.