|
Na kogo zaglosujesz w nadchodzacych wyborach o ile beda ??? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Polityka
Autor
Wiadomość
ja zdecydowanie na LiD...
Nie potrafię tego zrozumieć.
Rozumiem awanturników, dewotów, narodowców, analfabetów, ale nie potrafię zrozumieć jak rozsądny człowiek może głosować na PiS. Możecie mi to wyjaśnić? Może ja czegoś nie dostrzegłem. Jakie racjonalne przesłanki wami kierują?
PO samo nie będzie w stanie rządzić, do pomocy będzie musiało wziąć LiD czyli SLD-SDPL-Demokraci (na szybko skleconą koalicję powtrzymującą się od kłótni). Co da nam rząd PO-LID? To będzie dokładnie to samo co PIS-Liga-Samoobrona. Ciągłe straszenie wyborami itp. Rokita już dziś wierzga, co będzie jak dostaną się do koryta? Liga-UPR-PR to raczej koalicja którą łączy wspólny cel - przekroczenie 7% aby dostać się do sejmu.
PIS ma realne szanse na zdobycie większości w sejmie i tylko dlatego na nich zagłosuję. Wiele rzeczy w PIS mi się nie podobają ale ja chce spokoju w polityce na jakiś czas, wygrana PIS mi to zagwarantuje.
Rozumiem - stawiasz na wygrywającego konia. No to jest jakiś argument pod warunkiem oczywiście, że PiS osiągnie miażdżącą przewagę w wyborach a takiego scenariusza nie przewidują najbardziej optymistyczne badania ani prognozy. Ponadto sądząc po tym, co się teraz dzieje nie sądzę żeby znaleźli koalicjantów.
Widzę, że kierujemy się podobnymi przesłankami i dlatego właśnie będę głosował na PO. Koalicja PO i LiD wydaje się na dzień dzisiejszy najlepszym rozwiązaniem nie tylko dla wprowadzenia ładu i spokoju polityce, ale także dla Polski. Tak czy inaczej obawiam się że jeśli PiS ponownie dorwie się do koryta to nasze podatki jak również cała ich energia pójdą na zastraszenie lub kupienie mediów i organizacji ich popierających no i oczywiście dalsze doskonalenie technik manipulacji opinią społeczną. Po za tym najzwyczajniej w świecie nie lubię jak ktoś swoje błędy, niekompetencję i nieudolność zasłania kłamiąc prosto w oczy. A co do Rokity to ani on ani Neli już od jakiegoś czasu nie kryją sentymentów do PiS i wynika to raczej z ambicji politycznych Jana Marii w PO już od dawna nie ma silnej pozycji a dla PiS jest bardzo łakomym kąskiem.
Nie 7% a 5% bo to nie jest wspólny komitet wyborczy. Z list LPR startują ludzie UPR i PRP. Natomiast Liga Prawicy Rzeczpospolitej to tylko 'wybieg' marketingowy dla mediów. Wszystkie plakaty i bilbordy - czy to UPR czy też PRP - będą posiadały dopisek własność komitetu wyborczego Ligii Polskich Rodzin.
To jeszcze lepiej, bo 5% jest realne.
Ja myślę że realne jest 5 - 7% ale nie więcej, ale p. Korwin-Mikke którego szanuje i uważam że ma 'łeb nie od parady' przesadza (jak zwykle) z tymi swoimi wyliczeniami i minimum 12%.Powinien zaznaczyć że to tylko jego zdanie (tak jak w wielu wypowiedziach) a nie wszystkich UPRowców bo to szkodzi często wizerunkowi partii.
Dobrze by było gdyby UPR weszło do sejmu, ale to i tak nie będzie miało większego znaczenia - rację ma większość.
Zgodnie z najnowszymi sondażami - głosów w parlamencie: PiS - 179 PO - 176 LiD - 68 Samoobrona – 35 PiS tworzy rząd i jak nietrudno się domyśleć raczej pozostałe partie już są zbyt mądre by zostać narzędziem, więc obsadza go w większości najlepszymi fachowcami w Polsce, czyli zgodnie z tym, co mówi Kaczyński - obecnymi. Za 3 miesiące PO zgłasza uzasadniony wniosek o wotum nieufności dla ministrów. Wystarczy zwykła większość głosów. 179 do 279 Deja vu i to jest najtragiczniejsze w tym wszystkim.
Sytuacja się zaostrza, więc może teraz temat zostanie wznowiony?
Mamy wybory, więc ciekawa jestem jak po obecnych wydarzeniach rozłożą się głosy ;-)
generalnie nie ma na kogo glosować....a przykre to jest
generalnie to wolę w ogóle zagłosować i później pluc sobie w twarz niż należeć do biernej części, która wiecznie biadoli i narzeka a nic nie zrobiła aby cokolwiek zmienić!!!
Głosować warto, bo gdy nie idziemy głosować to wybierają za nas.
Również uważam że do głosowania należy iść, to nasz obywatelski obowiązek. Ale PiS... za ich rządów mamy najgorszą sytuację jeżeli chodzi o politykę zagraniczną, zarówno z Niemcami jak i Rosją, nie mówiąc już że o pozycji w Unii.
dodam swoje parę groszy, ze względu że Pis jest programowo podobną partią jak Po stwierdzam, że warto na nie głosować, kwestia tylko na co będziemy bardziej zwracać uwagę, jak dla mnie polityka zagraniczna ma znaczebie, a ostatnich pokazach Pani Fotygi nie mam ochoty oglądać takiej żenady, interesują mnie podatki i płace bo z tego co dostane i ile musze się jeszcze utrzymać, no i rozdwanicwo państwa, gdzie za obecną kiełbase przedwyborczą Pisu zapłacimy już niebawem, dlatego bardziej skłaniam się w stronę Platformy
Nie mogę powiedzieć że Pis nic nie zdziałało nie jestem maniakiem jednej partii do bólu, rozliczenie donośicielstwa jest ważną kwestią
raczej PO... innej alternatywy nie widzę, to tak jak ktoś trafnie zauważył 'mniejsze zło'
|
|