|
Naczym zarabia się na gpw? |
Naczym zarabia się na gpw?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
witam mam takie pytanie związku z tym że jestem zielony w tym, a więc na czym zarabia sie na gpw na tym że kupuje się akcje np.po 2zł i sprzedaje jak podrośnie czy jak? jakie firmy są na gpw chodzi mi czy jakieś giganty dużo warte czy jak, dlaczego takie firmy sie tam znajdują co one maja za korzyści z tego że ktos kupuje i sprzedaje ich akcje o co w tym wszystkim chodzi bardzo proszę o wyjaśnienie
Sam sobie odpowiedziałeś. Zarabia się na tym, że sprzedaje się drożej. Firm, spółek i całej reszty jest tyle, że ciężko policzyć.
Na to czy są giganty też sobie odpowiedziałeś. Te paski w telewizji podczas wiadomości biznesowych pokazują właśnie tych gigantów, ale mniejsi gracze też się znajdują. Na giełdę się wchodzi po to by mieć większy kapitał który pozwoli na rozwój. Poza tym polecam gpw.pl
a czym różni się firma od spółki czy to jest to samo i jeszcze nie dostałem odpowiedzi co mają te firmy, spółki za zysk że ktoś sprzedaje i kupuje ich akcje
Z wikipedii:
Firma – w ujęciu prawnym, jest to nazwa podmiotu gospodarczego ujętego w Kodeksie cywilnym. Natomiast w języku potocznym i ekonomii określenie "firma" jest synonimem przedsiębiorstwa. Spółka (łac. societas) rodzaj działalności osób fizycznych lub prawnych oparty na umowie albo statucie, a mający zazwyczaj na celu prowadzenie działalności gospodarczej. Co mają firmy napisałem, tylko to większy temat i trzeba to samemu pojąć, bo nie chodzi tylko o sprzedaż i kupno akcji.
JAk spółka potrzebuje kasę to może wziąć np. kredyt lub wyemitować papierki. Sprzeda jakąś tam część hm wartości spółki (nie w sensie biuro, maszyny). Zarobi kasę na potrzebny projekt, czy cokolwiek było potrzebne. Czasem firmy mają długi, trza spłacić a w kasie pusto, też robią dodatkową emisję akcji. Oczywiście trudno reklamować się "kup nasze akcje, bo mamy spłacić długi", trza coś wymyślić.
Możesz być właścicielem jakiejś spółki, jak posiadasz ileś tam akcji, a cena rośnie to wówczas jak chcesz to możesz sprzedać trochę akcji po wyższej niż miałeś cenie itp. Firma - wystarczysz Ty jeden, założysz działalność i masz firmę. Spółka - tu trzeba więcej osób.
Spółka - tu trzeba więcej osób
a spółka jedno osobowa ? czyli w firmie jest jeden prezes co zarządza a reszta to pracownicy, a spółka to może byc kilka właścicieli którzy wspólnie mogą decydować tak?
w sumie to pytanie nie do tego działu :)
Można założyć np. jednoosobową spółkę z o.o. (art. 151 kodeksu spółek handlowych). Chodziło mi o pewne uproszczenie.
no to czym się różni prowadzenie takiej spółki jednoosobowej od prowadzenia firmy ?
nie wymienię Ci tu wszystkiego, bo nie jestem w tym specem, ale chodzi np. o to, że jak masz zwykłą działalność gospodarczą to przy "wpadce" możesz odpowiadać całym swoim kapitałem, przy spółce z o.o. to tylko do wysokości kapitału założycielskiego. Siłą rzeczy jeśli chcesz założyć zwykłą DzG to możesz mieć pusty portfel, przy spółce z o.o. to musisz mieć konkretny wkład.
Tak przewrotnie jeszcze odpowiem na tytułowe pytanie:
Na GPW zarabia się na prowizji i sprzedaży dostępu do notowań.
Na GPW zarabia się na wzrostach bądź spadkach cen. Możesz mieć pozycję nastawioną na wzrost - kupione akcje lub pozycję krótką z nasatwieniem na spadek - też możesz zarobić. Ale chyba nie wszystkie spółki mają aktywną opcję pozycji krótkiej. Moda ta przyszła do nas z USA.
Na guiełach amerykańskich można jeszcze zarabiać grając na płynności, czyli sprzedając akcje po tyej samej cenie. Ale u nas takiego luksusu nie ma ;)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Naczym zarabia się na gpw?": - Na czym zarabia ...... - Taxi .. ile zarabia ? - Strona która zarabia. - pizzeria ile sie zarabia na miesiac - kto faktycznie zarabia na walutach?
• Strona 1 z 1
|
|