|
NAJBARDZIEJ SKUTECZNA REKLAMA! WYPOWIEDZ SIĘ! - strona 5 |
NAJBARDZIEJ SKUTECZNA REKLAMA! WYPOWIEDZ SIĘ!
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
jak ma się ogromną kasę to tv i internet
Też uważam że reklama w Internecie i TV przewyższa wszystko. Internet i TV to codzienność, praktycznie każdy kto ma dostęp z tych rzeczy korzysta. Jeśli chodzi o reklamy przy drogach - jestem kierowcą i nie zwracam na nie uwagi. Skupiam się na drodze. Inni mają podobne zdanie?
ja też nie zwracam na nie uwagi.
Jak posiada się pojazdy służbowe, szczególnie ładne, oczywiście warto okleić je reklamą, koszt jednorazowy reklama mobilna na lata.
Ja myślałem że najlepsze są długopisy. Gdzieś wyczytałem kiedyś, że jeden zmienia w czasie życia 5 razy właściciela. Tj. np. długopis produkcja 2 złote promocja przez kilka miesięcy nawet na 5 osób = 40 groszy reklamy na osobę. To dosyć tanio. W sieci np. Google Adsense płacę 1 złotówkę i więcej za to, że ktoś mi kliknie w reklamę, a przecież na tym może się skończyć jego obcowanie z moją firmą.
Ale internet to podstawa jednak. Ja korzystałem z pomocy agencji Websoul. Oni mi tam doradzili, że powinienem założyć sobie funpage na Facebooku. Ale nie wierzyłem im bo kto ma tam konto, a okazuje się, że tam jest już 12 mln osób. Oni z tej agencji podesłali mi raport na temat mojej branży i okazało się, że moja konkurencja już założyła sobie tam konta, ale nie dają rady bo mieli po kilkuset fanów. No to weszłem w to. Teraz Facebook daje mi tyle odwiedzających stronę co Google ale ludzie z Facebooka spędzają 2 razy więcej czasu na mojej stronie. Powiem Wam, że wychodzi mi taniej niż Adsense. A jak mam już ktoś coś u mnie zamówi to odsyłam go na Facebook on laikuje mój funpage i oni utrzymują z nim kontakt. Fajna sprawa jak chce się utrzymać stałych klientów.
Od prawie dwóch lat pracuję w branży reklamowej (internet i prasa) - poza tym własna działalność. Mogę zatem napisać coś z autopsji. Każda firma ma lub mieć powinna swoją stronę internetową - nie musi być to super wartościowy serwis informacyjny z zakresu naszej branży, ale coś być powinno - przynajmniej strona wizytówkowa przedstawiająca naszą firmę wraz z oferowanymi usługami oraz kontakt... ot tylko tyle. Mając już stronę internetową możemy ją wypozycjonować. Dla osób niezorientowanych polecam zwrócenie uwagi na różnicę pomiędzy SEO a SEM (pozycjonowanie organiczne i optymalizacja strony VS linki sponsorowane). Podstawa to SEO - wybierzmy kilka konkretnych acz niezbyt trudnych fraz (np. wizytówki Bydgoszcz) i je pozycjonujmy (jest to stosunkowo proste we własnym zakresie lecz można to również zlecić firmie zewnętrznej). W chwili pojawienia się efektów w postaci czołowych pozycji docieramy już do klientów za pośrednictwem internetu w wyszukiwarce Google. Możemy zrobić mailing do konkretnej grupy docelowej. Jeśli chodzi o prasę to ogłoszenia drobne rzadko zdają egzamin. Trzeba się jednak liczyć z większym kosztem związanym z ogłoszeniami na np. pół strony lub artykułami sponsorowanymi. Jest dużo innych opcji (o nich może później).
Podsumuje może jeszcze trochę koszta: - pozycjonowanie od 50 do 500zł/m-c (w zależności od trudności i ilości fraz - może też być i dużo drożej) - mailing od 4.000zł za 10.000 rekordów (im bardziej sprecyzowana grupa docelowa tym drożej) - prasa od 40zł za 1moduł (ogłoszenie drobne) do 1.500zł za całą stronę artykułu sponsorowanego (gazeta lokalna, bezpłatna, miasto 100tys. mieszkańców)
Wszystko zależy od branży w jakiej operujemy, ja np zajmuje się klimatyzacją i tu najlepiej sprawdza się internet, przede wszystkim nieźle wypozycjonowana strona, nigdy nie wiemy kiedy i gdzie będzie nas szukał klient , oczywiście w bardzo lokalnej działalności bardziej przydatna jest dobra tablica, oklejony samochód, ulotki do mieszkań
Najlepsza reklama jest w internecie to nie jest nowośc, lecz wszystko zależy do czego np.: do sklepu osiedlowego nie zamówimy pozycjonowania ino marketing reklamowy (ulotki itd).
Pozdrawiam
Witam,
Sklep odziezowy 50m2 , misato 200 tys. mieszkancow, blisko centrum, ruchliwa ulica. Musze pomyslec na marketingiem bo od kilku miesiecy jak otworzylem klientow a tym samym przychodow nie przybywa. Pytanie jak sie reklamowac? Stworzyc wlansa stronke, pozycjonowac? Moze telebimy? Ulotki na otwarciu nie daly wiekszych wynikow mimo ze bylo -20% rabat. Co proponujecie? Grupa docelowac to 18-40 lat kobiety. Jak ktos ma jakies uwagi bede wdzieczny bo musze wziac sie za reklame. Pozdrawiam, Jack
Przeczytaj również posty podobne do tematu "NAJBARDZIEJ SKUTECZNA REKLAMA! WYPOWIEDZ SIĘ! - strona 5": - Najbardziej skuteczna reklama sklepu odzieżowego - Najbardziej skuteczna z zarazem tania forma reklamy !!! - Najbardziej dochodowa reklama na stronie - Skuteczna reklama. - skuteczna reklama
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|