Witam
Postanowiłem wystawić powyższą ankietę. Proszę o wypowiedzenie się specjalistów oraz osoby, które wykorzystywały różne rodzaje reklam i która według nich okazała się najbardziej skuteczna!
Pozdrawiam
Zicos
|
NAJBARDZIEJ SKUTECZNA REKLAMA! WYPOWIEDZ SIĘ! |
NAJBARDZIEJ SKUTECZNA REKLAMA! WYPOWIEDZ SIĘ!
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam
Postanowiłem wystawić powyższą ankietę. Proszę o wypowiedzenie się specjalistów oraz osoby, które wykorzystywały różne rodzaje reklam i która według nich okazała się najbardziej skuteczna! Pozdrawiam Zicos
Powinno się móc wybrać więcej niż jedną opcję .
Teraz już za późno na zmiany!:( Ale może to i lepiej. Ponieważ każdy wybierze tylko jedna opcje, którą uważa za najbardziej trafną i poprawna.
Tak jak kolega wyżej wspominał, brak możliwości zaznaczenia więcej niż jednej odpowiedzi jest niezbyt trafnym posunięciem. Najskuteczniejszą formą jest reklama nazwijmy to kompleksowa, wykorzystująca parę nośników, w różnych mediach.
Dokładnie to miałem napisać :) Najlepiej jest zmyślnie to rozbić i reklamować się gdzie się da. Każdy biznes powinien dotrzeć do odpowiedniej grupy docelowej i na reklamie, która umożliwia dotarcie do niej się skupić. Mnie np. najbardziej podchodzą ulotki (usługi ogrodnicze, target: domki jednorodzinne, firmy). Trafiają tam gdzie mają trafić, do konkretnych klientów. Zastanawiam się jednak nad rozszerzeniem działalności na instutucje, większe firmy i sieci sklepów i tam postaram się zainteresować ich sobą wysyłając ofertę w firmie pisemnej przez pocztę. Reklamuję się również stroną internetową, jednak to działa globalnie, a nie lokalnie i czasem mam telefony np. z Wrocławia czy Poznania. To dobrze, że mnie tam widzą, ale wiadomo, że taniej i szybciej będize zatrudnić kogoś z regionu niż z innego woj. Dlatego przez pewien czas odpuściłem soobie pozycjonowanie strony, czego teraz trochę żałuję i staram się to nadrobić :) Pozdrawiam,
witam,
Trochę już tego tyu reklam przerobiłem zarówno w biznesie internetowym jak i stacjonarnym. Tak naprawdę każa z tych reklam ma jakąś skuteczność ale dla jednego biznesu ulotki będą najlepsze a dla innego ulotki przyniosą klientów ale taniej będzie można dotrzeć do tej grupy ludzi np przez mailing. Jak już ktoś wyżej napisał liczy się to jaki to jest biznes, w jaki target się celuje, jak można dotrzec do tego targetu i wtedy będzie jasne którą formę reklamy wybrać. Jesli masz serwis o ogólnopolskim zasięgu to nie rozdasz 40 mln ulotek bo znacznie taniej wyniesie Cię mailing czy zasięgowa reklama banerowa w necie a efekt będzie ten sam. Nie jest ważne wybranie formy reklamy a szczegółowe określenie kto jest Twoja grupą docelową i jak możesz do niej dotrzeć. Zatem najskuteczniejszą formą reklamy jest POZNANIE SWOJEJ GRYPY DOCELOWEJ
Nie do końca się zgodzę, grupę docelową w tym przypadku określamy po to aby wybrać, najlepszy z możliwych, nośnik reklamy skuteczny dla interesującej nas grupy docelowej. Nie możemy tych dwóch działań w tym wypadku traktować rozdzielnie. Przypuśćmy, że firma XYZ świetnie określiła swoją grupę docelową i drogi dotarcia jednak nie poczyniła w tym zakresie dalszych działań. Czy możemy powiedzieć, że skutecznie się zareklamowała? - zdecydowanie nie. Także samo poznanie grupy docelowej nie jest najskuteczniejszą formą reklamy. Jest na pewno pierwszym krokiem przy wyborze efektywnej, dla danej firmy, reklamy.
W najbliższym czasie chcę założyć firmę z nadrukami na własnych koszulkach (ze swoją metką).
Chcę zamówić pare tysięcy ulotek i porozsyłać je znajomym w całej Polsce (większe miasta), by mogli je porozdawać ludziom, zostawić w szkołach, na uczelniach. Co o tym myślicie ?
I tu mamy odpowiedź na pytanie postawione w temacie :)
Wydaje mi się, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stworzenie strony www (sklepu), kampanie epr w mediach społecznościowych, rozsyłanie linku do strony przez Pana znajomych dalej. Wyjdzie to zapewne taniej i będzie bardziej efektywne. Na pierwszy rzut oka grupą docelową zdają się być młodzi ludzie, a do nich najlepiej dotrzeć dzięki internetowi.
Orientujesz się jaki jest koszt kampani epr w mediach i jak takim czymś sie zająć ? Strona będzie piorytetem, choć pewnie większość towaru będzie szło przez allegro. Początki są zawsze trudne...
Witam ponownie
Każdy rodzaj działalności ma swój priorytetowy i specyficzny rodzaj reklamy reklamy, który jest najlepszy do tego rodzaju działalności. Wiadomo, że osiedlowy sklep osiedlowy w Lesznie czy jakim kol wiek innym mieście nie będzie reklamował się w Internecie, bo niemiałoby to najmniejszego sensu (absolutnie nie mówię tu o tym, że nie może mieć strony internetowej – ale moim zdaniem jest ona zbędna). Co innego z innymi rodzajami działalności np. pizzeria, salon sprzedaży samochodów używanych i wiele wielu innych, którzy przez Internet mogą zdobyć wielu klientów. W zadanym pytaniu w ankiecie chodziło mi raczej o to by państwo obecni na forum podali jedną odpowiedź – jedną najbardziej prawidłową według państwa mniemania taką, która jest na pierwszym miejscu. Pozdrawiam Zicos
Dla sprzedającego ciuchy na targu reklama w internecie, radio czy tv nie przyniesie żadnego efektu, za to ulotki czy baner reklamowy juz tak. Odwrotnie postąpi osoba wykonująca projekty budowlane, tutaj reklama w internecie się sprawdzi zaś ulotki mogą się nie udać.
Moim zdaniem jedną z najlepszych metod reklamy jest odpowiednio przeprowadzona reklama internetowa. Przede wszystkim łatwo ją przeprowadzić, trafia do dużej grupy ludzi i na podstawie tego co wiem, jest bardzo skuteczna. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby skorzystać z usług jakiejś agencji która się w tym specjalizuje - np Ad4Mass która obecnie zdobywa silną pozycję.
Zgadzam się z przedmówcą. W tym obecnym czasie w naszym kraju już ponad 50 procent społeczeństwa używa internetu jako medium.
Sprawdź również podobne tematy:
- Najbardziej skuteczna reklama sklepu odzieżowego
- Najbardziej skuteczna z zarazem tania forma reklamy !!! - Skuteczna reklama - Skuteczna reklama. - Skuteczna reklama - Najbardziej dochodowa reklama na stronie - Skuteczna reklama w internecie ? - SKUTECZNA REKLAMA PRODUKTU GDZIE? - SKUTECZNA REKLAMA INTERNETOWA - PROMOCJA ! Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|