|
Najmniejsze koszty Działalności |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Mam pytanie w jaki sposob otworzyc firme ktora bedzie zajmowac sie przedewszystkim handlem( handel zniczami), potrzebna mi dzialalnosc zeby zaklepac sobie miejscowki na handel. Orientujecie sie jak to zrobic zeby koszty byly jak najmniejsze? A moze otworzyc firme na kogos np emeryta ? za wszelkie podpowiedzi bede bardzo wdzieczny
JAK TO NA KOGOŚ? Przecież to karalne. Koszty ZUS to ok. 300zł przez dwa lata.
ok 300 zl ale czy ta sa jedyne koszty ? jak wyglada wtedy rozliczanie sie z us.. i jeszcze jedno pytanie czy jesli chcialbym miec dzialalnosc przez 2 miesiace a pozniej zawiesic do nastepnego roku to ten okres przerwy wlicza sie do okresu 2 lat gdy placi sie mniejszy zus?
Za dużo. :)) W sumie koszty ZUS to ok 92 zł plus to co się płaci za zdrowotne z własnej kieszeni, czyli ok 35 zł -> razem ca127 zł/mc. Pozostałe 170 zł odliczamy z podatku dochodowego. :)
Oczywiście że się wlicza -> liczy się 2 lata OD DATY DO DATY
A nie moge zrobic np tak ze z jakims znajomym dogadam sie ze zarezeruje sobie miejscowki na jego dzialalnosc a ja bede prowadzil te 2 dni sprzedaz? chodi mi o to czy jak by byla jakas kontrola to cos by mi grozilo?
To co napisałeś, brzmi dla mnie jak grecki (a nie znam greckiego)
wybacz za brak spojnosci wypowiedzi:P chodzi mi o to ze chce zalatwic sobie miejscowki do handlu na 31 pazdziernika i 1 listopada i jak poszedlem do urzedu miasta to mi powiedziano ze musze miec dzialalnosc gospodarcza zeby takowe miejsca sobie zarezerwowac no a ze wzgledu ze ma to byc tak krotki okres handlowania nie bardzo mi sie oplaca otwierac dzialanosc to pomyslalem zeby poprosic znajomego ktory ma otwarta dzialalnosc gos. o to zeby miejsca zarezerwowac na jego firme.. z tym ze ja bym prowadzil sprzedaz. a drugie pytanie dotyczy tego ze gdzybym ja sprzedawal te znicze na miejscu ktore zarezerwowalem de facto na firme znajomego a przyszla by naprzyklad policja to czy cos by mi zrobila?
Znajomy musi Cię w jakiś sposób zatrudnić,Np Umowa zlecenie.
I co wg Ciebie pracownik zatrudniony na zlecenie będzie sprzedawał własny towar? No widzę, że całkiem logiczne :(
1) Policja się takimi rzeczami nie zajmuje, jak już coś to straż miejska.
2) Twój kumpel musi mieć w PKD wpisane handel... bo jak prowadzi np salon fryzjerski wg PKD a tu na nagle ma działalność handlową to jest wałek.. 3) Elaolna ma racje.. musi Cie zatrudnić choćby na Umowę zlecenie 4) Powiem Ci szczerze, że jak masz tylko 2 dni handlować to nie baw się w legal.. na lewo sprzedawaj.. ja tak samo miałem na wiosnę.. w ciągu 2 dni przed wielkanocą handlowałem kwiatami.. w ciągu 2 dni ( łącznie jakieś 10 godz) zarobiłem sporo ponad 1000.. a jak straż miejska przyjedzie to próbuj zagadać.. jak się nie uda to chyba 50 albo 100 mandatu..
|
|