|
Nakaz zapłaty (księgowość) |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Windykacja wierzytelności
Autor
Wiadomość
Witam mam pytanie: Jak mam zaksięgować nakaz zapłaty, który uprawomocnił się w 2003 roku (chodzi mi o klauzulę wykonalności) i jest większy od 2.000 zł niż należność od dłużnika. Wyższa kwota wynikła z tego ponieważ odsetki, które narosły od przeterminowanej należności do chwili złożenia wniosku do Sądu zostały dodane do należności głównej (skapitalizowane). Chcę nadmienić, że w dalszym ciągu wisi należność na dłużniku na koncie 201 kwota 14.000 zł a nakaz zapłaty jest na 16.000 zł + odsetki od wydania wyroku i koszty procesu.
Ja bym tego nie księgował w ogóle, bo niby na jakiej podstawie. Rozumiem, że została zaksięgowana jako przychód faktura, z której ten nakaz zapłaty wynika. Albo więcej faktur. I na tym koniec z księgowaniem w tej sprawie chyba, że uzyskasz od komornika decyzję o umorzeniu beskutecznej egzekucji komorniczej, to wówczas będziesz mógł wpisać sobie ten nakaz (jego kwotę, koszt uzyskania tego nakazu oraz koszt beskutecznej egzekucji komorniczej) w koszt uzyskania przychodu. Ale raczej nie odsetki narosłe, choć tego nie jestem pewien.
|
|