|
Nasza Klasa |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Przykład jak można skopiować coś działającego na zachodzie i zrobić na tym biznes w Polsce. Nasz pobór też wydaje się być dobrym pomysłem, nasza cela może mniej :) Można udać się do innych krajów i stworzyć podobne serwisy. Sukces gwarantowany. Co myślicie o tym bumie na odnajdywanie znajomych ze szkolnych lat?
to raczej chwilowe jak już się wszyscy odnajdą serwisy padną, ale w tym czasie można próbować nie złe zarobić :)
jednego z twórców wykupila jakas zagranioczna spolka za 1mln dolców wiec mozna na tym kase zrobic...ale jak kolega napisal to przejsciowy bum,potrwa jeszcze z rok az wiekszosc sie zapisze,potem osłabnie,ale nawet jak osłabnie to i tak zostanie im kilka mln uzytkowników i wystarczy ze 1mln dziennie sie zaloguje to juz widac jaki potencjał ma serwis,chocby za same reklamy,ogladalnosc wieksza niz niektorych duzych stacji tv...maja teraz czas i kase na to by wymyslec cos jeszcze
Wg mnie nie taki przejściowy, przecież co roku klasy się rozchodzą, co roku powstają nowe.
Przychylam się do twojej opinii, moim zdaniem jeśli tylko konkurencja nie wymyśli czegoś co będzie impulsem do zmiany portalu przez odwiedzających, to właściciele Naszej-Klasy mogą spać spokojnie. Podobna sytuacja była z portalami randkowymi, bum na początku był ogromny, później trochę opadł a teraz takich portali jest kilkanaście i jakoś sobie radzą. Nasza-Klasa tak naprawdę nie ma jeszcze konkurecji. Kilka dni temu czytałem najbardziej aktualną opinię analityków, że portal ten jest obecnie wart 150 mln zł, więc gdybym ja miał udziały w tym portalu to moim zdaniem byłby to najlepszy moment na ich sprzedaż.
Mateuszu z ta przejsciowoscia to chodziło mi o to,ze bum jest przejsciowy napisałem potem ze osłabnie ale i tak bedzie mial silna pozycje kilku milionów uzytkowników,teraz media rozdmuchały dajac im swietna reklame i ludzie chłona cos nowego,oni trafili na nisze,która dotyczy i starych i młodych i bogatych i mniej zamoznych,"ja:)" bym jeszcze poczekał ze sprzedaza,jeszcze jakies pół roku,bo teraz jest reklama najlepsza ze wszystkich mozliwych i najbardziej skuteczna,czyli szeptana-koledzy i kolezanki jedna drugiej mowi zeby sie zapisala,nie reklama ani bilboard tylko ludzie którzy nie sa wlascicielami polecaja ten portal i w tym tkwi siła...
nie wydaje wam się że nasza-klasa ma już monopol na taki portal w polsce?
ja nie widze sytuacji ze powstaje coś podobnego, i że mam się zapisywać do takiej"drugiej" naszej klasy... to tak jakby iść drugi raz do liceum:)
Całkiem prawdopodobne, że konkurencyjny portal, który dopiero powstaje poniesie klęskę. Jak mówi powiedzenie, przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i osoby korzystające z naszej-klasy.pl trudno będzie przekonać do utworzenia konta na innym portalu, szczególnie tych, którzy już mają kilkaset utworzonych kontaktów. Pionierzy zawsze mają silniejszą pozycję.
Nasza klasa nie była pionierem, nie była nawet pierwszym portalem w Polsce. Pierwszymi tego typu portalami były: http://www.szkolnelata.pl oraz http://www.sztambuch.pl , naszej klasie pomogły media, szum, marketing wirusowy i co może wydawać się niemożliwym - niedziałające serwery. Nie od dziś wiadomo czym jest limitowana wersja danego produktu dostępna dla nielicznych. Dlatego w supermarketach często widzimy długie kolejki mimo wielu wolnych kas.
ta stronka szkolnelata.pl to śmieszna ....nic dziwnego że to sie nie przyjęło, zobaczcie jak się tam ludzie "szukają" na tablicy ogłoszeń:) hehe
naszej-klasie jak na moje nie brakuje, prosto przejrzyście, wszystko na swoim miejscu... marketing wirusowy:) ja byłem pierwszy - tzn założyłem moje klasy w podstawówce i liceum, mieszkam za granicą i nie słyszałem nic o naszej-klasie w mediach, ale przeczuwałem że to jest TO, a po 2 miesiącach mamy już 2/3 w klasie z podstawówki i tyle samo w liceum
piszecie że klasy powstają nowe
może i powstają ale cały ten projekt by istniał również bez klas gdybyśmy mieli tylko i wyłącznie imiona i nazwiska i fotki jeśli teraz by skasować wszystkie klasy nadal taki sam szał byłby na wyszukiwanie znajomych
Ci którzy założyli nasza-klasa.pl są informatykami i programistami.
Sami sobie wszystko poszykowali, znają się na rzeczy.. A jeśli jakiś dobry pomysł ma ktoś, kto nie ma pojęcia o tworzeniu www i całej tej obsłudze? Projekt ląduje w koszu lub - jeszcze gorzej - projekt przechwyci firma, która być może zainteresuje się pomysłem, który przedstawi jej nieświadomy klient.. Powiedzcie mi, jak ma kroczyć ktoś, kto ma pomysł na portal, a kompletnie nie ma pojęciu o programowaniu.. ? Jakie są podstawowe koszta wdrożenia pomysłu? Nie mówię tu o ogromnych serwerach, na to przyjedzie czas później.. Chodzi mi o uruchomienie projektu, nadaniu mu grafiki, jakieś tam wymagane logowania, tworzenia kont itp..? Ktoś może mi pomóc? Pozdrawiam.
Zatrudnienie grafika, programisty, projektanta serwisu, firmy która zadba o reklamę. Ktoś, kto uruchamia fabrykę czekolady nie buduje jej sam, nie projektuje, nie robi dla niej maszyn.
Z obserwacji o doświadczenia - userów masa, ale aktywnych userów? Wszedy słychac, że kolejne fora klasowe padają, bo ludzie spotkali się o nasza-klasa stała się zbędna - komunikatory, maile, telefony zastąpiły niedziałajace serwery i uciążliwy interfejs...
Chwilowa moda, acz wierzę gorąco że temat rozwinie się w potężną społecznościówkę, tylko z okowów "szkolnych" wyjść należałoby. Pozdrawiam Bartłomiej Juszczyk http://www.adweb.pl
To prawda media zrobily ogromny szum wokol tego portalu. Pisali o nich wszędzie (Wyborcza, Dziennik, Newsweek, Polityka.....)i pokazywali wszędzie (TVN, TVN24.....). To byl ich ogromny sukces, bo media zaczęly to traktować jako zjawisko socjologiczne. Jako przyklad, że piszą o portalu często przytaczam tekst z 1 strony dzisiejszej Wyborczej: Zaalarmowany skargami Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych wszczyna kontrolę serwisu Nasza-klasa.pl. Szczegółowe informacje o sobie zamieściło tam już 6 milionów Polaków. Inspektor ogłosi to dzisiaj na konferencji prasowej. Jak dowiaduje się nieoficjalnie "Gazeta", do GIODO docierają kolejne pisemne skargi na to, co dzieje się z danymi użytkowników. Na urzędnikach robi też wrażenie wielkość zbioru danych Naszej-klasy - to jedna z największych baz w Polsce, której bezpieczeństwa ma strzec prywatna firma. [...] Gazeta Wyborcza
|
|