|
Nauka podstaw obsługi komputera |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Co sądzicie o udzielaniu korepetycji z podstaw obsługi komputera( MS Ofice, internet, systemy operacyje, programy biurowe). Oferte zamierza kierowac do dzieci i osób starszych (emeryci, remcisci). W jakiej wysokosci mam pobierac oplaty. I czy musze sie jakos zarejestrowac
Bardzo dobry pomysł, możesz też robić szkolenia z oprogramowania dla pracowników firm. Oczywiście, że musisz się zarejestrować.
Pomysł dobry, ale najsensowniej jest robić coś takiego dla firm. Testowałem już coś takiego na osobach prywatnych ..no i różnie z tym bywało, a zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie finansowe :(
A czy do prowadzena takich szkolen w firmach trzeba miec jakies specjalne kwalifikacje.
Wszystko zależy od tego jakie to miałyby być szkolenia i z czego...niektórzy się pytają, inni cieszą ,że mogą "zwalić" całą robotę na kogoś innego...ale ogólnie wystarczy mieć sporą wiedzę z tego czym chcesz się zajmować...
Studiuje informatykę i ogólnie mam sporo wiedzy, i duże chęci, a jeszcze więcej pomysłów he
Skoro masz już wiedzę fachową to teraz tylko pozostaje jasno określić co chcesz robić, dla jakiej klienteli, za ile (czyli biznes plan), potem przejść przez biurokratyczne piekło zakładania działalności...i w Polskę!
:-) Żeby to było takie łatwe he.
Jak powiedział podobno Dijkastra: Wszystko jest trudne nim stanie się proste"....a można wiedzieć z jakiego rejonu naszego pięknego kraju jesteś? Może byśmy mogli "zmontować" coś wspólnie...mam państwowe papiery na prowadzenie małych i średnich przedsiębiorstw :)..poza tym kocham informatykę....
Ja jestem z mazowieckiego okolice Ostrołęki.
"A jo żech jest ze Ślonska, z Tychów" :)....co nie znaczy, że odległości w dobie Internetu maja jakieś znaczenie...:).....Jedna rzecz (teraz się będę wymądrzał): Chcąc prowadzić nawet najmniejszy interes dobrze jest mieć kogoś kto a)zna się na tym co chcesz robic, b)nie boi się ciężkiej pracy w oczekiwaniu na przyszłe zyski c)jest równie zaangażowany w biznes jak TY....a z doświadczenia wiem,że ludzie albo uważają ,że to się nie uda bo to już jest,albo nie wierzą w Ciebie, albo od razu chcą zarabiać miliony przy minimalnym wysiłku ze swojej strony...
I myślisz że taki bizesik by wypalił, chodzi mi o zainteresowaie takim czyms. I przydalo by mi sie jakies dofinasowanko na zakup laptopa i jakiegos projektorka.
Kiedyś też bylem "mądry" i działałem bez żadnego konkretnego planu, dopóki "nie wtopiłem" parę złotych....Przygotowanie dobrego planu to podstawa, bo błędy robisz tylko w teorii co może zaoszczędzić trochę kasy w realu....A jeśli chodzi o informatykę to naprawdę rozwojowy biznes, choćby dlatego ,że jest duża konkurencja...dobrze byłoby znaleźć jakąś niszę i ją wypełnić....albo robić to co inni tylko w zupełnie inny sposób....A koszt zakupu laptopa czy projektora można wrzucić w koszt działalności firmy. Grunt to: 1.Dobry pomysł 2.Dobry plan 3.Dobry wspólnik!
No moim zdaniem to jest calkiem niezły pomysł i może sie sprawdzić ale ja też bym ci radził to skierować bardziej w kierunku firm bo z prywatnymi odbiorcami to róznie bywa.
A w jaki sposob wystawic zaswiadczenie dla osoby konczacej kurs?czy do tego trzeba miec specjalne uprawnienia?
|
|