|
Nazwa dla Agencji Reklamowej |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Moi Drodzy. Proszę o pomoc w nazwie dla nowospowstającej firmy reklamowej. Agencja, Studio Reklamy. Dzxiałać będziemy na rynku lokalnym ( Konin i okolice). Szeroka gama produktów i usług. Od sprzedaży produktów identyfikacji i komunikacji wizualnej przez nadruki na wszelkich niośnikach no i oczywiście bardzo proste rzeczy jak pięczątki itp. Bardzo proszę o pomoc w wymyśleniu prostej, krótkiej nazwy dla mej Firmy. Z góry serdecznie dziękuje. Pozdrawiam[/b]
Ciekawe, Agencja Reklamy prosi o pomoc w reklamie... A gdzie własna kreatywność i wyczucie rynku? Przecież to wy jesteście specjalistami. To nie takie trudne :)
Kreatywności nam nie brakuje. Ale jak wiesz albo i nie, najgorzej jest pracować jest nad projektem dla siebie. NIc się nie podoba wprowadzanych jest wiele zmian , które zmieniają cały projekt. Stąd prośba :). Wierz mi, że poradzimy sobie i bez niej. Pozdrawiam
To może podaj konkretne propozycje - pomożemy Ci zdecydować, która wydaje się najlepsza?
PromoTeam, GD Studio Reklamy, Studio reklamy 3D, Systemy Komunikacji Wizualnej, Draft Studio... mógłbym pisać długo
Czy ma to być w końcu studio reklamy czy agencja reklamowa, bo jest w tym subtelna różnica.
Przede wszystkim zastanów się czy ma być to nazwa polska czy angielska.
Każda z nich ma swoje wady i zalety. Zastanów się również do jakiego klienta chcecie trafić na początek, a do jakiego docelowo. Czy będą to również kontrahencji zagraniczni? W dobie swobodnego przepływu usług po rynkach światowych jest to prawdopodobne. Weź słownik synonimów i słownik polsko-angielski i wypisz wszystkie słowa (najlepiej rzeczowniki), które kojarzą się z branżą. A potem zastanów się, jak to złożyć w całość. Jest jeszcze druga kwestia - strona interntowa. Możesz znaleźć dobrą nazwę, ale to nie znaczy, że będziesz miał wolną domenę o tej nazwie. Zwróć na to uwagę, bo Internet to bardzo ważne narzędzie promocji, zwłaszcza dla Agencji Reklamowej. Zła strona o nazwie nie kojarzącej się z firmą może Ci tylko zaszkodzić. Pozdrawiam Ania
sorry ale jak widze w nazwie agencji reklamowej napis: "studio", "reklama" itp to mi sie slabo robi. Co to ma byc za kreatywnoc jak firma krtora probuje sie nazwac jak kilka set innych moze dobrze przygotowac dla mnie materialy reklamowe?
Zglaszajac sie do agencji reklamowej chce by to ona cos mi zaproponowala jesli mam swoja wizje to ide do drukarni a nie do agencji reklamowej proste... "SKW" to moglo by byc. Krtoka latwo zapamietac, latwo wymowoc, a rozwiniecie skrotu (Systemy Komunikacji Wizualnej) brzmi jakos "inaczej" ale inaczej pozytywnie ;) a tak poza tym pozdrawiam konkurencje ;P ale ja na ten rynek wejde dopiero kolo wrzesnia ;)
To właśnie świadczy o tym, iż nie masz do czynienia z agencją, a ze "studiem reklamy" :))
To znaczy, że nie myślisz kryteriami swojego klienta a swoimi (twórcy) o czym zresztą piszesz pod koniec posta. Powiedz mi czym zajmuje się firma XYZ? A Czym zajmuje się firma "Studio reklamy XYZ"? Widzisz różnice. Ta dróga w swojej nazwie odrazu syganlizuje klientowi czym się zajmuje. Umieszczając choćby logo na wizytówce ma pewność, że klient który dostał ja dziś będzie wiedział co to za firma i co robi za miesiąć, za rok, za 10 lat.
SKW - ja to rozumie np. tak: Sopocki Klub Wioslarski. Jak mi nie wytłumaczysz co znaczy skrót nie domyślę się. Jak mi wytłumaczysz i dasz wisytówkę z napisem SKW to pewnie będe pamiętał... przez jakiś czas... A potem pewnie zapomne.
Jeśli miałbym tylko z tych wybierać to: GD Studio Reklamy. sygalizujesz co robisz a z GD możesz zrobić ciekawy znaczek i całość używać jako logo i nazwę zarazem.
Może Effect Studio Reklamy?
morekart, na wizytowce poza nazwa firmy oraz danymi osobowymi powinien tez bys krotki napis czym firma sie zajmuje wiec nazwa "studio reklamy xyz" a pod nia napisa materialy reklamowe dla twojej firmy to troche smiesznie wyglada
Ja mysle jak najbardziej kryteriami klienta a nie tworcy. Agencje reklamowa czy studio reklamy w pierwszej kolejnosci bede ocenial po matewrialach jakie mi dostarczy. Skoro ich ppaier firmowy bedzie kiepski to pewnie moj tez podobnie ma sie do wizytowki czy nazwy. Z nazwa firmy to tak podobnie jak z domena. Np http://www.abc.com.pl klienta zapamieta czesc nazwy abc ale czy to bylo pl czy com.pl to nie koniecznie i intuicyjnie wpisze .pl. Jesli zetknie sie z nazwa "Studio Rekalmy xyg" nie koniecznie zapamieta ze to bylo "xyg" czy "xyz". Jesli zacznie szukac i okaze sie ze trafi na podbna nazwe ale nie tej firmy z ktora sie zetkna to wtedy tracimy klienta "nad ktorym pracowalismy". Dlatego nazwa musi byc krotka, latwa w mowie i pismie latwa do zapamietana a to z czym ja klient bedzie kojarzyl to juz jest branding
Tak ale mając napis studio reklamy nie musisz już pisać czym zajmuje sie firma bo odrazu to wiadomo. Maż wówczas więcej miejsca na dane i własna inwencję twórczą.
Ja bym raczej poprosił o portfolio. Dam Ci przykład. Swoim klientom oferuję pozycjonowanie, ale sam nie pozycjonuje swojej strony www. Czemu? Bo narazie mam tyle pracy, że już ledwo daje rade, stąd dodatkowa reklama byłaby dla mnie niepotrzebnym kosztem. Może być też tak, że firma np. zaprojektowała swoje materiały reklamowe X lat temu. Logo kolorystyka, wizytówki itd. Zgodnie z uwczesnymi standardami i możliwościami, które dzis mogą nie powalać na kolana ale by dbać o identyfikację nie zmieniają ich. Nowe technologie i pomysły przenoszą wówczas na prace dla swoich klientów.
Dlatego dajesz właśnie wizytówkę by po prostu na nią zerknoł :) Poza tym robisz pozycjonowanie pod "Studio reklamy" nawet gdybyś go nie miał w nazwie i tak byś musiał się pozycjonować pod taka nazwe (o ile ci zależy na łatwym odnalezieniu w internecie oczywiscie).
Wakacje.pl -> nazwa krótka, łatwa w mowie i piśmie, łatwa do zapamiętania, kojarzy się z tym co oferuje... i jest fatalna. Bo jest nazwą pospolita i nie możesz z tego zrobić marki a wówczas odpada Ci branding. Jednak pozostane przy swoim stanowisku :-)
wlasnie sam przyznales ze nazwa pospolita jest banalna a "studio reklamy" to nie nazwa pospolita?
|
|