|
Nazwa dla firmy - jakie zasady? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam, chciałbym prosić o informację na temat zasad nadawania nazw firmom. Jakich nazw nie można używać, gdzie to sprawdzić, czy można dokonać tego bezpłatnie w internecie? Kolejna rzecz która mnie bardzo interesuje... Otóż jako nazwę firmy wymyśliłem sobie zupełnie przypadkowe niemieckie nazwisko. Czy mogę nazwać tak firmę? I czy mogę dołączyć tam przedrostek typu Dr. lub Mr. ? Pytam, ponieważ wydaje mi się, iż dodanie w nazwie firmy przedrostka Dr. będzie dodawało firmie wiarygodności i profesjonalizmu. Z tego co wiem to pani Irena Eris ma doktorat więc mogła nazwać firmę Dr. Irena Eris. Ale czy inni ludzie nie posiadający doktoratu mogą wpisać sobie w nazwę firmy Dr.? Np. wiem, że jest firma 'Dr. Belter' (branża kosmetyczna), czy też 'Dr. Witt' (soki, napoje). Zatem czy ja mogę nazwać firmę np. 'Dr. Koepke', 'Dr. Steiner', 'Dr. Brinker' etc... ? Czekam na wasze opinie. Pozdrawiam i powodzenia w biznesie.
oczywiście ze mozesz
w koncu człowiek po to studiuje i prowadzi działalnosc naukowa aby mógł uzywac tytułow naukowych to dodaje firmie powagi i prestizu oczywiscie pod warunkiem ze takie tytuły posiadasz ( w co watpie po twoim głupim pytaniu ) posługiwanie sie tytułami naukowymi bez prawa do tego powoduje ze bedziesz mógł co najwyzej podawac mydełko pod prysznicem w zakładzie karnym we Wronkach jaiemus owłosionemu i wytatuowanemu milaczkowi
Dziękuję za odpowiedź, chociaż widzę, że nie do końca rozumiesz moje pytanie. Ja nie chcę tytułować siebie dr. Załóżmy, że nazywam się Malinowski, to jasne, że nie mogę się nazywać Dr. Malinowski. Mi chodzi o to, czy w nazwie firmy można wpisywać Dr. Dla lepszego zrozumienia podam przykłady nie z nazwiskiem, np 'Dr. LCD', 'Dr. Cosmetics' czy też 'Dr. Food'. Czy takie nazwy mogą być? A jeśli nie, to czy można dodać przedrostek Mr. ? Z tym chyba nie powinno być żadnych problemów? PS BloomTree... "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi"... ale dzięki chociaż za taką odpowiedź :) chciałeś dobrze
celowe wprowadzanie w błąd ( DODAWANIE SOBIE PROFESJONALIZMU ) jest przestwem chodzi o dodawanie tytułu ( nienaleznego ) do nazwiska nadawanie firmie nazwy ,,profesor czyszczenia kibli i smietników " jest idiotyczne - ale nie jest karalne i dopuszczalne ktos kto koniecznie chce narazic sie na smiesznosc ma do tego pełne prawo powiedzenie : ,,nie ma głupich pytan ...." mozna przeniesc na powiedzenie : ,,nie ma głupich nazw firm - ale sa idiotyczne " kazdy ma taka nazwe jaka sobie wymysli i na jaka zasługuje
Ponownie dziękuję za wypowiedź. Czekam na opinie również innych osób bardziej zorientowanych w temacie.
skonczyles studia a nie wiesz ze po skrotach dr itp. nie daje sie kropki??
Polecam stronę internetową np. Dr. Oetkera :) Jak widzisz jest tam kropka. Dlaczego? Bo w innych krajach po 'Dr' stawiają kropeczkę. Więc jakbym chciał nazwać firmę np Dr. Stainer, Dr. Holtz itp.... to kropka jest jak najbardziej wskazana :)
jasne na wyspach polinezji stawiaja banana i jak bedziesz tam rejestrował firme to postaw tez banana po dr
Dr. Oetker rejestrując się w Polsce postawił kropkę po Dr. ... ale szkoda gadać... Ech, dlatego tak ciężko w naszym kraju działać w biznesie i zasięgnąć gdzieś dobrej rady. BloomTree jest przykładem typowego polskiego urzędnika, który zamiast służyć dobrą radą woli się dowartościować filozofująć i pisząc nic nie wnoszące informacje. Jak nie masz nic rzeczowego do powiedzenia to lepiej nic nie pisz. Bo zakładając ten wątek zapewne wiesz, że nie chciałem się dowiedzieć, czy w Polinezji można stawiać banany po Dr.? Rozumiem, jakbyś był zawistny względem własnego sąsiada jak 95% Polaków. Ale na forum możesz sobie darować swoje złośliwości. No chyba, że tak zostałeś wychowany i taką masz naturę.
Dzień dobry,
podepnę się do tematu. Mam pewne wątpliwości co do nazwy firmy. Otóż zakładam działalność i chciałbym nazwać firmę wg takiego schematu: "Uslugi Jakieśtam Warmik Imię Nazwisko" gdzie Warmik oznacza jaką wymyśloną przeze mnie nazwę, coś jak np. nazwa sklepu "Halinka". Chciałbym tej nazwy używać jako skrótu. Czy to jest dopuszczalne?
kelwin
masz rację , zazdroszcze ci , tych rogów na głowie ( baranich ) rada moja była jasna i prosta - SZKODA ZE NIE TRAFIA DO TWOJEJ PUSTEJ BARANIERJ GŁOWY nie masz prawa stawiać sobie kropki ani bez kropki uzywac tytułow co do których nie masz prawa ,BO POPEŁNIASZ PRZESTEPSTWO ALE MASZ PRAWO OCZEKIWAC RADY JAK TO ZROBIC nazwij wiec sobie jak chcesz I PONIES KONSEKWENCJE SWOJEGO DZIAŁANIA problem z toba jest taki ze ty nie oczekujesz od urzednika rady ,a tylko porady jak ominać prawo nie idziesz do urzedu dowiedziec sie a uzyskać poklask uwazasz ze ci zazdroszczę takiego głupiego myslenia ? w nazwie mozesz sie nazwać profesor i bedziesz śmieszny jak dodasz tytuł do nazwiska bedziesz idiotą ( bo swiadomie popełniasz przestępstwo ) czy taka porada cie zadowala ? wiem ze nie chcesz linka do tego jak nazwiac idiotycznie firmę ? http://www.głupie nazwy.pl
ależ przyjemnie jest na tym forum 8/
|
|