Piszesz, że leasing na 10 szt. Dostaniesz leasing na 25 tys euro bez pierwszej wpłaty?
20% od tego to 5 tys euro - to jest Twoje ryzyko + 20% raty (wg planu na resztę zarobisz).
Można dostać leasing bez pierwszej wpłaty, ale trzeba spełnić pewne warunki.
Oczywiście, że nikt nie da leasingu w takiej wysokości bez udziału własnego. Ale ja napisałem wyraźnie leasing na 20 szt. z wpłatą własną 20%, a reszta spłacana w ratach leasingowych przez 3 lata. Więc żeby zarobić na ratę i koszty to każde z urządzeń musi pracować co dziennie przez 2-3h. Każda kolejna godzina to już nasz czysty zysk.
Moje wyliczenia to nie żaden biznesplan. To są jedynie czysto teoretyczne rozważania co do możliwych wpływów. Oczywiście w biznesplanie też trzeba założyć jakiś dzienny czas pracy urządzeń. Rafał74 napisał, że mam zapomnieć o przeniesieniu urządzenia w inne miejsce. Wg mnie to jest podstawa opłacalności tego interesu. Jeśli NET-box pracuje dziennie krócej niż założone minimum to zabieramy je w inne miejsce.
Myślę, że oszacowanie potencjalnego czasu pracy NET-boxa na podstawie obserwacji użytkowania punktów informacyjnych na lotniskach nie jest trafionym pomysłem. Internet przecież to nie informacja, ale setki różnych usług.
Sprawa centrów handlowych jest oczywista. Nikt nie da postawić czegokolwiek bez haraczu. Tylko, ze w naszym kraju jest pełno miejsc o ogromnym przepływie ludzi, gdzie bezpłatne postawienie urządzenia jest bardziej realne. Myślę tu o publicznych miejscach użyteczności. Przede wszystkim duże szpitale (np. takie Centrum Zdrowia Dziecka) hale dworcowe (np. dw. centralny), lotniska, wyższe uczelnie itd. Takich miejsc w całym kraju jest na prawdę sporo.
Czy wy również podzielacie moje myśli.