|
NewConnect - warto inwestować? |
NewConnect - warto inwestować?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Tak się zastanawiam czy wejść na giełdę właśnie najpierw "trenując" na NewConnect, czytam po różnych forach i stronach i mam już swoją taktykę. A ktoś z Was w to inwestuje?
W to, to znaczy w co? Nie inwestuje się w giełdę tylko w spółki i trzeba o tym pamiętać bo to spora różnica. Na spółkach z rynku NC można bardzo szybko zarobić dużo, ale trzeba wiedzieć akcje jakiej spółki kupować. NC nie jest tak płynny jak GPW, na AT na tym rynku daleko możesz nie zajechać.
NC ostatnio jest silnym rynkiem. Jednak czy jest to miejsce do trenowania, mam wątpliwości. Po pierwsze jest mała płynność, po drugie czasami kursy wykinują niekontrolowane ruchy, które są często negowane. Dzieje się tak ponieważ często akcjonariusze posiadają duży pakiet akcji kupionych w PRE IPO (private placement), od znajomych, kolegów, partnerów biznesowych. Więc jedyna okazja do zwiększenia zleceń kupna to sztuczne podniesienie cen. Radzę zwrócić się w stronę rynku głównego. Odpowiednia płynność i pewne biznesy. Polecam przyjrzeć się spółką z sWIG80. Jest kilka, które mają potencjał wzrostu.
Hej ,
ja właśnie też zastanawiam się nad wejściem na NewConnect. Odnoszę wrażenie, że na naprawdę wielki boom na NC trzeba jeszcze chwilę poczekać i być może jest to dobry moment na zakupy ;) Zainteresowały mnie spółki z branży doradczej, jak np. Positive Advisory. Sporo się u nich działo ostatnimi czasy, ale chyba nareszcie nadchodzi czas dla inwestorów. Mają dobre zaplecze, współpracują z jednymi z największych banków w Wielkiej Brytanii i Austrii, pojawienie się nowego inwestora też jest dobrą wróżbą. "Positive Advisory jest partnerem wdrożeniowym jednego z największych producentów tego typu rozwiązań na świecie - firmy Infosys. Aktualnie rozwiązania Infosys są najlepiej oceniane przez niezależnych obserwatorów rynku: Gartner i Forrester. Positive Advisory prowadzi obecnie wdrożenie modułu back office systemu centralnego Finacle dla departamentu skarbu Banku Polskiej Spółdzielczości." "Positive Advisory S.A. jest firmą konsultingową, specjalizującą się w usługach doradczych i wdrożeniowych w obszarze rozwiązań informatycznych dla sektora bankowo-finansowego. Działalność firmy rozpoczęła się od współpracy z największymi zagranicznymi instytucjami finansowymi, takimi jak GE Money Bank w Londynie czy Raiffeisen Zentralbank w Wiedniu." Jestem ciekaw Waszych obserwacji i przemyśleń na temat tej spółki i innych inwestycji NC. Pozdrawiam, Marcin
Przeczytaj również posty podobne do tematu "NewConnect - warto inwestować?": - Czy warto inwestować ? - Agroturystyka czy warto w to inwestować? - Czy warto inwestować w dolary - Czy warto inwestowac w brylanty - czy warto teraz inwestować?
• Strona 1 z 1
|
|