witam,
dokonałam wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w 10.2008 z datą rozpoczęcia 01.01.2009, ale nigdy jej nie podjęłam. Tak sobie ten wpis był, ponieważ miałam nadzieję na jej uruchomienie. Wykreślenia z edg dokonałam dopiero po roku z dniem 27 lutego 2010. Mam zaświadczenie dot. sposobu rozliczenia się z Urzędem skarbowym - PIT 37 za rok 2009 jako nieprowadząca dział. gospodarczej. NFZ przysłał mi pismo, że powinnam zapłacić składki na ub. zdrowotne za cały ten okres tj. 01.2009 - 02.2010 ponieważ nie zawiesiłam tej działalności ani nie wykreśliłam. Nie zawieszałam, ponieważ nie rozpoczęłam, nic nie robiłam, po prostu wpis do edg sobie "wisiał".
W związku z tym mam do Was pytanie- co tak naprawdę determinuje fakt rozpoczęcia działalności? Czy ZUS i NFZ mają prawo domagać się składek z tyt. ubezpieczenia zdrowotnego należnych od przedsiębiorcy od osoby nieprowadzącej działalności i tym samym nie będącej przedsiębiorcą? Dodatkowo te dwa urzędy dostały zaświadczenie ze skarbówki, o sposobie rozliczenia jako nieprowadząca działalności gospodarczej?
Jak z nimi wygrać? Proszę o podanie podstaw prawnych. Dziękuję.