|
Nie mogę znaleśc odpowedniego PKD |
Nie mogę znaleśc odpowedniego PKD
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Jak w temacie, nie mogę znaleść odpowiedniego kodu w wyszukiwarce. Ale znalazłem na stronie teleadreson firmy z takim samym rodzajem działalności. Czy mogę przepisać kody na wniosek?
??
Ściągnij sobie cały plik z opracowanymi wszystkimi PKD (ta wyszukiwarka jest nic nie warta), poczytaj i wybierz właściwe. Jeszcze nie założyłeś firmy, a już Ci chodzi po głowie żywcem ściąganie od kogoś jego pracy.... Drobiazg bo drobiazg, ale jednak.
Nie chodzi mi o ściąganie kogoś pracy, a jedynie o wybór właściwego kodu PKD. I tak dla przykładu jakaś firma ma kod powiedzmy 63.31.4. Po wyszukaniu w pliku numeru 63 jest opisane coś zupełnie innego. I chcę wstawić tylko ten kod.
Firma może mieć kod z PKD 2004 i nie został on zaktualizowany w bazie teleadreson. Aktualna klasyfikacja PKD to PKD 2007 i tam szukaj tego kodu.
Dzięki wielkie, poszukam jeszcze raz. A co się może stać jeśli według mnie kod będzie dobry, a według jakiegoś urzędu nie do końca?
W każdym urzędzie jest ktoś, kto pomaga wybierać kody, więc warto tam spytać, czy wszystko jest ok. I lepiej wypisać kilka na zapas, na wszelki wypadek :) A szczerze mówiąc nie wiem co grozi za prowadzenie działalności nie ujętej w PKD firmy... jak znam polską rzeczywistość, to coś zapewne tak, ale bez przesady.
Grozi przede wszystkim to, że US może nie uznać jako koszt uzyskania przychodu, wydatku związanego z niewpisanym do ewidencji rodzajem działalności wg PKD
Jak będziesz rejestrował firmę, to możesz na miejscu poprosić o PKD 2007 i sobie sprawdzić czy wszystko jest w porządku.
Korzystałem z PKD 2007 i porównywałem z PKD2004 i powinno być dobrze.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Nie mogę znaleśc odpowedniego PKD": - Ciągle szukam i nie mogę znaleść. - Mam pomysł na interes (Nie moge znaleśc kodu PKD ) - gdzie moge znalesc jakies art. prawne dot. hadlu samochodami - jak znaleść odbiorców ? - Jak znalesc inwestora?
• Strona 1 z 1
|
|