Witam,
Mam inne pytanie, niż odnośnie importu 10-tonowego kontenera, choć szukałem, nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi...
Jestem osobą prywatną i chcę sobie kupić u chińskiego dystrybutora kilkanascie - kilkadziesiąt sztuk ogniw Li-Ion (akumulatorków) na własny użytek, ponieważ będę ich sobie używał do swoich latarek, modeli RC itp. Masa takich ogniw to najwyżej 1,5 kg, paczka mieści sie w plecaku, wartość nie przekracza 100$. Nie zamierzam ich sprzedawać, ani nic. Raczej nie będe kupował więcej, chyba że za pół roku. Chiński dostawca zgodził mi się je sprzedać w małej ilości, wysłał mi już cennik i fakturę. Koszty przesyłki są znośne. Mam do niego trochę zaufania, bowiem jest to firma wyspecjalizowana jedynie w dystrybucji ogniw Li-Ion.
Czy zapłacę za tą paczkę cło i podatek VAT? Paczka będzie nadana samolotem u dużej firmy kurierskiej. Jaka firma będzie dokładnie i za ile dowiem się, gdy określę się z liczbą ogniw, które chcę kupić. Czy są jakieś limity wartości paczek nie podlegające ocleniu? O co powinienem spytać, co powiedzieć chińczykom, żeby napisali coś w tej paczce/fakturze, żeby UC tego nie zniweczył/dołożył mi 1000 zł opłat? Z drugiej strony ogniwa muszą być sprawne, na pewno w rzeczywistości, choć niekoniecznie na papierze...
Wcześniej sprowadziłem sobie parę drobiazgów z USA po cenie do 25$, nie było żadnych problemów i żadnych dopłat do UC i VAT.
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam,
Damian