|
Nieistniejąca firma |
Nieistniejąca firma
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
witam, czy ktoś z Was wie jak (i czy wogóle się da) dotrzeć do nieistniejącej firmy? Chodzi mi dokładniej mówiąc o to, iż w papierach mam pomyloną date urodzenia. Ta firma już nie istnieje i tu sie pojawia problem. czy jest mozliwośc skorygowania tego błędu? prosze o pomoc. z góry dzięki!!
Domyślam się, że chodzi o świadectwo pracy ? A zdzwoniłeś z tym pytaniem lub osobiście byleś w najbliższym oddziałem PIPu ? Tam powinni coś poradzić.
a gdzie mozna poprawić świadectwo pracy jeżeli zakład został zlikwidowany, a zatrudniał powyżej 20 pracowników. Bo kobieta z urzędu powiedziała, że poniżej tej liczby idzie sie do ZUS-u.
Pytam jeszcze raz czy dzwoniłeś do PIPu ? Oni tam powinni wiedzieć.
a sory sory, powiem szczerze, że nie dzwoniłem. Jak minie okres świąteczny złape za telefon. dzięki
U mnie w mieście funkcjonuje/lub kiedyś funkcjonowało takie ciało urzędowe jak "Archiwum zlikwidowanych przedsiębiorstw" i tam były przechowywane takie dane, więc zasięgnij języka i u siebie, bo może coś takiego jest i u ciebie. Nie ręczę za nazwę, ale tak to sie chyba nazywało.
Akta zlikwidowanych przedsiębiorstw przechowuje się w bardzo rożnych miejscach. Generalnie dokumentacja o zatrudnieniu wynagrodzeniu itp jest przechowywana ok 100 lat po jej wytworzeniu, w wyjątkowych przypadkach dłużej. Dokumenty muszą być przechowywane w specjalnych warunkach jeśli chodzi o wilgotność, temperaturę i wiele innych czynników. W momencie likwidacji firmy jej akta powinny trafić do wyspecjalizowanej firmy przechowującej je zgodnie z kwalifikacją i obowiązującym prawem. Obowiązek ich przekazania spoczywał na likwidatorze firmy i na pewno został on dopełniony. Mogły one trafić do specjalnej prywatnej firmy, która za oplata je przechowuje albo do terytorialnie właściwego oddziału Archiwum Państwowego. Listy firm prywatnych nie podam ale pod tym adresem: http://www.archiwa.gov.pl/lang-pl/archi ... -mapa.html sprawdzisz który oddział Archiwum jest właściwy czytaj najbliższy. Tam znajdziesz informacje a przy odrobinie szczęścia swoje papiery ale... tak jak napisałem wcześniej pracownicy Archiwum dokumentacji zmienić nie mogą. Dlatego zapytanie w PIP będzie konieczne. Oni powiedzą, kto może poprawiać takie dokumenty. Niewykluczone, ze oprze się to o drogę sądową, ale może są prostsze sposoby.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Nieistniejąca firma": - Faktura na nieistniejącą firme -osobe fizyczną ? - Firma w Polsce, Firma w Panami, jeden właściciel + inne=jak? - FIRMA?! handel usługi firma za grancą czy u nas? - Umowa między firmą a firmą. - firma "hydrauliczna" czy firma "automatyczna"?
• Strona 1 z 1
|
|