Witam
Mam taki problem.
Będę zamykał swoją firmę w PL, ale od kilku miesięcy nie opłacam ZUS ani zdrowotnego.
Jak to teraz będzie przy zamknięciu ? Muszę spłacić zaległy ZUS wraz z odsetkami to wiadome, ale zdrowotne też czy już nie ??
|
Nieopłaconu ZUS - zamknięcie działalności |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam
Mam taki problem. Będę zamykał swoją firmę w PL, ale od kilku miesięcy nie opłacam ZUS ani zdrowotnego. Jak to teraz będzie przy zamknięciu ? Muszę spłacić zaległy ZUS wraz z odsetkami to wiadome, ale zdrowotne też czy już nie ??
Tylko chorobowe jest dobrowolne, reszta obowiązkowe.
Czyli mogę olać. Dzięki :]
Jak olać? Napisałem że tylko chorobowe masz dobrowolne, a nie zdrowotne. To jest różnica. Podejrzewam, że nie wyrejestrowałeś działalności z zusu a przestałeś płacić składki. Niestety, ale zus ma dobrą pamięć. Będziesz musiał uregulować zaległości i czym prędzej tym lepiej, bo odsetki lecą.
no tak .a jeżeli już gdy zamknie się działalność i zostaje składka zus do zapłaty a niestety nie ma funduszy ,czy można się ubiegać o rozłożenie ją na raty?
Oczywiście, że możesz zapłacić w ratach. Nikt nie będzie kazał Ci zapłacić całej kwoty jednorazowo.
Ja w tej chwili mam zaległość w ZUS i przyszło mi pismo, że wszczynają postępowanie z urzędu w celu ustalenia zaległości. Przyszło mi kolejne pismo z ZUS, w którym wyszczególnili mi miesiące do zapłacenia i odsetki na dzień wysłania pisma. W urzędzie pracownica powiedziała mi, żebym płacił ile mogę i nie przejmował się zbytnio, jeśli zaległość będzie spłacona w ciągu 2-3 misięcy. Także najlepiej pojechać do urzędu i porozmawiać z pracownikami, którzy zajmują się rozliczaniem Twojej firmy.
|
|