|
NIERUCHOMOŚCI |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam pytanie dotyczące nieruchomości. Jestem ciekawy co się dzieje z zadłużonymi ludźmi. Domyślam się, że często są zmuszeni do sprzedania swojego mieszkania. I tutaj pojawia się pytanie... Gdzie można się dowiedzieć o takich ludziach? Na czym polega potem odsprzedaż takiego mieszkania. Jakie są koszty opłaty jakiegoś notariusza albo coś?
[center]Witam
chciałabym założyć firmę zajmującą się sprzedażą, pośrednictwem i wynajmem nieruchomości. mam już partnera gotowego zainwestować w ten biznes-jest obywatelem UE Moje pytanie-jak sie do tego zabrac, czy współwłaściciel może być zarejestrowany-zalozeniem firmy jest rowniez zakup nieruchomości zeby wynajmować jak uzyskać kredyz z banku-czy firma musi miec określony, minimalny kapitał czy pod ta jedna nazwa firmy mozna tez prowadzić dzialalność usług finansowych typu kredyty gotowkowe, mieszkaniowe itp licze na pomoc z gory dziekuje[/center]
Z tego co wiem to aby zajmować się pośrednictwem w zakresie obrotu nieruchomościami trzeba zdać egzamin i posiadać licencję zawodową. Co do kapitału, zależy to od rodzaju spółki jaką zamierzacie założyć, w przypadku sp. z o.o jest to minimum 50.000 PLN, w przypadku spółek cywilnych / jawnych z tego co wiem wymaganego kapitału nie ma. Uzyskanie kredytu z banku jest uzależnione od posiadania i wielkości zdolności kredytowej, Waszej lub Waszej firmy. Oczywiście, firma może świadczyć również usługi finansowe, o ile wypiszesz to przy zakładaniu firmy. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem Ci sprawę.
Pozdrawiam, LB
dzieki za podpowiedzi
czy to oznacza ze bez licencji ani rusz/ podejzewam ze jesli firma dopiero rozpoczyna dzialalnosc to jej zdolnosc kredytowa = zero czy poprzez zwiekszenie kapitalu mozna zwiekszyc tez zdolnosc kredytowa-czyli zwiekszyc szanse na uzyskanie kredytu pod zakup mieszkan na wynajem/ z gory dziekuje za podpowiedzi
Sądzę, że tak - co do kapitału firmy. Zdolność kredytowa nowopowstałejj firmy = 0, chyba, że posiada jakieś budynki (hipoteka) lub Wy wspólnicy posiadacie majątek (to w przypadku spółki jawnej, w przypadku sp. z o.o jedynie w granicach kapitału. 50 tyś PLN minimum - bez górnej granicy) Z tego co wiem i się orientuję, aby pośredniczyć w zakresie obrotu nieruchomościami trzeba posiadać taką licencję zawodową. Nie ma sprawy, pytaj, jeśli masz jakieś wątpliwości, a ja będę umiał Ci odpowiedzieć na pewno to zrobię.
Pozdrawiam, LB
Tę licencję podobno trudno dostać, nie za duża część podchodzących zdaje, poza tym oczywiście do kosztów ponoszonych przy otwieraniu działalności dochodzi ubezpieczenie odpowiedzialności zawodowej (co do innych typów dział też np. biuro rachunkowe, posprawdzaj sobie to).
Żeby zdać licencję pośrednika w obrocie nieruchomościami trzeba by się na kurs wybrać. Od nowego roku będzie wymagane wykształcenie wyższe, do końca jeszcze średnie. Kurs trochę trwa, ale znalazłem 3 miesięczny, koszt 1900zł: http://www.sponpc.pl/documents.asp?cate ... 0040909465 Zerknij sobie, patrzałem też w szkołach prywatnych, tam są kursy np. 2 semestrowe chyba, widziałem w jednej ze szkół cenę 2200zł za semestr.
LB, Marvolo wielkie dzieki
z pobieznej lektury opisu kursu zdaje mi sie ze musialabym przejsc zarowno ten z zarzadzania jak i posrednictwa rozumiem ze egzamin panstwowy jest bardzo trudny skoro tak malo osob zdaje a jak czesto jest organizowany egzamin panstwowy czy w przyszlosci gdybym chciala zatrudnic pracownikow do pomocy czy i oni musieliby taki egzamin przejsc dzieki
Nie ma sprawy. Jeśli jeszcze będę umiał pomóc, pytaj.
Z tego co się orientuję, chyba nie. Bo wówczas oficjalnie Ty jako właścicielka firmy pośredniczysz, jeśli posiadasz taki egzamin zdany. Pozdrawiam, LB --- Łukasz Bazarewicz
W tej chwili musisz iść na studia podyplomowe, chyba, że masz wyższe wykształcenie z zakresu gospodarki nieruchomościami lub kurs specjalistyczny, potem obowiązkowe praktyki- 6 miesięcy i egzamin przed PKK.
Możesz nie iść na kurs ale zatrudnić kogoś kto ma licencje
no tak, z tego co widzę to tylko taka możliwość wchodzi w rachubę problem w tym ze mam wykształcenie średnie-sam kurs to min 3 miesiące, potem 6miesięczna praktyka no i nie załapuję się na licencję.. w związku z tym chyba jedynie zatrudnienie kogoś z licencją/ew po skończeniu odpowiednich studiów jest wskazane. czy ktoś z was wie ile taka osoba 'powinna' zarabiać pensji podstawowej czy takiej osoby najlepiej szukać na uczelniach-swiezy absolwent chyba nie mialby wygorowanych ambicji z gory dzieki za wasze wskazowki/doswiadczenia w tej dziedzinie
Jest jeszcze opcja, że wchodzisz z pośrednikiem w spółkę. Plusem takiego rozwiązania jest to, że jak firma nie zarobi to wspólnik nie będzie chciał od ciebie kasy. Minusem jest to, że jak jak firma już zarobi duże pieniądze to będzie chciał z tego połowę ;)
Ja mam inna wizję tego pomysłu, właśnie kupiłem mieszkanie w Bielsku i zamierzam je wynająć z końcem roku, następnie chce wziąć kredyt na kolejne mieszkanie i połwoe z wynajmu przeznaczyć na spłate kredytu powiedzmy na 20 lat lub krócej jeśli sie da, i tak dalej i tak dalej aż stwierdze że mam dość, za jakieś 15-20 lat nie będe martwił sie o emeryture.
mieszkam aktualnie w uk i tutaj nikt nie potrzebuje żadnych licencji każdy robi to prywatnie z czasem dopiero zakładają agencje. Mam nadzieję ze mój plan sie powiedzie z tego co juz wiem bank da mi kredyt pod hipoteke także nie powienno byc problemu potem tylko kwestia wynajmu i umowy z lokatorem i skarbówka(rejestracja wynajmu). Może nie wzbogace sie od razu ale pozwoli na godne zycie a za 15 lat na bogate życie
RosenG no cos ty zartujesz kupujesz mieszkanie w bielsku i myslisz ze jestes panem swiata. Powiedzmy ze za to mieszkanie zaplaciles 150 tys to za wynajmowanie bedziesz bral 1000 max, od 1000 trzeba odjac 300zl czynszu to zaotaje ci 700 zl dostajesz kredyt pod hipoteke na powiedzmy nastepne takie mieszkanie( no ale zazwyczaj dostaje sie na 60,70% wartosci mieszkania) z tego mieszkania tez masz 700 zl czyli rocznie masz okolo 14 tys czyli zeby zyc bogato to musialbys miecz z 10 takich mieszkan a i to wielkim bogactwem by nie bylo ogolnie pomysl dobry ale to nie jest tak ze ty wynajmujesz i tylko bierzesz pieniadze, w mieszkaniu beda chcieli rury wymieniac i musisz byc na miejscu, wynajmiesz nie odpowiednim osobom i przypal na policji bo sasiedzi zglosili ze w twoim mieszkaniu odbywaja sie orgie i baby stekaja. O kazdy biznes trzeba dbac nawet o niby taki prosty
ciekawy pomysł ciekawy
|
|