Witam,
Mieszkam na śląsku w otulinie parku krajobrazowego orlich gniazd, 13km ode mnie jest miasto 60tys. mieszkańców
moja sytuacja wygląda następująco:
- 25 tys. zł gotówki
- 3,5 ha. pola
- własny dom 2 piętrowy
- pracuje w pewnej firmie 2-2,5 tys. zł./m
Mam kilka pomysłów, które od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie
1. Mój ociec pracuje w hurtowni jako PH na terenie całej Polski - sprzedaje asortymenty sanitarne (kabiny prysznicowe, brodziki, kompakty, wanny, kuchnie itp. itd.) po sklepach ma kilkunastu odbiorców, właściciel wysprzedaje cały asortyment i prawie pewne że do końca września fimra zostanie zamknięta - głównie zajmował się importem towarów z chin. Teraz ojciec szuka hurtowni, osób z którymi mógłby współpracować
Samemu ojciec potrafił mieć zysk na poziomie 20-25tys. - gdy miał czym handlować - po odliczeniu amortyzacji i kosztów -ZUS, podatki itp. itd. i tak jest jakieś 10-15 tys. do przodu
2. Ojciec zna się na budowie domów( w wolnych chwilach dorabia sobie na boku) - parę już w swoim życiu postawił - brat już 3 lata pracuje na budowie - chce się zwolnić bo jego firma przegrała kolejny przetarg i nie opłaca mu się pracować we Wrocławiu
- niedaleko mojej miejscowości są działki do sprzedania po 2,5 tys. metrów - mając powiedzmy 400tys. zł nawet bym się nie zastanawiał kupić jedną podzielić na 3 wybudować domy i sprzedać - temat jest ryzykowny z uwagi na mój kapitał -
w ostateczności myślę nad kredytem - mam dostęp do materiałów budowlanych i trochę kontaktów.
3. Sam jestem Elektronikiem (instalacje elektryczne znam dość dobrze)
Pracuje na etacie bez jakichkolwiek perspektyw na możliwość awansu (kierownik zarabia 3,5 tys. więc nie są to jakieś pieniądze) w wolnych chwilach kupuje laptopy, komputery, konsole itp. itd. które naprawiam i sprzedaje po znajomych albo z powrotem na allegro - dorywczo idzie 1000 zł zarobić na miesiąc - myślałem otworzyć w mieście sklep komputerowy zajmujący się serwisem, komisem, sprzedażą oraz wypożyczalnie gier do konsol - nie ma czegoś takiego, a mało kogo stać na zakup oryginalnych gier.
4. Wykończyć dom i 2 piętra wynająć chociaż nie wiem ile można wziąć za wynajem – 80m/kw. ma piętro – i czy znajdzie się ktoś chętny i na jaką stopę zwrotu można liczyć odliczając wszystkie koszty i amortyzację
5. Wybudować coś na polu bo z roli to można by się utrzymać jakby marychą to obsiać :/
Jeśli ktoś jest zainteresowany współpracą proszę o kontakt pawlikrafal@gmail.com lub kom. 793755301, 513960988