|
NIERUCHOMOŚCI - strona 2 |
NIERUCHOMOŚCI
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Robercik z panem świata to ty wyskoczyłeś, widzę, że naprawde mało wiesz mówiąc o wymianie rur bo skoro płacisz stary czynsz remonty zapewnia ci zarządca danej dzielnicy, czy bloku w zależności od miejscowości, jak przeczytasz dokładniej to napisałem że nie nastawiam sie na zysk od razu tylko generalnie chodzi o dostatnie zycie i zapewnienie sobie emerytury bo w końcu po tych powiedzmy 20 latach kredyt sie skończy a ja mając te powiedzmy 45 będe naprawde przy kasie i nie będe musiał przejmować się filarami. Dla informacji mieszkam od 5 lat w londynie i tak to tutaj wygląda dlatego jestem ciekaw czy ktoś bawił sie w to już w polsce bo chce spróbować bo tęsknie za ojczyzną i mam dość anglii a skoro już zacząłem od jednego mam nadzieję że pod hipotekę bank da mi kredyt na kolejne mieszkanie i tak byćmoże do 10 a jak sie da to i więcej. Pozdrawiam
Oczywiscie ze cos takiego w polsce funkcjionuje ostatnio moja dziewczyna szukala mieszkania dzwonila do takiej jednej pani a ta zooferowala jej kilka mieszkan a nie byla to agencjia nieruchomosci. W angli mozna na tym wiecej zarobic na bbc jest taki program uner the hummer, pokazuja tam domu na licytacjach i np kupujesz szeregowca za 50 ty funtow bo sa jeszcze takie okazje i masz 500 funtow z wynajmu miesiecznie, raz pokazywali typka co kupil juz ponad 40 takich domkow, w polsce kupujac mieszkanie za 250 tys pln z wynajem bierze sie od 1200 do 1600 czyli w angli zarabiamy 10% w skali roku a w polsce okolo 5%, a rury podalem tylko jako przyklad ze pieniedzy nie dostaje sie za darmo trzeba po prostu interesowac sie swoim interesem i pilnowac go. Napisalem tez ze to dobry pomysl bo ceny nieruchomosci przez nastepne lata logicznie myslac pujda w gore o ile nie wiadomo ale w ciagu 10 lat moga jeszcze podskoczyc o 30%, pozatym jezeli juz bys mial te 10 mieszkan to puzn9iej mozna je sprzedac i kupic jakas kamienice, a kamienice teraz sa w cenie, najwiekszym ryzykiem jest to ze jest to inwestycja dlugoterminowa i nie przewidzisz co bedzie za te 20 lat
pozdrawiam robert
Dokładnie jest to inwestycja długoterminowa ale pewna, i na 99% żadna mafia ci nie wejdzie do domu jak jest to w przypadku pubów i nie płacisz haraczów. Względem Anglii powinno byc tak samo w Polsce tylko trzeba sie pobawić w kredyty- niestety tu pojawia sie problem stóp procentowych które są u nas zmienne jak kobiety:)
Mam trochę oszczędności i zastanawiam się nad kupnem nieruchomości zajętych przez komornika. Chciałem wiedzieć jak to wszystko wygląda od środka -jestem młody i nigdy tego nie robiłem. Mam kilka pytań będę wdzięczny za pomoc:
1. gdzie zamieszczane są oferty o nieruchomościach przeznaczonych do licytacji? 2. czy cena wywoławcza nieruchomości zawsze wynosi 2/3 wartości oszacowanej? i jak w ogóle wygląda takie szacowanie (z tego co słyszałem to firmy ubezpieczeniowe szacujące wartość samochodu zaniżają ją, a jak jest w tym przypadku)? 3. podchodząc do licytacji trzeba wpłacić "wadium w wysokości 10% wartości oszacowania" -co dzieje się z tymi pieniędzmi i w jaki sposób można je wpłacić i na jakiej zasadzie (jest pewnie kilka sposobów)? 4. jak wygląda sama licytacja? czy odbywa się w biurze komornika czy w nieruchomości której dotyczy? 5. czy można kupić mieszkanie zajęte przez komornika, które jest obciążone jakimś długiem? 6. jak wygląda proces przejmowania takiego mieszkania i jakie koszty mogą się z tym wiązać? 7. słyszałem, że jeśli trzyma się mieszkanie przez 5 lat, to po tym czasie nie trzeba płacić podatku od wzbogacenia przy jego sprzedawaniu? jeśli będę chciał sprzedać przed 5 latami to ile wynosi ten podatek? 8. czy będąc studentem mogę liczyć na jakąś ulgę jeśli chodzi o ten podatek? moje pytania mogą się wydawać dziecinne, no ale kto pytanie nie błądzi -podobno:) nigdy tego nie robiłem dlatego chciałbym wszystko wiedzieć. będę wdzięczny za odpowiedzi i rady od kogoś kto to robił i się na tym zna.
7. słyszałem, że jeśli trzyma się mieszkanie przez 5 lat, to po tym czasie nie trzeba płacić podatku od wzbogacenia przy jego sprzedawaniu? jeśli będę chciał sprzedać przed 5 latami to ile wynosi ten podatek?
O ile sie nie myle to musisz tam mieszkac(byc zameldowany) przez 5 lat zeby nie zaplacic
jesli jestes zameldowany rok nie placisz
lub 5 lat byc wlascicielem 19%podatku dochodowego jesli nie spelniasz tych warunkow minus koszty uzyskania nieruchomosci,remontow
1. Nie wiem czy wszedzie, u mnie w sadzie rejenowym wisza takie ogloszenia. 2.Tutaj IMHO tez jest jakies ostre niedoszacowanie. Coprawda jednostkowy przypadek znam tylko - sasiadka stracila dom - 110m^2 za niesplacony kredyt. Nabywce kosztowal on ~125k pln (byl jedynym licytujacym - niestety dowiedzialem sie po fakcie ;/ ). Przy czym jego rynkowa wartosc to biorac pod uwage ogloszenia sprzedazy zblizonych domow w tej samej okolicy obstawialbym na ok 230-250k (to nie byla jakas zdemolowana rudera czy cos)
1.) Ogłoszenia o licytacji są w prasie i w sądach, można kontaktować się bezpośrednio z komornikami.
2.) 2/3 wartości oszacowania to cena wywoławcza na pierwszej licytacji. Tylko nie mieszaj dwóch różnych tematów: licytacji komorniczej i licytacji prowadzonych przez ubezpieczycieli. To dwie różne licytacje. Szacowanie wartości rynkowej jest dokonywane przez biegłych i na tej podstawie komornik podaje cenę wywoławczą. 3. i 4.) Licytacja jest prowadzona w sądach i prowadzi ją sędzia. Komornik jest tylko stroną w tym przypadku. Przed licytacją masz prawo obejrzeć nieruchomość. Wadium moższ wpłacić gotówką w kasie sądu lub przelewem (w ogłoszeniu o licytacji jest informacja na ten temat). 5.) Każde mieszkanie zajęte przez komornika jest obciążone długiem lub długami. Kupując na licytacji mieszkanie kupujesz je bez długów, a komornik ma obowiązek złożenia wniosku o wpis hipoteczny w KW. Raczej Ci nie radzę kupować mieszkania od właściciela w sytuacji, gdy jego mieszkanie jest zajęte przez komornika. Kupując mieszkanie z długiem przejmujesz obowiązki dłużnika, dlatego kupując na licytacji masz gwarancje, że kupiłeś mieszkanie, czy nieruchomość bez jakichkolwiek długów. 6.) Kosztów w zasadzie nie ma żadnych, poza przypadkiem konieczności eksmisji. 8.) Nie słyszałem, żeby studenci mieli ulgi podatkowe z tytułu nabywania mieszkań w drodze licytacji komorniczej i jest to zasadne, gdyż doprowadziłoby to do sytuacji patologicznej - tysiące "słupów - studentów" kupujących mieszkania dla mafii tego świata.
zastanawiałem sie czy opłacałoby sie kupic mieszkanie np na śląsko są doscy tanie, a nastepnie je wynajac, ewentualnie wziasc drugie na kredyt by obydwoje lokatorzy z 2 mieszkań spłacali kredyt, a po spłacie sprzedać je za cenę wyższa niż zakupu oraz koszty kredytu
odezwij sie na pw a powiem ci jak to wyglada w moim przypadku. zobaczysz czy sie oplaca czy nie
Mój temat w szczególności podaje ocenie fachowcom , których jest na tym fourm "co nie miara".
Chce założyć działalność gospodarczą, polegającą na sprzedaży nieruchomości (różnego rodzaju). Jestem z zawodu budowlańcem, mam w tym zakresie dużo znajomości. Pięniądze na start to naprawdę nie problem (w moim przypadku). Kupuje zaniedbany dom (mam kontakty gdzie takie są ), remontuje za niską cene. Wykończenie wnętrz wliczam w cene sprzedarzy. Uważam, że jak ktoś kupuje dom to nie powinno sie mu narzucać swojej idei. Oczywiście na rzyczenie klienta zostawie dom w stanie surowym - do zamieszkania (białe ściany, normalna posadzka, prąd + gaz + woda i to wszystko.) . Co do reklamy , zainwestuje około 8-10 tyś w nią, i interes się kręci. Wiadomo, że między kupnem takiego domu a wyremontowanie a sprzedażą go, może minąć nawet do 4-6 miesięcy.... Jaki jest podatek od sprzedarzy takiego domu . (załóżmy wartość - 120 tyś). I czy wogóle musze zakładać działalność gospodarczą? Czy mogę sprzedawać jako prywatna osoba? Jeśli tak czy są jakieś ograniczenia? Proszę o wypowiedzi ;)
j.w.
Napisze krótko:) Kupic rudere, wyremontowac, odpicowac, sprzedac z zyskiem
Czy jest to mozliwe ?
odpowiem krótko
YES niemozliwe to założyć spodnie przez głowe
Znajdą się i takie KOZAKI
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|