|
Niezaplacony podatek dochodowy - o. fizyczna |
Niezaplacony podatek dochodowy - o. fizyczna
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam, nie zlozylem pitu w terminie z ok pol rocznym opoznieniem. Wezwano mnie, minelo ok pol rok od terminu zlozenia PITU - osoba fizyczna, wezwano mnie w celu zlozenia PITU, Pit zlozylem lecz wyszedl mi do zaplaty podatek. Podatek z naliczonymi odsetkami uiscilem w tym samym dniu. Inspektorek powiedzial ze bede wzywany. I tak minelo kolejne 2 miesiace i przyszlo mi wezwanie do US w celu wyjasnien dlaczego nie zlozylem pitu i nie oplacilem podatku w terminie. Czy podlegam jakiejs karze grzywny?? Czy odpuszcza mi??
Oczywiście, że podlegasz karze grzywny.
Minimalna grzywna to - 131,7 zł Maksymalna grzywna to - 26 340 zł Lepiej więc bądź grzeczny i nie nazywaj Inspektora skarbowego "inspektorkiem", bo praktycznie nie masz możliwości odwoławczych od nałożonej grzywny na podstawie Kodeksu karnego Skarbowego.
byl ktos w takiej sytuacji?? jak sie to skonczylo? te 26 tys to chyba lekka przesada. za niezaplacenie 140 zl az tyle!?
W takiej sytuacji jest całe mnóstwo różnych osób, wręcz jet to pewnego rodzaju standard.
W takiej sytuacji US praktycznie nie może nie ukarać cię grzywną (zdarza się to niezwykle rzadko). 26 tysięcy raczej nie dostaniesz. Swego rodzaju standardem jest przedział 250-500 PLN, choć zdarzają sie też i wyższe grzywny. Czasami (przy niewielkim spóźnieniu) można sie załapać na stawke minimalną.
Sprawdź również podobne tematy:
- Podatek z Google AdSense osoba fizyczna
- Podatek belki a podatek dochodowy - Vat a podatek dochodowy - Podatek dochodowy i VAT - VAT 22% podatek dochodowy. - Podatek dochodowy - zadłużenie - Jak opłacać podatek dochodowy od DG? - Pytanie o podatek dochodowy i vat - Podatek dochodowy, jak liczymy? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|