Witam.
Mam taki problem.Rok temu w czerwcu miałam wypadek samochodowy,w wyniku którego,doznałam poważnego złamania ręki.Po operacji przez długi czas nie mogłam wrócić do pracy.ZUS odmówił mi świadczenia rehabilitacyjnego oraz renty z tytułu niezdolności do pracy ,pomimo uznania mnie przez lekarza orzecznika częściowo niezdolną do pracy do stycznia2008 roku.Powodem odmowy był brak , nie całych trzech miesięcy , okresów składkowych , co jest jednym z warunków przyznania renty.OK. :(
Starałam się wrócić do pracy na inne stanowisko ale ZUS za pośrednictwem lekarza zakładowego nie zezwolił abym pracowała na tym stanowisku.Zakład pracy po 9 miesiącach (od wypadku) rozwiązał ze mną umowę z art.52 tj. po długim zwolnieniu. Zarejestrowałam się jako bezrobotna w urzędzie pracy i otrzymałam zasiłek.
W tym roku w lipcu miałam drugą operacje na tą rękę (z góry było wiadomo , że będzie konieczna). Niestety po 11 dniach od operacji znowu mi się złamała i konieczna była kolejna operacja. Teraz też jest pewne , że będzie jeszcze czwarta .I znowu przez dłuższy czas nie będę mogła podjąć pracy.
W czym tkwi problem! W listopadzie kończy mi się zasiłek i zostanę całkiem bez grosza.
Mam takie pytanie : Czy jest jakaś możliwość uzyskania renty na okres mojej niezdolności do pracy w tym beznadziejnym przypadku? Bardzo proszę o pomoc , udzielenie jakiejś informacji .
Z góry WIELKIE DZIĘKI , pozdrawiam .