|
NIP - dane podmiotu |
NIP - dane podmiotu
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam, chciałem się dowiedzieć czy żeby dostać nip muszę mieć wypełnioną na wniosku rubrykę "DANE PODMIOTU".
???
Dobrze by było.
Może i dobrze, tylko że w formularzu zgłoszeniowym nie ma takiej rubryki... :)
No chyba, że chodzi o spółkę, ale to już zupełnie inny formularz. ;)
Jak nie ma jak jest , jest to rubryka E.
A co ty właściwie chcesz rejestrować... i na jakim formularzu.
Od tego chyba powinieneś zacząć. (stąd moje "???")
Ja chce złożyć podanie o nip.
Wniosek możecie zobaczyć w Google wpisując nip3
To od tego należało zacząć.
Że chcesz uzyskać swój pierwszy nip jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej Część E - tak jak napisane jest na formularzu - wypełnia podmiot (np. twój zakład pracy) za pośrednictwem którego formularz jest składany do US. Jesli składasz sam, to kończysz wypełnianie na części D. PS. Naprawdę trzeba wyjątkowo się postarać aby zrozumieć to inaczej i mieć jakieś wątpliwości.
No i wszystko jasne , wielkie dzięki :)
Byłem dzisiaj w urzędzie skarbowym złożyć wniosek o nip i niestety pani w okienku powiedziała że nie może przyjąć wniosku bo nie można sobie tak po prostu zarejestrować nipu , powiedziała że z jakimś rozliczeniem rocznym lub musi być wypełniona rubryka E (dane podmiotu). Czy to co powiedziała to prawda?
Oczywiście, że nieprawda...
To najzwyklejszy (i dość powszechny) dowód na to, jak to pani Zuzia z US, próbuje sobie dodać "ważności"... :)) Pani Zuzia, to ma obowiązek, co najwyżej przystawić pieczątkę "Wpłynęło dnia...", i tu się jej kompetencje kończą... A gdyby było coś nie tak we wniosku, to US (a nie Pani Zuzia) wzywa pisemnie celem uzupełnienia braków lub złożenia wyjaśnień. PS. Na drugi raz wyślij po prostu pocztą i czekaj. Należy pamiętać, że wniosek wysłany pocztą trafia do komórki, która ten wniosek załatwia, a nie do Pani Zuzi z okienka.
Czyli daje wniosek i to wszystko? "Zuzia" się pytała w jakim celu chce nip i tego tez nie muszę jej mówić ??
Wystarczy, że powiesz, że masz zamiar zawrzeć umowę zlecenie i musisz mieć NIP.
Ok dzięki. To będę się musiał znowu przejechać do Pani "Zuzi" :P
Jeżeli będę chciał wysłać pocztą to wysyłam tylko na adres urzędu czy jeszcze muszę podać jakieś informacje?
Naprawdę o wiele prościej wysłać pocztą.
Sam bardzo często tak robię, kiedy chcę uniknąć rozmowy z panią Zuzią i tłumaczenia jej, że czarne jest czarne, a białe jest białe. Wysyłasz i za parę dni masz swój NIP. :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "NIP - dane podmiotu": - Konto w polskim banku dla podmiotu z UE?? - POINT GROUP SA wybór podmiotu uprawnionego do badania sprawo - Dane na fakturze - dane demograficzne - dane osobowe
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|