|
NIP |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam, świeżo ukończyłem 18 lat i chciałbym w wakacje podjąć prace, i stąd moje pytanie czy aby podpisać jakąkolwiek umowę muszę wyrobić nr. NIP.I czy NIP mi przyślą pocztą, czy muszę gdzieś iść złożyć wniosek o wydanie go?.
Przysla poczta. Jesli nie skladalem wniosku o nr nip to moze to zrobic za ciebie pracodawca.
zależy jaka to umowa, jeżeli umowa zlecenie i nadal się uczysz to nie będzie Ci potrzebny NIP, jeżeli umowa o pracę lub zlecenie jeżeli nadal się nie uczysz to jak zaczniesz pracę pracodawca zgłosić powinien Cię do NIP, powiedz firmie żeby to zrobili. Nie musisz nic wypełniać na razie, szczególnie że przed rozpoczęciem pracy nie wydadzą Ci NIP, powiedzą że nie ma podstaw...
Pozdrawiam
Witam,
Tak,nadal się uczę, i myślę że była by to umowa - zlecenie.Na jakiej zasadzie to działa?Chciałbym wiedzieć co powinno być zawarte w tej umowie, bo chce pracować legalnie, a nie szukać pracy na tzw."czarno".
Umowa jak umowa :) Data miejse, stanowisko i no i zlecenie musisz mieć (czyli np 100 godzin). Nip już masz jeśli ukończyłeś 18 lat, musisz tylko w urzedzie zgłosić ze chcesz go znać. Przyślą poczta (nic to nie kosztuje)
Moim zdaniem to ze sie uczysz nie zwalnia cie z obowiazku placenia podatku dochodowego bo niby z jakiej racji?? ZUS owszem ale o zwolnieniu z podatku to raczej nie slyszalem. A jesli musisz odprowadzic podatek to NIP jest nieunikniony. Typ umowy tez nie gra tu raczej roli.
Poza tym ja w swoim życiu nie przepracowałem ani jednej godziny (oficjalnie) a numer NIP mam wydany pare dni po 18 urodzinach.
|
|