|
Niższy ZUS dla nowych firm |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
Ustawa opublikowana, firmy założone po 23 sierpnia zapłacą połowę obecnych obciążeń ZUSowskich. Druga ustawa odnośnie odcięcia sposobów płacenia tylko skałdki zdrowotniej leży ciągle na biurku pierwszego.
Fakt, 254 to nie 740.
Początkujący zapłacą mniej. Zgodnie z nowym art. 18a przez pierwsze 24 miesiące od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej składkę emerytalną i rentową obliczać się będzie od podstawy stanowiącej 30 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia (254,70 zł), a nie jak obecnie - 60 proc. przeciętnego wynagrodzenia (1449,27 zł). Obniżka dotyczy także pozostałych składek, nie obejmuje jednak składki zdrowotnej. Tym samym kwota wszystkich składek odprowadzanych co miesiąc do ZUS spadnie z 724,91 zł do 254,84 zł. Ze zniżki na ZUS będą mogły skorzystać te osoby, które w momencie uruchomienia nowej firmy oraz w okresie 5ciu lat wstecz nie prowadziły innej działalności gospodarczej. Nowych przepisów nie zastosują przedsiębiorcy, którzy wykonywać będą działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, dla którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.
Czy zniżka przysługuje w przypadku spółek np. jawnej ?
Zniżka przysługuje dla wszystkich rodzai prowadzenia działalności gospodarczej.
"Nowych przepisów nie zastosują przedsiębiorcy, którzy wykonywać będą działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, dla którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej."
JAK TO OMINĄĆ????
ha ha ha Typowo polskie pytanie :D Powiem, że się nie da. Choć nie zawsze tak jest ;-)
polskie pytanie- polskie realia!
rozumiem że ja jako "kowalski" nie mógłbym płacić "małego" zusu świadcząć usługi na rzecz byłego (dotychczasowego) pracodawcy, ale jak bym założył spólke to co wtedy???:) jak najlepiej wybrąć z takiej sytuacji?
Wczoraj byłem się spytać w susie i kwota tego zusu niższego to 286 zł przy czym ta kwota jest ruchoma tak jak składki zdrowotne zmienia się co kwartał i może wzrosnąć lub zmaleć. Następnym razem radzę się opierać na konkretach a nie domysłach i własnych kalkulacjach
cisiu87 ,a spojrzałeś kiedy był pisany post z kwotą 252,84 ? następnym razem radzę dobrze przegladać posty heh.
A propos niższego ZUS`u dla osob ktore wczesniej swiadczyly stosunek pracy do podmiotu ktoremu beda wystawiac faktury. Czy wystawianie faktur również innym podmiotom pozwoli mi korzystac z tej ulgi ? EDIT Dzwoniłem do ZUS - jesli profil działalności bedzie rozny to ulga przysluguje :) Sprawdze jeszcze co mowi USTAWA z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych.
A załóżmy ze otwieram firmę i mam obniżony ZUS i jeżeli mi nie idzie i nie mam za co zapłacić za ZUS i tak leci jeden miesiac, drugi i trzeci to jakie mogą być tego konsekwencje ?
Mogą mi zamknąć działalność jezeli tak to po jakim czasie ? Czy moze tylko to sa jakies odsetki ?
Czy osoby, które miały udziały w spółce jawnej mogą korzystać z niższego zusu?
A co w przypadku osób, które rozpoczynają prowadzenie DG pracując jeszcze na umowę o pracę. Chodzi mi o to czy jak się zwolnię za powiedzmy 6 miesięcy będę mógł korzystać z obniżonej stawki ZUS?
DG nie będzie prowadzona dla byłego pracodawcy (zupełnie inna branża)
No to się łapiesz na obniżony ZUS.
Hmm no to ja mam 2 pytania.
1. Pracując chcę założyć DG o innym profilu niż teraźniejszy pracodawca ... czy jeśli się zwolnię to dalej bee mógł płacić "mniejszy" ZUS ? 2. Chciałbym zatrudnić w mojej DG pewną osobę konkretnie własną rodzicielkę, czy dla niej też będę płacił "mniejszy" ZUS ? Z góry dziękuję, oraz przepraszam za Necroposting :)
|
|