|
Niższy ZUS po utracie pracy |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
Zakładam DG będąc jednocześnie zatrudnionym jako nauczyciel. Wobec tego będę opłacał tylko składkę zdrowotną. Za rok stracę pracę i będę wyłącznie prowadził działalność. Czy po tym roku będę miał prawo do obniżonej składki jak dla osób rozpoczynających działalność. I jeżeli tak to przez pozostały rok czy na dwa lata?
Nie.
Dziekuję za odpowiedź. Ale w takim razie bardziej opłacalne byłoby od razu płacenie pełnego ZUS'u z obniżoną stawką. Nawet przez ten rok, kiedy będe pracował na etacie. Wolno mi tak zrobić?
Tak.
czyli jak rozumiem:
pracuje na etacie, pracodawca oplaca mi ZUS jak dotychczas zakładam DG, oplacam ZUS przez dwa lata na preferencyjnych warunkach tj ~270zł w kazdej chwili moge sie zwolnic u obecnego pracodawcy i nie skutkuje to w ogóle w moich wydatkach? oczywiście po upływie 2 lat płace normalną, pełną stawke ZUS. dobrze mysle?
Genialnie.
genialnie to moze nie.... jesli juz to logicznie..
czyli jednoczesnie skladke ZUS oplacam ja i moj aktualny pracodawca. i tak moze byc nawet przez dwa lata? skutkuje to wyzsza emerytura?
O jakieś 5-8 groszy.
To dziwne podejście, bo te dwa lata zwolnienia z wysokiej składki jest czymś, co nie ma wpływu na emeryturę :)
|
|