Witam
mam pare pytań dotyczących norm i certyfikatów
- interesuje mnie np wykonywanie posadzek z żywicy epoksydowej, małe pomieszczenia, kuchnie, pokoje, nie na skale przemysłową hale itp.
- i czy potrzebuję certyfikat do wykonywania takiej działalności?
- znalazłem Normę odpowiadającą wyżej wymienionej działalności: PN-EN 13813 "Podkłady podłogowe oraz materiały do ich wykonania -- Materiały -- Właściwości i wymagania"
- i co dajej? powinienem zapoznać się z normami i ubiegać o certyfikat? jeśli moja działalność spełnia owe normy? dobrze ja to rozumuje?
- jeśli tak to jakie kroki powinienem postawić dalej, gdzie złożyć jakie pismo, ile to może kosztować?
i jeszcze jedno pytanie:
na jednej stronie internetowej znalazłem firmę wykonującą takie usługi, i małym druczkiem jest napisane że ta firma "jako pierwsza w kraju opatentowała możliwość wykorzystania przemysłowej technologii żywicznej w realizacji prywatnych pomieszczeń mieszkalnych. Dzięki temu, jako nieliczni na rynku dajemy możliwość wykorzystania technologii żywicznych w wykończeniu mieszkań, tym samym spełniając Wasze marzenia " ..... i obok jest ten certyfikat pn-en 13813, więc ja już nie moge wykonywać takiej działalności? te słowo OPATENTOWAŁA mnie nurtuje
Proszę o pomoc i nakierowanie w rozumieniu :)
Pozdrawiam Bartosz