Witam, na jednej ze stron dotyczących podatków wyczytałem:
Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne ZUS (emerytalne i rentowe) w okresie pierwszych 24 miesięcy kalendarzowych od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej ma stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa jednak niż 30% kwoty minimalnego wynagrodzenia. Ustawa obniża znacząco minimalną stawkę ZUS od prowadzących działalność gospodarczą.
ZUS zasady ogólne
Minimalna podstawa wymiaru
=1391,12zł*
ZUS nowe firmy
Minimalna podstawa wymiaru
=
254,70zł*
* aktualna minimalna podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej w okresie 09-11/2005r.
Udogodnienia nie będą jednak przysługiwać:
prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej prowadziły pozarolniczą działalność;
Ponieważ nie jestem jeszcze w tym temacie obeznany a chcę dobrze "zastartować" z dzialalnością nie bardzo rozumiem. Jeżeli nigdy nie miałem firmy i otworze teraz dzialalność gospodarczą to będę płacił 254,7zł na ZUS przez 24 miesiące tak ?
to by mi się zgadzało ale w takim razie jeżeli ktoś już ma od dawna firme to płaci ZUS aż 1391,12zł ? to mi tutaj nie pasuje ?
Drugie pytanie, jeżeli kupie określoną ilość ziemi i będę coś tam uprawiał a dodatkowo otworze np. dzialalność w postaci handlu w internecie to czy moge płacić KRUS, który jest dużo niższy zamias ZUS'u czy też taka opcja już nie istnieje ? U mnie w miejscowości nie wiem czy do dnia dzisiejszego ale wcześnie to np. lekarz opłacał sobie krus bo kupił kwałek ziemi a dodatkowo pracował jako lekarz za niemałe pieniądze.
[ Dodano: Sob Maj 06, 2006 11:41 pm ]
i jeszcze na koniec pytanko o co chodzi z tym panem
"Gerwazy - Doradca biznesowy" , który pojawia się przy każdej wypowiedzi a nic nie pisze, zostawia puste wątki :lol: ?
[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 12:23 am ]
Kolejne pytanie, mam nadzieje ze lista pytań nie okaze się zniechęcająca i ktos mi pomoze, wyczytałem ze dla tych nowych osób dla których ZUS przez 24 miesiące ma wynosić ok 260zł.
I teraz na te ok 260zł składa się:
Ubezpieczenia społeczne :
- emerytalne - 52,65 zł
- rentowe - 35,06 zł
- chorobowe - 6,61 zł (dobrowolne)
- wypadkowe - 4,86 zł
Ubezpieczenie zdrowotne:
- 175.25 zł
Czyli wynika z tego ze znaczną część zawiera ubezpieczenie zdrowotne, czy można np. dodatkowo zatrudnić się u kogoś na umowe zlecenie jako ogrodnik na kwote np. 90zł i odprowadzać minimalne ubezpieczenie zdrowotne ? kiedyś chyba czytałem o czymś takim, że wychodziło ok. 8.5zł za miesiąc na ubezpieczenie zdrowotne.