Witam serdecznie drodzy forumowicze.
Po przejrzeniu setek stron, po przeczytaniu wielu wątków, wizycie o kobiety która miała mi pomoc w doradzeniu jak najlepiej otworzyć DG ( FIRMĘ HANDLOWO-USŁUGOWĄ ? ) nic się nie dowiedziałem a już na pewno zgłupiałem. Jednakże dotarłem tutaj i postanowiłem napisać o rade.
moj problem polega na otwarciu działalności. Jednakże jak dla mnie to trochę trudne do zweryfikowania
Opisze wiec dokładnie wątek. Moje zainteresowanie od 8 lat to handel.
Dzis już dysponuję gotówką gdzie mogę się za to zabrać. Znalazłem importerów, producentów którzy mogli by mi dostarczać towar.
Moja firma miła by być Działalnością HURTOWO-DETALICZNĄ
Hurtowa działalność ( Własna strona internetowa + allegro )
Detaliczna działalność ( bazar, targowisko )
Kolejny etap czym mogę handlować. mam obrane produkty:
część tego co proponują w TV marketach , pierdoły, gadżety i inne drobiazgi do tego jak sie uda tania odzież tak gdzieś do 20 zł
Myślałem o założeniu działalności gdzie będę miał duży asortyment pierdół a'la sklep po 4 zł. Ale tu sa schody w PKD znalazłem to:
46.9. SPRZEDAŻ HURTOWA NIEWYSPECJALIZOWANA
46.90. SPRZEDAŻ HURTOWA NIEWYSPECJALIZOWANA
46.90.Z Podklasa ta obejmuje sprzedaż hurtową różnych wyrobów bez określonej specjalizacji
46.76. SPRZEDAŻ HURTOWA POZOSTAŁYCH PÓŁPRODUKTÓW
46.76.Z
Podklasa ta obejmuje wyspecjalizowaną sprzedaż hurtową:
* tworzyw sztucznych w formach podstawowych,
* gumy,
* włókien tekstylnych itp.,
* papieru w belkach,
* kamieni szlachetnych i półszlachetnych oraz pereł.
+
47.82. SPRZEDAŻ DETALICZNA WYROBÓW TEKSTYLNYCH, ODZIEŻY I OBUWIA PROWADZONA NA STRAGANACH I TARGOWISKACH
47.82.Z
Sprzedaż detaliczna wyrobów tekstylnych, odzieży i obuwia prowadzona na straganach i targowiskach
47.89. SPRZEDAŻ DETALICZNA POZOSTAŁYCH WYROBÓW PROWADZONA NA STRAGANACH I TARGOWISKACH
47.89.Z
Podklasa ta obejmuje sprzedaż detaliczną prowadzoną na straganach i targowiskach pozostałych wyrobów, takich jak:
* dywany i chodniki,
* książki,
* gry i zabawki,
* urządzenia domowe i elektroniczne powszechnego użytku,
* nagrania muzyczne i nagrania wideo.
I tu moje pytanie główne. Z tego co sie dowiedziałem od Kobiety to można mieć więcej niż jedno PKT. pokazała mi gościa który ma 4 PKT które sie nie trzymają w ogole SIEBIE, ale musi wybrać główna dziedzinę.
W dodatku do tego mam byc VATOWCEM czy jak ?? czy muszę mieć kasę fiskalna ?? jak to rozliczać ?? i tu i tu paragoniki wystawiać ????
Prosze o pomoc naprawde kogoś mądrego , bo wiem że takie osoby sprzedaja towary na rynkach + allegro np. kojarze gościa co ma torebki + ciuchy = jakies pierdoły, drbieazgi . Sprzedaje to na rynku i w allegro.
czekam na pomoc. Bardzo mi zależy. Jesli nie da rady tutaj to moje gg.9744242