Witam. Po wielu godzinach spędzonych na forum postanowiłem napisać własny wątek aby rozwiać wątpliwości. Jeśli ktoś poczuje się zirytowany, ze czyta coś podobnego po raz kolejny to sorki. Jako laik przeczytałem wiele wątków na tematy mniej lub bardziej zbliżone, ale wątpliwości pozostały. Kto pyta nie błądzi... ponoć. Do rzeczy:
DG ma działać w branży geologicznej. Na początek wykonywanie głównie projektów dokumentacji itp., czasem wyjazd w teren i praca fizyczna (wykonywanie wierceń geologicznych itp). Generalnie: stosunkowo małe wydatki- co jakiś czas tusz do drukarki itp, paliwo-o paliwie jeszcze poniżej. Zarobki netto powiedzmy 2500 miesięcznie.
1. Wydaje mi się, że najkorzystniejszą formą opodatkowania będzie ryczałt- (8,5%-usługi-czy może jest to inna kategoria)?
2. Vat- prawdopodobnie od razu będę vatowcem- generalnie będę wykonywał prace tylko dla firm vatowskich (przynajmniej na początku)
3. Teraz czy dobrze rozumiem. Będąc na ryczałcie nie odliczam żadnych kosztów, ale
a)mogę odliczać vat? np kupie komputer to vat z niego np 600zł sobie mogę odliczyć od vatu?
b) czy wtedy muszę wrzucić tego kompa na firmę? czy ewentualnie potem kupując tusz do drukarki już mogę sobie z niego odliczać vat?
4. teraz jak z autem? mam osobówkę 10 letnią,
a)czy mogę odliczać vat za paliwo? Pewnie wtedy muszę wrzucić auto jako ST tak? (jeszcze nie czytałem o środkach trwałych itp więc tu jestem zielony)
b)czy po prostu najlepiej kupić samochód ciężarowy na firmę i na niego odliczać?
Hmm. mam nadzieję, że to co napisałem ma jakikolwiek sens;)
Dzięki za jakiekolwiek odpowiedzi. Pozdrawiam