Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od jakiegos czasu mam pewien dylemat. Sprawa wyglada nastepujaco. Mieszkam we Wloszech gdzie prowadze wlasna dzialalnosc. Mam stale zameldowanie, karte stalego pobytu, czyli wszystkie dokumenty na 100% ok, place oczywiscie wysokie (bezsensowne) podatki.
Teraz aby ukrucic "okradanie mnie" przez panstwo Wloskie nosze sie z zamiarem likwidacji mojej dzialalnosci we Wloszech i otworzenia biznesu w Polsce. Jestem obywatelem Polski i mam podwojne zameldowanie we Wloszech i w Polsce. Dlatego nie stanowi dla mnie problemu aby otworzyc dzialalnosc w Polsce. Problem jaki mi sie nasowa to taki:
Czy majac zameldowanie we Wloszech bede musial placic podatki podwojnie? Czyli Polska i Wlochy? Czy poprostu likwidujac dzialalnosc we Wloszech i otwierajac firme w Polsce bede podlegal tylko opodatkowaniu w Polsce? Oczywiscie wiekszosc przychodow firmy bedzie pochodzila z Wloch i faktury beda wystawiane na wloskie firmy, ale nie wiem czy nie bedzie jakies "kolizji" prawnej z tym zwiazanej. Powiedzmy, ze 90% to faktury wystawiane na teren Wloski a 10% to ewentualne faktury na Polske.
Moja obecna dzialalnosc to ogolno pojety "handlowiec" czyli pomagam innym firmom sprzedawac ich produkty od czego mam prowizje, a jako druga dzialalnosc to hosting, tworzenie stron internetowych i marketing (wlacznie z reklamami i produkcjami audio-video, produkcja audycji telewizyjno radiowych i multimedialnych prezentacji) Taka sama dzialalnosc mialaby funkcjonowac w Polsce. Licze rownierz na poszerzenie rynku o kolejne krajue UE.
Dziekujac za pomoc zycze milego dnia.
(przepraszam za brak polskich znakow... mam niepolskojezycznego windowsa)