Witam wszystkich!
Chciałbym podzielić się z Wami moim pomysłem na biznes w Internecie.
Jestem pomysłodawcą i organizatorem konkursu internetowego pod nazwą Konkurs Konrada. Konkurs ten rózni sie od inych konkursów tym, że:
1. Każdy wygrywa
2. Czas trwania jest nieograniczony
3. Samodzielnie wybierasz nagrody spośród tysiąca
4. Samodzielnie ustalasz wartość nagród
5. Fajnie się bawisz :-)
Zasada działania konkursu nie jest skomplikowana. Czytasz tekst, obok niego znajdują się pytania, odpowiadasz na te pytania i zdobywasz punkty. Raz w miesiącu jest licytacja nagród. Tzn płacisz zdobytymi punktami za nagrody. Nagrodami są kody rabatowe na zakupy w partnerskich sklepach internetowych a także kupony podarunkowe Sodexho Pass. Ilość i wartość nagród uzależniona jest od ilości uczestników, przy założeniu że:
- wartość nagród nie będzie niższa niź 70% przychodów oraz
- licytacja nagód bedzie mieć miejsce conajmniej 1 raz na 30 dni.
Skąd pochodzą przychody? A właśnie! Tutaj leży cały sekret :) Bo przychody pochodzą od reklamodawców a tekst, którego dotyczą pytania, to tekst komercyjny z elementami multimedialnymi. A wszystko dotyczy oferty handlowej reklamodawcy. To tak jakby banner miał objętośc 2-3 ekranów, a Ty odpowiadasz na pytania dotyczące informacji zawartych w tym bannerze. Proste! Nawet dziecko potrafi :) Wystarczy uważnie czytać tekst i odpowiadać na pytania. Nie pogania Cię czas ani nic innego.
Tekst jest napisany w oparciu o wytyczne http://www.KonkursKonrada.com/konkurs/multekom.php
Dzięki takiemu zabiegowi udało mi się stworzyć nowoczesną formę reklamy internetowej. Nowoczesną i rewolucyjną. Bo tylko taka forma reklamy zagwarantuje w 100%, że Twoja reklama dotarła do wskazanej grupy docelowej; bo tylko taka reklama zapewnia, że klient wie dokładnie wszystko, co chcesz żeby wiedział o Twojej firmie. I co najważniejsze - masz pewność, że zapamiętał Twoją firmę i jej ofertę.
Czy bannery, linki sponsorowane czy mailing to zagwarantują? A czy taka forma reklamy będzie irytować Twojego przyszłego klienta? Już na starcie zyskujesz przychylność klienta, bo on będzie miał przekonanie, że to dzięki Tobie i Twojej reklamie w Konkursie Konrada wygrał nagrodę.
Ale to nie wszystko!
Konkurs Konrada składa się z dwóch etapów. Pierwszy juz nasz.
Drugi jest bardziej interaktywny. Słyszałeś o marketingu wirusowym? Dostajesz na maile od znajomych zawierające różne zabawne filmiki albo linki do nich? Zauważyłeś, że częśc z nich to są reklamy?
Ja poszedłem właśnie tym śladem. Druga część konkursu polegać będzie na tym, aby internautów zachęcic do tego, aby za pomocą swojego sprzętu (aparaty fotograficze, tel. komórkowe, kamery video itp) nakręcili własne reklamy, które będą nową wersją obecnych reklam tv lub ich parodią (liczy się efekt humorystyczny w powiązaniu z treścią komercyjną). I jakie są z tego korzyści dla autorów tych filmików?
1. sława (linki do tych filmików będą rozsyłane po internecie)
2. nagrody (internauci głosują a autorzy wymieniają punkty na nagrody jw.)
3. pieniądze (nie wykluczone, że odezwie się do autorów tych filmików agencja reklamowa lub zainteresowany reklamodawca)
A konkurs w ten sposób zyskuje na rozgłosie :-)
I co? Też uważasz, że KonkursKonrada to fajna sprawa? :)
Zastanawiasz sie pewnie dlaczego piszę o tym na tym forum i nie opalam się na Majorce? :)
Otóż problem jest w tym, że mam za mało atutów w ręku i nie mogę przekonać dużych graczy na rynku reklamy internetowej. Osoby/Instytucje, którym pisałem o Konkursie Konrada nie były nim zainteresowane albo nie chciały sie tym zająć.
Na dzień dzisiejszy mam tylko stronę http://www.KonkursKonrada.com/konkurs i aplikację, którą zrobił mi kolega i którą pasowałoby "ulepszyć". I jestem sam...
Szukam poważnego partnera. Kogokolwiek, kto chciałby zająć się moim pomysłem. Jestem gotów odstąpić mój pomysł w zamian za jego realizację i włączenie mnie do pracy nad nim. Potrzeba zrobić 2 rzeczy:
1. udoskonalić trochę aplikację
2. znaleźć pierwszych reklamodawców
Wychodzę z założenia, że uczestnicy konkursu znajdą się wcześniej czy później. Internet, mimo, że jest rozległym medium, nie oferuje wielu możliwość wygrania ciekawych nagród nie ponosząc żadnych kosztów ze swojej strony. Poza tym byłaby to świetna forma rozrywki dla znudzonych pracą biurową albo dla uczniów/studentów po zajęciach...
Poniżej znajduje się skrócony opis zasad. Można przeczytać :)
Przydatne linki:
konkurs: http://www.KonkursKonrada.com/konkurs
przykład: http://www.KonkursKonrada.com/konkurs/przyklad.php (wpisz swoje imię i kliknij "dalej")
rejestracja: http://www.KonkursKonrada.com/konkurs/rejestracja.php
Przypominam, że zgodnie z prawem autorskim, pomysł od chwili publikacji jest chroniony. Wszelkie prawa związane z konkursem są zastrzeżone.
1. Uczestnik loguje się, wypełniając zabawny formularz. Przez to podaje informacje dotyczące swojej osoby, które w późniejszym czasie posłużą do:
- dopasowania oferty reklamowej do profilu uczestnika wskazanego przez reklamodawcę
- sprawdzenia prawdomówności uczestnika - część uczestników zostanie w czasie rozmowy telefonicznej z pracownikiem konkursu zapytana o informacje podane podczas rejestracji
2. Spośród 12-15 kategorii uczestnik wybiera kategorię, a następnie zestaw pytań, na który chce odpowiadać. Nazwa zestawu to nazwa firmy. Np.: Kategoria: samochody; Zestawy pytań: BMW, Renault, Peugeot, Fiat, Citroen, Ford itp. Albo: Kategoria Kosmetyki, Zestawy pytań: Nivea, Avon, L'oreal, Dave, itp
3. Pytania zawarte w każdym zestawie dotyczą informacji zawartych w MulTeKomie. MulTeKom to Multimedialny Tekst Komercyjny (to taki rozbudowany blog z elementami multimedialnymi), przygotowany przez każdego reklamodawcę. Składa się z tekstu, grafiki, zdjęć, animacji itp., a zawiera informacje dotyczące zarówno firmy jak i jej produktów lub usług [pełna definicja słowa MulTeKom znajduje się na stronie http://www.KonkursKonrada.com/konkurs/multekom.php]
Cechą specyficzną jest to, że zarówno MulTeKom jak i pytania, które go dotyczą, znajdują się na jednej stronie obok siebie.
4. Uczestnik zdobywa punkty poprzez odpowiedzi na pytania. Za każdą dobrą odpowiedź jest 1 pkt.
5. Co jakiś czas (nie rzadziej niż raz w miesiącu) wystawiane są na licytację nagrody. Uczestnicy licytują między sobą i wymieniają punkty na nagrody. Uczestnicy mogą zdobyć dodatkowe punkty dzięki zachęceniu do gry swoich znajomych.
6. Nagrodami są bony rabatowe na zakup w partnerskich sklepach internetowych, a także kupony podarunkowe Sodexho Pass.
7. Dodatkowe przychody będą pochodzić z sms premium - tzn każdy uczestnik po wylicytowaniu nagrody będzie zobowiązany do wysłania sms za 2 zł celem potwierdzenia chęci odbioru nagrody.
8. Konkurs Konrada jest konkursem wszystkich internautów. W związku z tym organizator zobowiązuje się przeznaczyć na nagrody minimum 70% przychodów pochodzących od reklamodawców.
Aby uatrakcyjnić zabawę zostanie wprowadzony konkurs równoległy. Jego zasady są następujące:
1. Uczestnicy za pomocą aparatów komórkowych lub kamer video tworzą krótkie filmiki, które przedstawiają parodie lub własne wersje reklam telewizyjnych, przy zachowaniu ich komercyjnego charakteru
2. Te filmiki są umieszczane na stronie konkursowej
3. Internauci poprzez głosowanie przyznają punkty (1-3 pkt), które następnie autorzy filmów mogą wymienić na nagrody (osobna licytacja)
Taki zabieg pozwoli w sposób niekonwencjonalny promować konkurs:
- autorzy filmików będą zachęcać swoich znajomych do głosowania
- linki do najciekawszych filmików będą rozsyłane poprzez pocztę e-mail (marketing wirusowy)
Pozdrawiam,
Konrad Ząbek
konrad@KonkursKonrada.com
konrad.zabek@wp.pl