|
Nowa Polska marka samochodowa - najbardziej szalony pomysł |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Tak to wielki wstyd, że nie mamy w Polsce producenta samochodów. Chciałbym abyście zapoznali się z moim pomysłem. Na początek skrytykuję go sam. Po pierwsze do masowej produkcji potrzeba linii produkcyjnej które kosztują majątek...... potrzeba inżynierów, designerów, spawaczy, lakierników itd... to wymaga ogromnych nakładów pieniężnych. Ale kto powiedział że od razu musimy produkować miliony aut i wydawać pieniądze na linie produkcyjne. Wiele firm znanych teraz na całym świecie zaczynało od kapitału w wysokości 5$. No dobrze teraz powiem jakie cechy musiała by mieć taka firma. Po pierwsze dostosowanie do potrzeb rynku lokalnego. Wypuszczenie jakiegoś sedanka wielkości VW BORA/OPEL ASTRA. Niezawodnego, bez zbędnej elektroniki i innych bajerów. Nadwozie raczej z tworzywa sztucznego. Silniki i inne części można zlecać podwykonawcą, silnik oczywiście najlepiej kupić – koszt jego stworzenia byłby ogromny. Powiem wam tak: jestem na to tak napalony że i tak kiedyś wydam wszystkie swoje oszczędności na stworzenie choćby jednego egzemplarza takiego samochodu więc proponuję wam drodzy forumowicze taką „zabawę” która nie będzie nas wiele kosztowała. Na początek wymyślmy sobie logo, nazwę i wygląd pierwszego modelu samochodu. Marka ma się charakteryzować tym że na bardzo proste konstrukcyjnie pojazdy o pięknym wyglądzie ale tanie. Na początek jeśli ktoś chciałby nam pomagać finansowo możemy otworzyć konta bankowe na które ludzie mogli by wpłacać pieniądze a stan konta byłby widoczny dla wszystkich. Potem w zamian za to reklama na dywanikach w samochodach – hehe. Tak poważnie wieżę w pomysłowość Polaków i w to że zawsze znajdziemy wyjście z najtrudniejszej sytuacji, sam jestem programistą i maniakiem motoryzacyjnym. Uwielbiam samochody i naprawdę zachęcam do współpracy nad logo i pierwszym nadwoziem samochodu oraz nazwą marki. Na razie traktujmy to jak grę monopol. Jeśli 99% z was powie mi że to się nie uda to ja i tak zobaczę w tym ten 1 % który daje nadzieję. Stronę internetową projektu uruchomię jak tylko wymyślimy wspólnie nazwę i logo pozdrawiam serdecznie fanów motoryzacji.
To nie ma niestety sensu. Napisz wiadomosc a podam ci dokladne argumenty dlaczego bo jest ich za duzo na to forum :). Mowisz ze w Polsce nie ma producenta samochodow czyzbys zapomnial o FIACIE? fabryke glowna mamy w Tychach ;) choc bardzo chetnie szczerze mowiac kupilbym nowoczesny model starej Warszawy z designem na miare XXI w. :)
Ja się bawię, jak tylko wymyślimy nazwe moge projektować jakieś logo pod ogólną krytykę:P
Produkuje u nas samochody FIAT, VW, OPEL, TOYOTA I INNE tu chodzi o stworzenie czegoś od początku do końca Polskiego innego niż wszystko co dotychczas, zobaczcie jakie kiedy były u nas prototypy np. WARS --- za komuny nie dało sie wyprodukować zrobmy cos aby ratować naszą myśl motoryzacyjną !!!!!!!
Nie wiem czy ktoś wie, ale istnieje polska marka, Leopard Automobile, oni włansie produkują samochody bez linii montażowych, są to luksusowe auta za około 100.000 euro, produkuje się je w Mielcu...to tak tylko na marginesie.
pomysł nazwy: SDW - samochody dla wszystkich :) wybaczcie musiałem coś zaproponować ale brzmi to jak nazwa jakiejś radzieckiej koparki :)
He he, fakt SDW to raczej dla koparki...
Marka może, nazywać sie "setta"...taki pomysł na początek...:)
No cóż,
Popieram. W Polsce brakuje nam jakiejś marki autka. Ostatnio słyszałem na pewnym Polskim kanale motoryzacyjnem, że stajemy sie motoryzacyjną potęgą. Ale cóż z tego że produkujemy niemacierzyste auta. O takim pomysle wspominał kiedys Pan Lepper. Może i nie jestem jego zwolennikiem ale pomysł jest naprawde ciekawy. Co jednak najważniejsze w takiej dziedzinie - kapitał, kapitał i jeszcze raz kapitał. A Może nazwa od nazwiska (tak jak ferrari czy toyota, ford, itd) Najlepiej jakby odkupił projekt samochodu który juz został wycofany z produkcji i wprowadzic w nim jakies zmiany. Niewiem czy wszyscy wiecie tak zaczynała jakaś chińska marka odkupując projekt opla frontery. Jeszcze raz potwierdzam ze jestem ZA !!!! Nad nazwo jeszcze pomyślę.
Spróbujmy uratować: SYRENĘ, WARSZAWĘ
Dlaczego nie...można by stworzyć projekt nowej syrenki z "zachowaniem" charakterystycznych detali przełozonych na XXI wieczny design..
Spoko propozycja można zrobić nową wersję syrenki ok ale w kozackim stylu .... i trochę mniej zawodną ale na początek musimy wymyślić nazwę naszego projektu SETTA jest fajna ale zbierzmy więcej propozycji i zrobimy sondę... potem logo i pierwszy rysunek nadwozia :) to może być świetne
bede kombinował nad inną ps: to bedzie swietne..:D
Ja tez pokombinuje nad nazwą i logo. pzdr.
aha wchodze w ten pomysł
Setta, Forwel, Denes..to moje propozycje....może dziwne:) ale nic nie poradze..:)
|
|